Sunde sandwichbrød

Formering af jordbærplanter

Hvis blot du allerede har et par enkelte jordbærplanter stående i haven kan du nemt udvide jordbærbedet yderligere ved ganske nemt at lave dine egne jordbærplanter.

Jordbærplanter sender på denne årstid udløbere fra deres hovedplante. Udløberne er lange strenge hvorpå der dannes et nyt skud af jordbærplanten (såkaldte “stiklinger”). Og placerer du dette skud i jord, så slår det rødder. Efter en rum tid kan du klippe dem fra hovedplanten, og så har du en ny og frisk lille jordbærplante, der kan plantes ud til næste år.

Sådan formerer jeg jordbærplanter:

1)  Plantepotter fyldes med en blanding af havejord og jord fra en plantesæk. Potterne vandes så jorden bliver mere fast.

2) Potterne placeres langs jordbærplanterne med udløbere og de små stiklinger trykkes forsigtigt i jorden.

3) Potterne med stiklinger vandes regelmæssigt – ca. hver anden dag.

4) Efter 10-14 dage har stiklingerne slået tilpas rødder til at de kan klippes fra hovedplanten.

Jeg lader de små nye planter bo i deres plantepotter et par uger.

Som det fremgår af billederne her, så er det blevet til 20-25 nye jordbærplanter, som skal plantes ud i bede her i starten af september.

 

Derfor skal man tage stiklinger fra sine jordbærplanter

Ved at tage stiklinger får du selvsagt endnu flere jordbærplanter og dermed et større udbytte af jordbær.

Derudover får man jordbær af forskellige generationer i sit bed. Dette er en fordel i forhold til udbytte, da jordbærplanternes alder har betydning for hvor mange bær de giver. Tilsyneladende giver planterne bedst når de er 2 og 3 år gamle. Første år og efter 3. sæson giver de ikke så meget. Jeg er faktisk lidt sent ude med jordbærformeringen, for det bedste tidspunkt at plante dem på skulle være i starten af august. Men bedre sent end aldrig!

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Sunde sandwichbrød