DIY for børn: Indendørs køkkenhave

Klassisk kernerugbrød

Jeg har altid drømt om at have tid til at bage rugbrød til min familie i stedet for at købe de der halvtørre pakker man finder i Supermarkedet.

Godt brød kan løfte ethvert måltid. Jeg bager allerede langt det meste af det brød vi spiser her i husholdningen, men det skulle blive nu under min barsel, at jeg langt om længe fik kastet mig ud i rugbrødsbagning sådan for alvor. Jeg havde nemlig forestillet mig, at det der med at bage rugbrød ville være utroligt besværligt og tidskrævende. Det er det slet ikke. Det tager 2 dage at bage rugbrød, men man bruger reelt ingen tid på selve bagningen og det sviner heller ikke i køkkenet, da dejen ikke skal ud og æltes.

Det er virkelig nemt og jeg er overbevist om, at min familie nu har spist deres sidste købe-rugbrød.

Min opskrift her giver 2 stk. rugbrød. Det ene kan med fordel fryses.

Lyn-guide til surdej: Jeg er endt med altid at have en surdej stående, og det er faktisk meget nemmere end diverse guides på nettet gør det til.  Det tager ca. 4-5 dage at starte en surdej op. På dag 1 blander jeg 2 dl vand, 1 dl hvedemel og 1 dl rugmel i et glas der ca. kan rumme ½ liter i alt. Jeg rører det godt sammen og lader det stå fremme på køkkenbordet uden låg. Alle følgende dage tilsætter jeg dagligt 1 dl vand, ½ dl hvedemel og ½ rugmel til glasset og rører det sammen (også kaldt fodring af surdej). Jeg rører gerne i glasset et par gange om dagen derudover. På 4. eller 5. dagen begynder dejen at boble ved fodring og den dufter surt. Så er surdejen klar til brug. Jeg tilsætter for det meste en smule gær til mine surdejsopskrifter. Surdej kan skille og der kan komme en tør hinde ovenpå den. Det er helt normalt – bare rør det sammen. Din surdej fejler først noget, når den efter 5 dage ikke bobler ved fodring eller hvis den lugter råddent. Det sidste har jeg dog aldrig prøvet ..

Dette er i princippet alt du skal vide, og så er du klar til at bage rugbrød!

Opskrift på 2 stk. klassiske kernerugbrød

Arbejdstid: 2 dage

 

Ingredienser

 

DAG 1

1 liter vand

1 stykke gær – størrelse som en hasselnød

3 dl fuldkornshvedemel

10 dl rugmel

½ dl sovsekulør og 4 spsk hvedemel ELLER 4 spsk mørk maltmel

200g surdej

 

DAG 2

33 cl øl (svarende til 1 dåseøl)

4 spsk mørk sirup (alternativt lyst sirup eller honning)

3 dl rugkerner

1 dl hørfrø

1½ dl rugflager

2 dl knækkede hvedekerner

1 dl bygflager

1 revet gulerod eller æble (uden skræl)

2 tsk salt

 

Sådan gør du:

DAG 1

Kom vand i en stor skål. Jeg bruger en Margrethe-skål der kan rumme 3 liter.

Tilsæt gær og rør det ud i vandet.

Tilsæt fuldkornshvedemel, rugmel og det der skal farve din dej (enten kulør og hvedemel eller maltmel). Rør det godt sammen og tilsæt til sidst surdejen som du rører i.

Dæk skålen med sølvpapir/husholdningsfilm og et viskestykke. Lad det stå på køkkenbordet i 16-18 timer.

TIP! Jeg rører denne del af dejen sammen først på eftermiddagen. Næste morgen/formiddag færdiggør jeg min rugbrødsdej og bager dem. På dag 3 (eller dag 2 om aftenen) er rugbrødet nemt at skære ud og spiseklart.

 

DAG 2

Hæld øl i dejen fra i går. Tilsæt sirup, rugkerner, hørfrø, rugflager, bygflager, knækkede hvedekerner, salt og revet gulerod eller æble.

Hvorfor revet gulerod/æble, når det nu ikke er et gulerodsrugbrød? Man kan ikke se dette i brødet, men det giver fugt, så dit rugbrød er friskt i dagevis. Til et egentligt gulerodsrugbrød anbefaler jeg langt mere gulerod i dejen.

Rør massen grundigt sammen og fordel den derefter straks i to franskbrødsforme beklædt med bagepapir. Så er du helt sikker på at kunne få dit rugbrød fri af formen efter endt bagning.

Drys gerne toppen af dine rugbrød med lidt knækkede hvedekerner.

Dæk rugbrødene med et rent viskestykke og lad dem nu hæve i 3-4 timer på køkkenbordet. Jeg anbefaler IKKE atdu prikker dine rugbrød med en gaffel. Jeg vil hellere have et rugbrød der sprækker lidt rustikt i overfladen (som her) end rugbrød der falder sammen i ovnen. Det sidste er der 90% garanti (eller risiko om man vil…) for, hvis man begynder at trykke og stikke i brødet efter den sidste hævning.

Bag dine rugbrød ved 190 grader traditionel ovnvarme i 90 minutter.

Når rugbrødene er bagte løftes de straks ud af formene og lades afkøle på en bagerist. Frigør bagepapiret fra dem. Rugbrødene skal afkøle minimum 6 timer før de skæres.

TIP! Dit hjemmebagte rugbrød kan holde sig 4 dage i tætlukket pose. Rugbrødet kan også fryses. Hvis du forventer at spise det indenfor 4-5 dage så er dette dog ikke nødvendigt. Dit rugbrød holder sig friskt og lækkert længe.

TIP! Dit rugbrød er nemt at skære hvis du bruger en skarp brødkniv og vender det med bunden i vejret, når du skærer. Så får du knivskarpe skiver der ikke smuldrer eller knækker. Lækkert simpelt smørrebrød på hjemmebagt rugbrød – så bliver det ikke bedre!

 

8 kommentarer

 • Sandra

  Hej. Denne opskrift lyder virkelig lækker! Men jeg har lige et spørgsmål, jeg har en surdej på hvedemel. Er det okay at bruge den, eller skal jeg lave en anden slags?

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Theresa Lange

   Jeg bruger en surdej på hvede-rugmel 🙂 Prøv da med en hvedesurdej. Surdejen som smagsgiver og bidrag til hæveevne er det væsentlige.
   KH.
   Theresa /Forstadsmor

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Tina

  Denne opskrift lyder lækker! Den skal jeg prøve! 😋 Hvad gør man med “rest—surdejen”? Fortsætter man med at “fodre” den dagligt indtil man bager igen ? 🤔

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Theresa Lange

   Ja det gør jeg hvert fald. Hvis man for en tid ikke skal bruge den, kan den stilles i køleskab. 🙂 Jeg vil gerne på et tidspunkt lave en mini-guide til surdej. Men indtil videre anbefaler jeg andre surdejs-kyndige bloggere som f.eks. Cathrine Brandt ift. selve surdejen.
   KH. Theresa / forstadsmor

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Tina

   Ok! Tak — og god påske 😊🐣

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Bente

  Udbløder du dine rug og hvede kerner inden brug eller er det direkte fra posen?? 😃

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Theresa Lange

   Jeg bruger de, der er “klar til brug” fra Valsemøllen. Ellers skal rugkerner udblødes. Ikke knækkede hvedekerner 🙂

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Lækkert rugbrød er bage yndlings bagværk… i min verden slår det endda kage 😉 Tak for inspiration.

  Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

DIY for børn: Indendørs køkkenhave