Sødmælksbrød

Barsel kun til far kan gå ud over barnet

EU-medlemsstater skal fremover indrette deres barselssystem således, at to måneder ‘øremærkes’ (=reserveres til far). EU selv kalder aftalen for “godt nyt for Europas familier”.

Men er den virkelig det?

Ikke hvis du spørger mig.

Det nye initiativ fra EU sætter en kile direkte ned i familiernes selvbestemmelse.

Jeg vil her undlade en EU-politisk tale om, hvad EU bør blande sig i, om unionen har for meget indflydelse på dansk lovgivning og suverænitet, men ene og alene forholde mig til de mulige konsekvenser af barsel, som kun far kan afholde.

 

Fundamentalt er der noget forkert i, at politikere og stat skal blande sig i, hvordan en mand og en kvinde, der får børn, skal indrette og planlægge deres familieliv i tiden efter barnets fødsel.

Den enkelte familie bør kunne indrette sig efter, hvad der passer for netop dem. Det bliver der dårligere vilkår for nu.

Man vil – trods alt – ikke tvinge mænd på barsel, så mændene kan godt undlade at holde de to måneders barsel. Det får dog umiddelbart den konsekvens, at de to måneders barsel for familien helt bortfalder.

På den måde afkortes den totale barsel/forældreorlov med den konsekvens, at små børn risikerer at skulle starte tidligere i institution.

Og der kan være mange årsager til, at far ikke kan og vil holde barsel. Jeg har respekt for begge grunde; både at far ikke kan, men også, hvis han egentlig ikke vil, og mor har et ønske om at tage hele barslen selv.

Den øremærkede barsel forsøger at sætte familier i system og kæmpe en ligestillingsagenda, som ikke er bedst for en lang række familier. Og ikke til indlysende gavn for det barslen handler om: barnet.

Der er mange familier, hvor der ikke er råd til at far går på barsel, fordi han f.eks. har den højeste indtægt i husholdningen. Der vil også være situationer, hvor det afbræk fra jobbet en barsel/forældreorlov på to måneder betyder, vil kollidere med mandens karriere. Og så er der den (helt vilde og overraskende) situation, at kvinden føler en tilknytning ud fra biologiske forudsætninger, der gør, at hun gerne vil være hjemme med barnet.

Der er mange gode grunde til at kvinder vælger at holde det meste af barslen. Bl.a. er det kvindens krop, der gennem 40 uger har været udsat for den belastning det er, at bære en graviditet. Det er også kvinden der har gennemgået en fødsel og måske døjer med komplikationer efter den. Dertil kommer, at det er kvinden, der ammer barnet og derfor f.eks. står op om natten med det. Biologisk set er der masser af elementer, der binder kvinde og barn sammen i specielt det første år af barnets liv. De fleste kvinder føler netop også denne særlige tilknytning.

Derfor er den øremærkede barsel til mænd et misforstået hensyn til kvinder.

De fleste nybagte mødre vil med – god grund – gerne være så meget som muligt sammen med det lille barn.

Det skal der være muligheden og forudsætningerne for. Det er i forvejen vanvittigt nok, at vi fra 10-12 måneders alderen “slipper” vores børn og sender dem i daginstitutioner 9-10 timer om dagen, fordi vi har opbygget et samfund, hvor der i almindelige familier ikke er råd til, at mor holder mere fri imens børnene er små.

 

Som reglerne er i dag kan mændene sagtens holde barsel. Ja, de kan faktisk gå hjemme meget længere tid end bare to måneder, hvis det er det de og deres familie ønsker og finder bedst.

Derfor er de nye regler unødvendig indblanding i familiernes liv. De har ene og alene til formål at tvinge mænd på barsel ud fra en tanke om, at det er det bedste for alle familier, men at befolkningen ikke selv kan vurdere, hvad der er godt for dem. Familier kan og skal ikke sættes i system på den måde.

Voksne mennesker der vælger at få et barn sammen kan forhåbentlig godt selv tage snakken om, hvad der er deres ønsker for tiden efter fødslen og vurdere, hvad der er hensigtsmæssigt og bedst for lige præcis deres situation.

Familier kan ikke sættes i system, og indførsel af barsel, der alene kan afholdes af far risikerer at have den konsekvens, at barslen bliver afkortet for barnet.

Og hvem er det til gavn for?

Hvert fald ikke familierne.

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Sødmælksbrød