Appetizer m. skinke, mascarpone og agurk

Mini ciabatta og -rugbrød (koldhævede)

Disse små boller og brød er ufatteligt lækre og har på én og samme tid den helt rigtige sejhed og blødhed. Og så smager de virkelig af noget. De er et hyggeligt indslag både som tilbehør til suppe eller en forret. I madpakken vil de helt sikkert også vække glæde.

Dejen er koldhævet, hvorfor den skal stå 8-12 timer i køleskab. Som bonus slipper du også for dej på fingrene og køkkenbord. Det bliver ikke meget nemmere.

 

Mini ciabattabrød (18 stk. i en form med diameter på 4 cm)

 

Ingredienser:

20g gær

4 dl koldt vand

1 spsk olivenolie

½ tsk salt

4 dl hvedemel

2-3 dl durummel

Drys: tørret oregano, rosmarin, citronpeber og havsalt.

 

Sådan gør du: 

Opløs gæren i vand i et stort dejfad eller skål og tilsæt salt og olie. Rør hvedemelet i og tilsæt langsomt durummelet. Dejen skal være til at røre i, men der må godt være noget “modstand”. Den må endelig ikke være for tør og heller ikke for flydende. Et sted midt i mellem. Måske skal du tilsætte lidt mere mel end der står i opskriften.

Godt koldhævet brød kræver lidt øvelse, men når du først ved hvordan konsistensen skal være, så har du fremover altid styr på det.

Kom folie og viskestykke over skålen og lad dejen hæve natten over i køleskab eller et viktualierum, hvis du er så heldig at have sådan et.

8 timer senere er dejen klar.

Spray muffinforme i teflon eller silikone med madlavningsolie. Fyld hver af formene med dejen. Du må endelig ikke røre i dejen, men “fanger den” mellem to spiseskeer og løfter den over i formen. Den er meget klistret og elastisk – men sådan skal den være.

Drys toppen med oregano og/eller rosmarin samt havsalt og gerne citronpeber, hvis du har det.

Bag i en forvarmet ovn ved 185 grader varmluft til de er gyldne i kanten og slipper formen (ca. 8 minutter).

 

 

Mini-rugbrød (ca. 12 stk. i aflange rugbrødsforme der måler 2 x 6 cm)

 

Ingredienser:

20g gær

4 dl koldt vand

½ tsk salt

3 dl hvedemel

3 dl rugmel

1 dl hørfrø

1 spsk sovsekulør (ja, man tilsætter faktisk også farve til det rugbrød du køber i supermarkedet)

 

Sådan gør du: 

Opløs gæren i vand i et stort dejfad eller skål og tilsæt salt. Rør hvedemelet og hørfrø i sammen med sovsekulør. Tilsæt langsomt rugmelet – måske skal der mere eller mindre i end opskriften angiver.

Fremgangsmåden er herefter den samme som mini-ciabattabollerne.

Bag i en forvarmet ovn ved 185 grader varmluft til de er gyldne i kanten og slipper formen (ca. 9-10 minutter).

 

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Appetizer m. skinke, mascarpone og agurk