Gulerødsboller bagt på kærnemælk

Indkøb til baby – spar eller spender?

Indkøb af babyudstyr kan være en vanvittig jungle at finde rundt i, og går du ned i din lokale børneudstyrsbutik vil de helt sikkert forsøge at sælge dig alt muligt brugeligt og ubrugeligt udstyr. Og naturligvis ikke lægge op til andet end at alt skal være nyt.

Men hvis du spørger mig er det absolut ingen skam at være lidt økonomisk og måske står man i en situation, hvor man er nødt til at prioritere sine penge benhårdt, for ja: det er dyrt at blive forældre. Særligt første gang.

I dette indlæg guider jeg dig til hvilke ting du med fordel kan spare på og f.eks. købe brugt, og hvilke ting det rent faktisk giver god mening at kaste ekstra penge efter fra nyt.

Endeligt har jeg lavet en komplet liste over det mest nødvendige “kan-ikke-leve-uden” det første år, som du kan gå ud fra og bruge som tjekliste. Listen finder du til sidst i indlægget og den er skåret helt ind til “need to have”. Derfor finder du heller ikke voksipose, babynest og legetøj på listen. Det er ting, der ofte er dejlige og “nice to have”, men ikke det du i første omgang skal lægge penge fra til.

Jeg håber, at dette indlæg kan bidrage til at give dig et overblik som førstegangs mor. Du er meget velkommen til at efterlade en kommentar nederst om dine egne erfaringer med ting til baby det første år – hvad du havde stor glæde af, hvad du var glad for at have spenderet ekstra på, og hvad du måske købte, men slet ikke fik brugt.

 

BarnevognSPAR

Barnevognen er nok én af de første ting, du kommer til at tænke på, når du begynder at drømme om indkøb til din kommende baby. Og barnevognen er bestemt vigtig. Du kommer til at bruge den hver eneste dag (flere gange dagligt) babys første år. Barnevogne fås i flere prisklasser fra ny. Nogle som Scandia og Trille koster typisk 3.000-5.000 kr. imens Emmaljunga og Odder løber op i 10.000-13.000 kr. For slet ikke at tale om SilverCross som igen er en prisklasse dyrere. Når du kigger på barnevogn skal du selvfølgelig være realistisk omkring, hvad dine behov er. Skal du køre meget på grusstier/i skoven? Så er det godt med en vogn med ekstra god fjedring i stellet. Skal den være nem at transportere rundt i indre København, og bor du i lejlighed på 4. sal uden altan? Så er et lille liggemål nok at foretrække. Bor du så baby nemt kan stå udenfor og sove? Så er et stort liggemål et must. Der er mange flere ting, at tænke på. Her lister jeg blot et par få. Gør dig klart, hvad dine behov er inden du går ud og shopper barnevogn.

Her er der mange penge at spare ved at købe en brugt vogn. Fra f.eks. Odder og Emmaljunga er det min erfaring, at du kan finde brugte vogne i god stand (inkl. alt udstyr) for 2-4.000 kr.

Jeg har lavet en guide til, hvad du skal være opmærksom på når du køber en brugt barnevogn den kan du læse ved at KLIKKE HER.

 

Tremmeseng og vugge SPAR

Selve sengen er baby helt sikkert ligeglad med, så det er ene og alene op til forældrene, hvor meget man vil betale for design og tidens mode. Med hensyn til tremmeseng anbefaler jeg at gå efter en model, hvor den kan indstilles i flere højder og siden kan tages af. Så kan barnet bruge tremmesengen helt indtil 3 års alderen. IKEA har nogle virkelig fine tremmesenge, der alle kan netop det, og til priser alle kan være med på. Her finder du nemt en rigtig god tremmeseng på budget (600-1200 kr. uden madras). Jollyroom og Ønskebørn har også budgetvenlige tremmesenge. Dem kender jeg dog ikke selv til.

Vugge anbefaler jeg absolut at købe brugt, da baby kun bruger den de første par måneder. Du kan finde bedside-vugger og leandervugger til 500-800 kr. brugt. Som oftest inkl. fine originale madrasser.

 

Madras til seng og barnevognSPENDER

Har du købt seng og barnevogn til en god pris brugt, kan du nemt opgradere dem med nye madrasser. Dels er det fornuftigt at spendere lidt her på gode kvalitetsmadrasser, da de så er rene og i pæn stand (ingen gammel tis eller gylppletter) og dels fordi du så kan købe de nyeste madrasser på markedet. På den måde går du ikke på kompromis med ergonomi, komfort og sikkerhed, når dit lille barn sover.

 

DyneSPENDER

Når det kommer til dyne vil jeg også anbefale at spendere lidt ekstra på en kvalitetsdyne med god ventilation og komfort.

Husk at små børn slet ikke har behov for hovedpude. Det anbefales ikke til børn før de er 18-24 mdr. gamle. Læg i stedet evt. en stofble (fold den sammen én gang) under barnets hoved. Så kan du nemt dagligt udskifte stofbleen, når baby savler og gylper på den.

 

AutostolSPENDER

Når det kommer til autostol er det sikkerheden, der overskygger alt, og du bør derfor ikke købe den brugt, hvor du ikke ved, hvad den måske har været “udsat” for. Har den allerede været involveret i et færdselsuheld eller har fået slag/stød er sikkerheden ikke den samme i stolen længere. Skal du køre i bil med dit lille barn ofte, bør du derfor købe en helt ny, sikkerhedsgodkendt autostol.

