Grove madpakke baguettes

Meyermetoden – smertehåndtering under fødsel

REKLAME: Dette indlæg er ikke sponsoreret, men det indeholder et reklamelink til en hjemmeside, hvor du kan købe bogen “Meyermetoden”. Indlægget er baseret på mine erfaringer gennem mit personlige kendskab til Heidi generelt og hendes bog/blog, som gør at jeg MEGET anbefaler hendes bog og metode – 

Jeg stødte første gang på Heidi, da jeg i 2015 startede min blog hos Bloggers Delight (her er jeg glad for at have været tilbage siden december 2018), hvor Heidi også “hører hjemme”.

Heidi Meyer Vallentin står bag bloggen Meyermor.dk (KLIK HER FOR AT GÅ TIL HEIDIS BLOG) som forener en personlig blog om livet som mor og hendes profession som jordemoder. Heidi deler ud af egne historier om morlivet, men i særdeleshed også om gode råd og anbefalinger indenfor graviditet, fødsel, amning og babytrivsel.

Jeg fandt hurtigt ud af, at Heidis tilgang til graviditet, fødsel og moderskab matcher rigtigt godt til mig ud fra en grundlæggende tanke om, at vi kvinder er skabt til at føde børn (og at troen på sig selv og sin fødsel er essentiel), men også en tilgang til moderskabet, hvor vi alle lærer dag for dag og for hvert barn vi får. Jeg vil helt bestemt anbefale Heidis blog til andre mødre.

Heidi har arbejdet i mange år som jordemoder og er i dag selvstændig, hvor hun bl.a. tilbyder jordemoderterapi, ammerådgivning, fødselsforberedelse og meget mere.

Og så er hun forfatter til bogen “Meyermetoden”, som jeg her rigtig gerne vil introducere mine læsere til.

 

Meyermetoden

Jeg har både læst massevis af Heidis blogindlæg, hendes bog om Meyermetoden samt deltaget i fødselsforberedelse hos Heidi. Jeg har også været heldig at have flere samtaler med hende i forhold til mine egne graviditeter og fødslen af Isak.

Alt sammen noget jeg føler har klædt mig rigtigt godt på til at forstå min fødsel, forstå smertehåndtering og forstå hvordan de to ting konstruktivt kan arbejdes sammen, når et barn skal til verden. Op til fødslen af lillebror har Heidi været inde over flere gange; både nogle ting i forhold til graviditet, hvor jeg har kaldt på hendes faglighed og så har jeg været til både fødselsforberedelse og fødselsmodning hos hende. Noget der har givet mig et godt indblik i Meyermetoden, som jeg kun er blevet mere og mere imponeret over hver gang jeg har set Heidi forklare om og bruge metoden i praksis. Og som jeg har fået syn for, at jeg faktisk allerede – med stor succes – brugte elementer fra under min første fødsel. Dette har gjort mig endnu mere bevidst om den gode smertehåndtering og hvordan jeg målrettet og aktivt kan arbejde med Meyermetoden under fødsel nr. 2. og de ting der fungerede godt for mig under fødslen af Isak.

 

Kort fortalt så er Meyermetoden en metode til naturligt at håndtere smerter under fødsel.

Selv kalder Heidi den for “den naturlige epidural”. De der kender til fødsler og smertelindring vil vide, at en epidural (ofte kaldet epiduralblokade) er en effektiv medicinsk bedøvelse, der lægges i ryggen/lænden på den fødende og blokerer nervebanerne fra livmoderen, så man opnår en meget høj grad af smertedækning.

Epiduralen er altså en medicinsk måde at hjælpe den fødende på.

Meyermetoden er derimod en smertehåndteringsmetode som den fødende selv – og dennes partner – tager til sig. Og hvis man kommer rigtigt godt ind i sin “Meyermind”, så behøver man højst sandsynligt slet ikke medicinsk hjælp til at håndtere smerter under fødslen.

 

Et redskab til smertehåndtering ..

