Vietnamesiske forårsruller m. oksekød marineret i sød chilisauce

Om mine madplaner

Velkommen til infosiden om mine madplaner.

Her har jeg samlet alt du skal vide inden, at du går i gang med mine madplaner.

Hvorfor madplaner

Den travle hverdag som børnefamilie kræver planlægning, når det kommer til aftensmad. Vi kender alle til at mangle inspiration og idéer når det gælder familiens aftensmad – og alt for mange kender nok også til at stå i fakta klokken 17, når børnene er hentet og handle ind til aftensmaden i sidste øjeblik. Alt for ofte med det resultat, at man kommer til at tænke aftensmaden isoleret til hver enkel dag fremfor at planlægge flere dage, hvor man udnytter råvarerne optimalt.

Det løser madplanen. Når du har sådan en ved du altid hvad du skal spise. Du sparer tid, stress og penge.

 

Madplan til 4 dage

Alle mine madplaner er bygget op så de dækker mandag-torsdag: altså 4 middage i alt.

Det har jeg gjort ud fra et princip om, at madplaner skal være overskuelige, og at der skal være plads til dage, hvor man er fri af planen. Jeg vil helst ikke være for fastlåst i weekenden, hvor vi måske har gæster til middag eller andre ting der skal tages hensyn til. Eller vi har lyst til en aften med take-away, pizza eller lignende.

Når der kun planlægges med 4 dage er det min erfaring, at det bliver overskueligt. Der er plads til at man rykker et af måltiderne til fredag, hvis der er fællesspisning på barnets skole om onsdagen eller man tirsdag er inviteret til aftensmad hos bedsteforældrene. 4 dage giver fleksibilitet.

Med mine madplaner får du styr på de travle hverdage og så kan I selv beslutte, hvad der skal spises i weekenden af livretter.

 

Det får du med mine madplaner

Måltiderne passer mængdemæssigt til 2 voksne og 2 børn. Alle retterne indeholder dog elementer der nemt kan skrues op for, så der bliver en større position – f.eks. ved at koge ekstra ris/pasta eller lave lidt ekstra kartoffelmos eller servere en smule mere brød til. Dette kan man gøre hvis man er 3 børn i husholdningen eller har en meget sulten teenager.

Retterne kræver kun 30 minutter i køkkenet (få undtagelser).

 

Alle madplaner indeholder følgende:

– En klassisk ret (dansk mad eller “mormorretter”)

– En ret med fisk

– En ret med vegetaralternativ og som dermed kan gøres til kødfri dag

– En ret med “verdens køkken” (f.eks. italiensk, mexicansk eller thaiinspireret mad)

 

Det er alt sammen hverdagsretter, hvor jeg tager udgangspunkt i få ingredienser, retter der mætter og er børnevenlige. Hvis du er vant til at spise rigtigt meget kød vil du opleve, at mine retter skærer ned på kødforbruget. Dette både af sundhedsmæssige, økonomiske og klimamæssige årsager.

 

Madplanerne er i udgangspunktet budgetvenlige. Du kan selv vælge om du vil handle økologisk eller discount.

Hvis du fast følger mine madplaner vil du også opleve besparelser, da flere ingredienser bliver overført fra uge til uge. F.eks. kan det være jeg en uge anbefaler at købe en stor pakke kyllingebryst, fordi der også er kylling i næste uges madplan.

 

Sådan bruger du madplanen

Madplanen udgives hver torsdag, så du har et par dage til at få handlet ind.

Madplanen indeholder komplet indkøbsliste samt hvad jeg forventer du har i dit basiskøkken. Dette vil være ting som lidt olie til stegning, basiskrydderier som oregano, karry og paprika og andre ting. Dette kan du læse mere om nedenfor. Læs indkøbslisten igennem og klik ind forbi opskrifterne.

Jeg foreslår en rækkefølge for hvilke dage, man laver hvad, men dette kan du naturligvis selv bytte rundt på efter humør og øvrig planlægning.

Retterne tager ca. 30 minutter at lave, men enkle dage vil der dog ind i mellem være simreretter, som skal stå på komfuret i 1 times tid. Kig efter i’et når du danner dig overblik over kommende uges madplan. Her vil det tydeligt stå hvis der er noget du skal planlægge efter – f.eks. hvis noget har lidt længere tilberedningstid. Du behøver ikke læse opskrifterne igennem før du skal lave maden. Men kig om der er et “i” med info i starten af opskriften.

Du er altid velkommen til at stille spørgsmål til madplanerne i kommentarfeltet. Jeg bestræber mig på at svare hurtigt på spørgsmål, hvis der er uklarheder i forhold til en madplan eller opskrift. Med jeres feedback bliver det hele meget bedre, så hold dig ikke tilbage med at kontakte mig.

 

Basiskøkken for at følge mine madplaner:

– Olivenolie

– Solsikke/rapsolie

– Æblecidereddike

– Mørk balsamicoeddike

– Hvedemel

– Sukker

– Majsstivelse/Maizena

– Salt

– Peber

– Karry

– Oregano

– Gurkemeje

– Kanel

– Paprika

– Enebær (tørrede)

– Laurbærblade (tørrede)

– Sovsekulør

– Honning/Sirup

– Boulliontern (gerne både grøntsags, hønse- og okseboullion)

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Vietnamesiske forårsruller m. oksekød marineret i sød chilisauce