Forspiring af tomater, peberfrugt og solsikke

10 gode råd: Den første tid med hvalpen

Endelig er det sket! Du har ledt og ledt efter den rigtige opdrætter og fundet den hundehvalp, der skal være familiens nye medlem. Snart flytter den nye pelsede guldklump ind og det er derfor tid til at tænke på, hvordan den første tid med hvalpen skal være.

 

LÆS OGSÅ: Inden du køber hund

LÆS OGSÅ: Sådan vælger du en god opdrætter

 

I dette indlæg vil jeg give mine bedste tips og råd til den første tid som hvalpeejer.

Dette indlæg er ment som en kort oversigt over de mest essentielle ting.

 

1. Allerede inden hvalpen flytter ind er det en rigtig god idé at hvalpesikre dit hjem. Måske har du en stejl trappe, som hvalpen skal skærmes fra, måske har du giftige planter, der bør flyttes eller måske skal du fjerne den hjemmehæklede pude, som du har fået af din oldemor. Når du hvalpesikrer skal du både tænke på, hvad hvalpen potentielt kan komme til skade med i hjemmet og om der er ting som den absolut ikke må komme til at bide i stykker, når du har et uopmærksomt øjeblik.

2. Planlæg hvalpens ankomst – det er en rigtig god investering at sørge for at tage lidt fri i dagene efter hvalpen er kommet hjem til sin nye familie. En eller to ugers ferie er bestemt at foretrække. Det giver lejlighed til at skabe tryghed for hvalpen og få trænet “alene hjemme”, lære hinanden at kende og understøtte mange vigtige udviklingstrin hos hvalpen i den første tid.

3. Sørg for at have de vigtigste ting med fra opdrætter: sundhedsbog, evt. stambog og kontrakt for køb samt overførsel af ejerskab over hunden. Derudover bør du få lidt foder med til de første dage (det hvalpen indtil nu er fodret med) og viden om hvor det købes. Det er en rigtig god ting at få et brugt tæppe med, som hvalpen har sovet med og også gerne et stykke legetøj den har været glad for.

4. Vær enige i familien om hvad hunden må og ikke må. Må den være i møblerne og evt. hvilke? Hvor skal den sove og hvor må den fodres? Forventningsafstem sammen derhjemme, så I er enige og alle handler ens og kontinuerligt overfor hvalpen i forhold til f.eks. om den må være i sengen eller sofaen. En hund forstår ikke, at den kun må være i sofaen om fredagen og ellers skal blive nede. Sørg for at hunden har tillid til jer og ved hvad den må og ikke må ved at I har aftalt hjemmets “hunderegler” på forhånd.

5. Der er ikke noget mere nuttet end en 8 uger gammel hundehvalp, men lad nu alligevel være med at invitere hele familien og vennekredsen forbi den først tid. Skab ro omkring hvalpen imens den lærer sin nye flok (dem der skal bo under samme tag som den) og nye omgivelser at kende. Det er både du og hund godt tjent med på længere sigt. Du vil også opleve at hvalpen helt sikkert har brug for meget hvile og søvn den første tid. Giv den plads og ro til det.

6. Ovenstående bringer mig videre til næste tip: lad være med at overgøre socialiseringen den første tid. Ja, din hvalp skal lære mange ting, og du vil gerne have en hund, der både kan tages med i bus og tog, hilse på alle slags andre hunde og børn, ikke er bange for klapvogne og som du træner alle mulige spændende hold med hos den lokale hundeskole. Men lad være med at tænk, at det hele skal gøres indenfor de første 14 dage. Udgangspunktet for en god socialisering er, at hunden er tryg ved dig. Lad den først og fremmest blive det og gå så langsomt frem.

7. Lyt til opdrætter med hensyn til foder. De har sjældent aktier i bestemte foderfirmaer, men kender tværtimod til og kan guide dig til, hvad der er der bedste til din hvalp og opfylder evt. racespecifikke behov. Husk på at opdrætter – som oftest – udstiller sine hunde og derfor på alle måder er interesseret i, at foderet der gives understøtter en sund og velnæret hund med den bedste pels osv. Lad være med at købe alle mulige tilskud derudover. Et godt foder indeholder alt det skal. Bliv så vidt muligt på det foder opdrætter har fodret med – dels pga. ovenstående, men dels også fordi nye omgivelser og skift af foder ofte er den sikre vej til dårlig hvalpemave.

8. Det er en rigtig god idé at træne med din hund allerede fra start og indarbejde grundlæggende lydighed. Det kan på alle måder anbefales at tilmelde sig et hvalpehold, hvor træner netop har fokus på den gode kontakt med hvalpen og indlæring af basale lydighedsøvelser og gode oplevelser hund og ejer i mellem. Men igen – du behøver ikke starte med hvalpehold samme uge som hunden flytter ind hos dig. Den gode træning er heller ikke kun den, der foregår på selve holdet, men det du tager med hjem og arbejder videre med og med tiden øver helt naturligt i løbet af samværet med din hund.

9. Sørg for at have en god sundhedsforsikring og naturligvis den lovpligtige ansvarsforsikring fra den dag, hvor du overtager hvalpen. Tjek med din forsikring, hvordan du er dækket og snak om hvilke muligheder der er. Vær også opmærksom på undtagelser til dækning f.eks. pga. racespecifikke sygdomme eller skavanker.

10. Vær tålmodig med din nye hvalp. Husk på at din hvalp endnu er at sammenligne med en baby. Den skal guides og hjælpes og vigtigst af alt hjælper irationelle vredesudbrud på hvalpen ABSOLUT ikke. Positiv håndtering er vejen frem, så ros, ros, ROS OG BELØN for god adfærd. Selvfølgelig skal hvalpen irettesættes, når den gør noget den absolut ikke må. Det er den også vant til at dens hundemor har gjort. Og her er det netop en god idé at tage udgangspunkt i hvordan dens mor ville gøre – “brum” af den når den snapper dig i fingrene og løft den i nakken (med en hånd under numsen på hunden) når den skal flyttes væk fra noget den ikke må. Dette er en metode jeg selv benytter. Der findes mange indgangsvinkler og metoder til at opdrage og træne sin hund på. Snak med opdrætter og din hundetræner om, hvordan de arbejder med deres hunde – og brug din sunde fornuft.

 

Og se så lige min Carlo – beviset på, at det altså bare er LIDT hårdt at komme væk fra hundemor og til et nyt hjem med mange nye indtryk. Så bliver man træt og det skal der være plads til.

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Forspiring af tomater, peberfrugt og solsikke