Grundlæggende går metoden på, at man bruger fokuspunkter til at aflede for smerten under fødslen.

Men før man når der til, gøres der rigtigt meget ud af, at opnå en forståelse for hvad smerte er, og hvordan man som fødende kan tage kontrollen og hæmme de smertesignaler der uundgåeligt opstår i kroppen under en fødsel – og hvor meget psyken faktisk spiller ind. Målet er at komme til at mestre sine veer (og mestre sin fødsel).

Bogen sætter et helt kapitel af til at beskrive og guide dig til, hvordan du kan arbejde med din psyke allerede inden fødslen og forberede dig selv; din underbevidsthed og eventuel angst du måtte have. Alt dette er indledende steps i metoden, men som skal danne et solidt grundlag for, hvordan du som fødende reagerer, når du under fødslen møder smerte og blokeringer.

Logikken er at panik, angst og spænding fra den fødende katalyserer mere smerte, fordi disse signalerer rent biologisk, at der er fare på færde – hvilket får vores hjerne til at reagere som var der en reel fare; det forstærker kroppens oplevelse af smertepåvirkning .. og så vil det også påvirke de gode fødselshormoner negativt og muligvis betyde en endnu længere strakt fødsel (eller at fødslen måske ligefrem går lidt i stå) og dermed endnu længere tid i smerte. En rigtig dum cirkel at få påbegyndt, og hvor det er nødvendigt at hjælpe den gravide til afspænding.

Denne afspænding opnås gennem vejrtrækning, såkaldte “Meyertryk” og et tilbagevendende fokus på at være i den gode “Meyermind”.

 

.. og den gode fødsel

Udover at give et konkret redskab i form af Meyermetoden, så er bogen også et fantastisk redskab til at forstå fødslen generelt.

Bogen beskriver således alt fra samspillet mellem fødslens hormoner, veer, fødslens faser, igangsættelse, vedrop, viden om fødestillinger og meget andet. De første to kapitler giver et godt overblik over “alt du skal vide”, når du snart skal føde.

Bogens forskellige afsnit er meget overskueligt bygget op og derfor nemme at vende tilbage til og bruge som opslagsværk.

Derudover indeholder bogen flere fødselshistorier, som sætter metoden og de forklaringer bogen i øvrigt giver i et nyt perspektiv; fra teori til hvordan det virker i praksis.

 

Det jeg særligt godt kan lide ved metoden er, at man ikke behøver at gøre det hele og bruge ‘alt’ for, at den kan bidrage succesfuldt. Der er altså ikke tale om en “ABC”-guide du skal huske at følge under fødslen, og hvis man så glemmer noget, så er ‘det hele ødelagt’.

Metoden lægger i høj grad op til, at man mentalt forbereder sig på fødslen og hvordan man kan og vil håndtere smertepåvirkningen, og desuden hvordan man gør op med de blokeringer og den angst man måske har i forhold til at føde; at man alt i alt kommer til at mestre sin fødsel – at man tager kontrollen.

Endeligt inddrager bogen i særlig høj grad fødselspartneren (barnets far eller anden fødselshjælper) som en naturlig og essentiel (og ligeværdig) medspiller i forhold til den gode fødsel. Meyermetoden lægger i det hele taget op til at fødslen er et samarbejde, hvor partneren hjælper den fødende, hvilket bidrager til den bedst mulige start på familiens nye liv sammen. Og som slår fast at fødslen ikke er en solopræstation af mor (og heller ikke skal være det).

 

Du kan læse mere om Meyermetoden, muligheden for konsultation hos Heidi eller deltagelse på et af hendes fødselsforberedelseskurser ved at besøge Meyermetodens hjemmeside (KLIK HER).

Bogen “Meyermetoden” kan købes på saxo.com (KLIK HER).

Fødselsforberedelse hos Heidi (t.h.) og en omgang fødselsmodning med rebozo med assistance fra Katrine som har bloggen “Lilletutogmor.dk” (t.v.) 

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Grove madpakke baguettes