Kære mor der ikke vaccinerer sit barn

Der er brug for en ny kvindekamp

Det er som om, at det er et tabu som kvinde at sige, at familielivet er det, der betyder mest for dig.

At de klassiske kvindelige dyder er det vigtigste; samværet med børnene, madlavning, det huslige arbejde og haven.

Hjemmet er de seneste 60 år blevet en kampplads mellem kønnene, hvor taberen skal være den, der ender med at være sammen med børnene og lave mad.

Som kvinde er det moderne at distancere sig fra de klassiske moderlige dyder. Det er ‘sjovt’, hvis man ikke kan lave mad og på de sociale medier kan fremture med brændte tærter og bemærkninger om ens manglende evner i et køkken. Ja, det forventes nærmest ikke i dag, at en kvinde kan lave mad, sådan rigtigt. Det er også ‘sjovt’, hvis man har givet op på vasketøj og rengøring og fremviser sit kaosfyldte familieliv. Og børnene – dem har vi travlt med at skændes om hvem skal være hjemme hos på barsel og hvem der i det hele taget skal gå på kompromis med karrieren.

For som kvinder definerer vi os i langt højere grad ud fra vores job og det vi er udenfor familien. Resultatet er -naturligt – at familien nedprioriteres.

Noget der strider grundlæggende mod kvindens natur – og familiens struktur og behov.

Som kvinde er ens biologiske udgangspunkt, at man bærer børnene i sin mave og at de små børn er 100% afhængige af deres mor de første par år. Det er forudbestemt for os, at sådan er det. Imens er manden jægeren, der tager afsted fra familien for at skaffe mad på bordet. Sådan har det historisk set altid været.

Kvindekampen synes at have et ensidigt fokus på, at den selvstændige kvinde ikke bare er seksuelt frigjort, men også frigjort fra familien.

Hun behøver ikke familien og familien behøver ikke længere hende i samme grad.

Det er en trist udvikling for kernefamilien, som i resultatet heraf mere er blevet undtagelsen end reglen.

Jeg synes, at der er brug for en ny kvindekamp, hvor kvinderne kæmper for deres familier og vigtigheden af det gode familieliv.

At der skal være plads til familien – børnene, samværet, nærheden.

Her er kvindens traditionelle rolle essentiel, og der burde intet være galt i, at man hellere vil bruge tid på at servere hjemmelavet mad til sin familie end arbejde hver dag fra kl. 8 til 18, for at stige til næste karriere trin. At sige at man er tilfreds med sit rolige 9-16 job. At sige at man finder en glæde i at lave mad, sætte friske blomster frem i stuen, støve af og have tid til at fordybe sig i kreative DIY projekter med sit barn. Og at man ikke forventer det samme af sin mand (hvis du vover at sige dette, er du sikker på at folk tænker, at du er undertrykt).

Men det er svært at være traditionel mor i dag.

Den moderne feminist værdisætter livet væk fra børn, mand og hus som havende mere værdi og det, som kvinden gerne vil nå hen til og skal stræbe imod. Men faktum er, at vores samfund allerede har undermineret familielivet på mange måder – der er slet ikke brug for mere pres fra de moderne feminister.

Kernefamilien er nemlig allerede sat under så stort pres at den har trænge kår. Det er reelt set ikke en mulighed for kvinden at sige, at hun helst vil gå hjemme hos sin familie. Den mulighed har velfærdssamfundet godt bakket op af feministernes kamp allerede destrueret.

Den moderne kvindekamp handler altså ikke om frihed til kvinden. Hvert fald ikke i Danmark. Den handler om at undertrykke familien i et underligt spil, hvor taberen er den der ender med at tage sig af børnene.

Og den virkelige taber derfor er børnene, familien og traditionerne.

4 kommentarer

 • Nina

  Kender du bogen “The Handmaid’s Tale” af M. Atwood? Den er for nyligt filmatiseret igen som tv-serie på HBO, så måske du har hørt om værket. En af de centrale figurer, Serena Joy, karakteriseres ved netop at starte en politisk bevægelse hvor det centrale præmis er en tilbagevenden til de idealer, du beskriver som naturlige. Med fokus på familie, kvinden som hjemmegående, nydelse gennem opfyldelse af biologiske mål… Jeg tænker på, om du er bevidst om sammenfaldet, og om du har reflekteret over det? Dvs. de naturlige konsekvenser af det paradigmeskifte, du giver udtryk for at efterspørge. Hvis ikke, så vil jeg virkelig anbefale bogen (og gerne andre, mindre dramatiske) hvis du synes emnet er spændende og værd at diskutere. Tv-serien får også pointer igennem, men med for meget drama undervejs.

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Theresa Lange

   Tak for din anbefaling Nina. Den kendte jeg ikke 🙂

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Sofie

  Jeg kan godt forstå dine tanker – men du bør stoppe op og kigge lidt i verden, når du skælder sådan ud på Danmark og samfundet. Altså, det danske (og andre nordiske) samfund ses rundt i verden som utopiske drømmelande, hvor man netop har lang barsel, hvor man får børnepenge, hvor der er omsorgsdage og barnets-første-sygedag og SÅ mange ugers ferie hvert år. Hvor kommunen giver tilskud til at man passer hjemme og hvor der er gratis sygesikring og skolegang. Dette er uhørt i andre lande, der SKAL kvinderne tilbage på arbejdet for fx at betale sygeforsikring eller bare for at overleve. Vi har så gode kår i Danmark, set fra et middelklasse perspektiv, så tror jeg næsten ikke du finder bedre lande for at gå hjemme som mor? Jeg tror ikke, at dine argumenter går så godt igennem når du råber og skælder ud på samfundet, desværre, for samfundet gør det virkelig nemt at have børn i DK!!! Tag i stedet udgangspunkt i hvordan man kan ændre de eksisterende tilstande uden at klage så meget – for altså, som udlandsdansker, så er det så utroligt hvor lidt danskere værdsætter deres luksusland og deres ekstreme muligheder for at forme familielivet. Det er IKKE normen i andre lande.

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Theresa Lange

   Kære Sofie
   Tak for din kommentar. Jeg hverken råber eller skælder ud. Jeg ytrer mine tanker om et dilemma den moderne kvinde og mor kan være i; at man gerne vil værne om de traditionelle moderlige og kvindelige “dyder”.

   Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Kære mor der ikke vaccinerer sit barn