Vaniljemuffins til cupcakes

Klassisk franskbrød med blå birkes

Her får du opskriften på det klassiske franskbrød (bagt uden form) overdrysset med lækre blå birkes.

Det har en dejlig blød, luftig og mild krumme og en sprød skorpe, som det får af at blive bagt i damp (i almindelig ovn – jeg forklarer hvordan). For at få det bedste resultat anbefaler jeg, at du bruger en meltype med højt proteinindhold. Helst minimum 12g protein pr. 100g. Det giver et mel med et højt glutenindhold som er perfekt til franskbrød.

Jeg bruger til denne opskrift manitobamel fra Valsemøllen.

Opskrift på klassisk franskbrød med blå birkes (1 stk.)

Arbejdstid: 2 timer og 15 minutter

 

Ingredienser

3 dl letmælk

40g smør

3 spsk sukker

25g gær

1 tsk salt

400g hvedemel af god kvalitet (= højt proteinindhold) – jeg har brugt manitobamel

Pensling: 1 sammenrørt æg og lidt mælk

Drys: Blå birkes

 

Sådan gør du:

Lun mælk og smør i en lille gryde til smørret er smeltet.

Afvent at det er lillefingervarmt og kom det i en stor skål.

Tilsæt gær og sukker og udrør det grundigt.

Afvej melet og bland saltet heri.

Tilsæt nu melet lidt ad gangen – men hold lidt tilbage. Det veksler lidt om jeg bruger alt melet, da dejen endelig ikke må blive tør.

Kom dejen ud på bordet og ælt den godt igennem i 10 minutter.

Form den til en kugle ved at folde dejen ind under sig selv, dæk med et rent viskestykke og lad hæve i 30 minutter.

Efter hævning folder du dejen sammen på midten og trykker/trækker den til den karakteristiske franskbrødsform. Du skal ikke slå dejen ned, men bevare luftigheden i den, så vær lidt forsigtig når du håndterer den.

Du har nu et lille franskbrød (men bare rolig, det skal nok hæve sig større!). Placer det på en bageplade beklædt med bagepapir og dæk med viskestykke.

Lad brødet hæve i 45 minutter – gerne et lunt sted.

Tænd ovnen på 200 grader varmluft. Kog 1/2 liter vand op i en elkedel og hæld det varme vand i et ovnfast fad og placer i bunden af ovnen. Vandet skal stå og afgive damp under hele bagetiden.

Pensl brødet, drys det med rigeligt birkes og lav skrå snit i det.

Bag i midten af ovnen i ca. 30 minutter.

 

6 kommentarer

  • Mette Hammer Christiansen

    Lækkert brød ☺️
    Kunne det måske koldhæved så det kan bruges som morgenbrød? 🤩

    Siden  ·  Svar på kommentar
    • Forstadsmor

      Hej Mette
      Det har jeg desværre ikke erfaring med 🙂

      Siden  ·  Svar på kommentar
  • Birthe rasmussen

    Det bedste brød jeg nogensinde har bagt 👍 og jeg er ikke særlig erfaren, dog måtte jeg tilsætte lidt mere mel, ellers ville det ikke slippe skål eller fingre. Det bliver mit foretrukne brød fremover. Vh Birthe Rasmussen

    Siden  ·  Svar på kommentar
    • Forstadsmor

      Kære Birthe
      Hvor gør det mig bare glad at du kan lide denne opskrift 🙂
      Ja, det med melmængder kan altid svinge lidt med brødopskrifter. Der må man vurdere om der skal lidt mere eller mindre i fra gang til gang, da mange ting kan have indflydelse på hvordan melet suger væske.

      Siden  ·  Svar på kommentar
  • Tina Jensen

    Kan sukker udelades ?

    Siden  ·  Svar på kommentar
    • Forstadsmor

      Hej Tina
      Sukker tilsættes for at fodre gæret, så det aktiveres bedst muligt og man opnår den bedste hævning på brødet.
      Sukker kan erstattes af sirup eller honning, men jeg anbefaler ikke at man udelader sukker.

      Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Vaniljemuffins til cupcakes