Har I ikke bil og skal du derfor ikke bruge autostolen så tit (måske kun ganske få gange) eller skal I have en ekstra stående hos bedsteforældre eller lign. kan den dog godt købes brugt efter min mening. Men du skal sikre dig, at den ikke har skader/slag eller andet. Måske du billigt kan overtage en fra familie eller venner, hvor deres barn er vokset ud af den.

 

PuslebordSPAR

Igen – her er det ret ‘basic’. Du betaler meget for design og æstetik, men det funktionelle er det samme (vil jeg vove at påstå) på alle puslebordsmodeller i dag. Prisen fra ny for et godt puslebord spænder fra 650 kr. (det fra Hoppekids, Babysam, som jeg havde til Isak) til op omkring 6000 kr. for modeller fra Stokke, Leander og Zebra. Du kan altså hurtigt bruge en masse penge her, eller spare en masse ved at købe et brugt puslebord eller et af de billigere (ganske glimrende) modeller. Tjek blot at stabilitet og højde på puslebordet er fornuftig. Overvej også gerne at det skal være nemt at komme til en hylde omkring bordet (hvor du skal have bleer, vådservietter osv. stående klar).

 

Bæresele/VikleSPENDER

Personligt er jeg mest til vikler, da de ergonomisk understøtter barnets krop bedst og man har en god kropskontakt med sit barn. Køb en ny (eller ønsk dig den – det er en oplagt barselsgave!) så elasticiteten i viklen er som den skal og den ikke har pletter og lign (det skal din vikle nok også få, men det er lidt mindre klamt, når det er fra ens eget barn, ikk’..).

 

StofbleerSPAR

Børnebutikkerne bugner med stofbleer i smukke farver og mønstre, men der er altså absolut ingen grund til at købe dig fattig i stofbleer til 60 kr. pr stk., når du ofte kan få 10 stk. for 100 kr. Køb en stak af de billige (ofte hvide) stofbleer, og hvis du så virkelig gerne vil have et par søde stofbleer i en pastelfarve eller med små fugle på til at pynte på puslebord eller andet, så køb et par stykker til det. Men husk – når alt kommer til alt skal de bruges til at håndtere gylp og savl. Og baby er ligeglad med om, der er et blomstret mønster på.

 

Babybadekar SPAR

Drop alt om badekar i fancy designs og mærkelige dyre stativer til at holde baby med. IKEA fører et ganske glimrende badekar til 59 kroner. Det kan det, som det skal og kan bruges helt indtil dit barn er omkring 2-2½ år.

 

TøjSPAR/SPENDER

Jeg kommer helt sikkert til at lave et særskilt indlæg om tøjindkøb til baby og småbørn, men generelt vil jeg sige, at man kan spare virkelig mange penge ved kun at købe det baby har brug for. Og nej, baby har ikke brug for 24 bodies, 11 sparkedragter og 3 tylskørt som 4 uger gammel. Heller ikke selvom det var på tilbud. Du ender hurtigt med at det løber op.

Babyer vokser lynhurtigt ud af deres tøj og mit mantra mht. babytøj er “køb lidt, men godt”. Prioriter gode materialer og tøj der sidder godt og er nemt at bevæge sig i (og dermed understøtter barnets komfort og udvikling). H&M laver nogle fantastiske basisting til baby og så kan du derudover investere lidt ekstra hvor det giver mening – f.eks. i en god heldragt i uld, i sko (når den tid kommer) og overtøj generelt.

 

HøjstolSPAR

Her kan man også købe sig fattig i tidens hippe designer-højstole. TripTrap/Stokke har altid lavet nogle fine højstole og sider med brugte børneting bugner af disse – de ældre modeller fås til nærmest ingen penge, så det kan du jo med fordel benytte dig af.

Til babys første tid i højstol ved måltider er jeg vild med IKEAs model med aftageligt bord. Praktisk med bordet (så kan baby nemt sidde i højstolen og spise imens du f.eks. laver mad til resten af familien), nem at flytte rundt med, nem at rengøre, enkel at spænde det lille barn fast i OG den kan skilles ad og tages med, hvis I skal til familietamtam hos nogen, der måske ikke lige har en ekstra højstol stående. Koster 149,- fra ny inkl. bord og sele. Ofte set på diverse brugtsider til 50 kroner.

 

Den komplette liste – det har du helt sikkert brug for til babys første år:

– Barnevogn

– Regnslag og myggenet til barnevogn

– Vugge og/eller tremmeseng

– Autostol (gerne med babyindsats)

– Vådliggerlagen (2 stk. – så du både har et til seng og barnevogn)

– Madras, topmadras, sengerand og 2 lagner til seng

– Madras og 2 lagner til barnevogn

– Babydyne

– 2 stk. dynebetræk

– Babybadekar

– 20-30 stk. stofbleer

– Puslebord og puslepude

– Kasser og kurve til opbevaring omkring puslebord

– Bæresele eller vikle

– Barnevognssele

– Aktivitetsstativ

– Babytæppe til gulv

– Babyalarmer

– Højstol (med babyindsats og sele)

– Tøj til baby (indkøb her afhænger af årstid baby fødes)

– Zinkcreme, babyolie, neglesaks til baby, d-dråber, vatpinde til baby

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Gulerødsboller bagt på kærnemælk