Forspiring af tomater, peberfrugt og solsikke

Kære mor der ikke vaccinerer sit barn

Endnu engang raser debatten om mæslinger efter sygdommen igen ses i udbrud i Europa og Danmark.

For kort tid siden måtte en lægevagt i Odense sende advarsel ud til en række patienter, der har siddet i venteværelse med en patient, der viste sig at have mæslinger. Og for ganske få dage siden kunne Statens Serums Institut melde ud, at der lige nu er tale om et decideret udbrud af mæslinger i Danmark.

Problemet med mæslinger i den vestlige verden er i følge WHO stigende: organisationens tal viser rekordmange smittet med mæslinger i 2018. Antal personer inficeret med mæslinger i 2018 er det højeste i dette årti og sygdommen har i Europa kostet 72 mennesker livet. WHO peger bl.a. på at grupper af personer, der godt kan blive vaccineret, men ikke bliver det, er årsag til at sygdommen kan florere. For store ikke-vaccinerede grupper giver en dør på klem til virussen.

Hvert eneste dødsfald forårsaget af mæslinger er ulykkeligt og meningsløst, fordi at sygdommen i følge eksperter faktisk godt kan udryddes.

Udfordringen er dog, at vaccinedækningen skal op på 95% for, at vi har en effektiv flokimmunitet. Flokimmuniteten fungerer således, at en lille gruppe af personer godt kan undgå at modtage vaccinen, fordi antallet af vaccinerede personer er så højt, at virusset så at sige får svært ved at finde “værter” at slå sig ned hos og starte en epidemi. Og der er personer som ikke kan vaccineres: børn med alvorlige sygdomme (f.eks. leukæmi), børn med immun defekter eller børn med allergi mod vaccinens indholdsstoffer. Derudover er der de helt små børn op til 15 måneders alderen, der ikke KAN få vaccinen endnu. Hvis alle vaccinerer så er den gruppe også beskyttet.

Men antallet af forældre, der bevidst fravælger MFR-vaccinen til deres børn er stigende og truer den udryddelse af mæslinger, vi ellers forsøger at nå i den vestlige verden. Og er til stor fare for helt små endnu ikke-vaccinerede børn og syge børn.

På internettet generelt men især på facebook spreder vaccinepropaganda sig, og mødre tror mere på deres egen googlede-mavefornemmelse end forskningsunderbygget fakta.

For lad os et kort øjeblik holde os til fakta: Mæslinger (og røde hunde og fåresyge som man også vaccinerer mod i MFR-vaccinen) dræber og kan efterlade børn med massive handicap.

I dag kommenterede jeg (for Gud ved hvilken gang) på endnu en vaccinedebat på de sociale medier. Her fremturede en mor med, at hun ikke vaccinerede sit barn, fordi hun mente, “at kroppen fra naturens side er “gearet” til at overkomme mæslinger, når vi lever i et samfund med ordentlig kost og ernæring og fokus på hygiejne”.

Det er den slags vanvittige og livsfarlige sludder som nogle kvinder fylder internettet med.

Nej – kroppen er ikke “gearet” til at klare mæslinger fra naturens side. Mæslinger har historisk set slået massevis af små børn ihjel.

Nej – kost og ernæring kan ikke slå mæslinger ihjel eller holde dem fra døren.

Nej – hygiejne har intet at sige. Mæslinger er en luftbåren virus. Det er ikke en bakterie, der smitter gennem f.eks. håndtryk.

Tværtimod er mæslinger verdens mest smitsomme virus. Den er farligere end ebola. Placerer du 100 uvaccinerede børn i et rum med et barn, der har mæslinger, så kan du være sikker på, at de bliver smittet.

Udsagn som det ovenfor er farlig speltmor-antilogik på speed. Havde samtlige forældre i dette land samme holdning havde vi stadig massiv børnedødelighed.

Men det er som, at vi har glemt hvordan det kunne være uden vacciner.

I Danmark og den vestlige verden er vi blevet privilegieblinde. Det er så tilpas mange generationer siden, at forældrepar blev efterladt barnløse, fordi hele deres børneflok døde af børnesygdomme, at vi tager vores raske og sunde børn forgivet.

Så kære mor, der undlader at vaccinere dine børn med MFR-vaccinen, du er heldig at størstedelen af befolkningen vælger at vaccinere deres børn. Dit valg er ekstremt egoistisk, for det er kun pga. at flertallet af mødre netop vaccinerer deres børn, at du skal have minimal frygt for dødelige børnesygdomme for dit ikke-vaccinerede barn.

Antivaccine mødre er egoistiske. De profiterer på at trods alt godt 90 % af danske børn stadig har forældre, der træffer det fornuftige valg og vaccinerer deres børn

Men det burde ikke være sådan.

MFR-vaccinen er et fælles ansvar.

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Forspiring af tomater, peberfrugt og solsikke