Langtidsstegt andesteg

Vaniljefudge karameller

“Fudge” er en mere blød form for karamel. Den er helt fløjlsblød at tygge i og ikke på nogen måde sej eller med bid i som sædvanlige flødekarameller.

Jeg kalder det, du får med denne opskrift for en “fudge-karamel”; den er ikke helt som en ren fudge, der nærmest smuldrer, når man tygger i den.

Den er derimod blød og uden nævneværdigt bid og smelter nærmest på tungen med den lækreste vaniljesmag.

De skønne karameller er hjemmelavet slik, som alle nemt kan lave.

De er også perfekte at forære i et lille glas eller cellofanpose som værtindegave.

 

Det tager lidt tid at koge karameller, hvor man skal gå til og fra dem og holde øje med temperatur og røre rundt. Derfor er de gode at lave, når man alligevel er i køkkenet og f.eks. bager. Så kan man nemt gå og holde øje med den boblende karamel.

Da der er tale om kogende sukkermasse anbefaler jeg ikke, at børn deltager i karamelkogningen. De kan være med når karamellerne skal skæres, prøvesmages og pakkes ind.

Ved opbevaring i lufttæt beholder ved stuetemperatur kan dine fudgekarameller holde sig 10-14 dage.

Opskrift på vaniljefudge-karameller (ca. 50 stk.)

Arbejdstid: 2 timer (+ 1 døgn hvor karamellen skal sætte sig)

 

Ingredienser

500 ml piskefløde

250g sukker

125g glukosesirup

1 vaniljestang

+ en smule smagsneutral olie (raps- eller solsikkeolie)

 

Sådan gør du:

Kom fløde, sukker (hold ca. en spsk sukker tilbage) og glukosesirup i en tykbundet gryde som kan rumme 3 liter eller mere. Det er vigtigt, at gryden har god plads, når karamellem bobler op.

Tænd for middelvarme under gryden.

Flæk vaniljestangen på langs og befri kornene. Del kornene ved at blande dem med den sidste spsk sukker. Kom vaniljekornene og vaniljestangen i gryden. Sæt også et termometer i gryden, så du kan følge temperaturen. Det kan udelades, men det er sværere at få det perfekte resultat uden.

Rør lejlighedsvist rundt imens massen varmes op. Den er gullig til at starte med. Vaniljestangen giver smag til din karamel, men vil også afgive nogle klumper du ikke ønsker i den færdige karamel. Når massen kommer op på 60 grader tager du derfor en lille sigte eller hulske og fanger det der måtte have lagt sig i toppen af gryden. Fjern også vaniljestangen nu.

Skru et nøk op for varmen og se at sukkermassen koger mere op – den skal blive mere gylden, tykkere og temperaturen skal stige. Rør en smule ind i mellem så varmen fordeles jævnt i den kogende karamel, og temperaturen er ensartet både i toppen og bunden af gryden.

(Se billederne ovenfor ift. hvordan massen skal koge op)

Når temperaturen når 120 grader skruer du ned for varmen og tager spidsen af en tsk af karamellen fra på en lille tallerken/skærebræt. Lad det afkøle 30 sekunder og tjek konsistensen. Er karamellen blød og fast er den færdig. Ellers lader du karamellen koge lidt videre. Den skal minimum op på 120 grader ellers bliver den færdige karamel for porøs. Lad den koge et par minutter på 120-122 grader og rør hele tiden godt i bunden, så dele af massen ikke bliver for varm.

Beklæd en lille bradepande/fad på ca. 20 x 20 cm med bagepapir og giv det en smule olie, som du fordeler med et stykke køkkenrulle. Hæld din varme karamel i fadet og dæk med et stykke bagepapir forsigtigt over og derefter et viskestykke.

Lad karamellen stå 16-24 timer ved stuetemperatur inden du skærer den i rektangler på 1 x 3 cm.

Pak karamellerne ind i cellofan.

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Langtidsstegt andesteg