Små frokostmuffins (+6 mdr.)

Nemme surdejsboller

Her får du opskriften på fantastiske velsmagende surdejsboller, som selvfølgelig kræver, at du har startet en surdej op, men som IKKE kræver dyre bageredskaber som røremaskine, bagestål og dejskærer.

Jeg ejer ikke selv en røremaskine, og selvom jeg af og til har været fristet af at købe en – især også når jeg driver en blog med opskrifter – så har jeg ikke gjort det. Den er da lækker sådan en maskine, ja ja .. Men det er en luksusting at have, synes jeg, og én af mine vigtigste målsætninger i forhold til mine opskrifter er, at alle skal kunne lave mine opskrifter. Derfor skal de også kun kræve “standard køkkenudstyr”, og du kan derfor lave disse surdejsboller helt uden røremaskine. Det gør jeg selv og med meget tilfredsstillende resultater.

Og jeg og familien ELSKER virkelig de her surdejsboller, og jeg laver dem til os gang på gang.

For når først man har smagt sådan nogle sprøde, seje surdejsboller fulde af smag .. ja, så bliver smagen af alt andet brød altså aldrig helt det samme, synes jeg. Sådan en surdej kan altså noget! Prøv selv de her.

Husk at du kan følge med på min Instagram (KLIK HER) for gode tips og tricks til bagning – og så går du heller aldrig glip af når der er en ny lækker opskrift her på min hjemmeside.

Opskrifter på surdejsboller (9-10 stk.)

Arbejdstid: 30 minutter + 10 timers hævning + 15 minutters bagning

 

Ingredienser

5dl tempereret vand (4 dl koldt vand blandet med 1 dl friskkogt, så det er lunkent)

1 tsk honning

100g surdej

1 smule gær (ca. på størrelse med et blåbær)

525g hvedemel – gerne af god kvalitet (f.eks. manitobamel og ølandshvedemel blandet: 400g manitoba og 125g ølands)

1 tsk groft salt

 

Sådan gør du:

AFTEN

Kom vand i en skål og udrør honning grundigt.

Tilsæt surdej og gær og udrør også.

Tilsæt herefter løbende melet sammen med saltet. Rør med en grydeske til alt melet er rørt ud. Dejen er meget flydende. Det er meningen.

Hvis du har en røremaskine, så starter du naturligvis bare den og giver dejen en god lang æltning til dejen slippers skålens kanter, er glat/smidig og danner et elastisk glutennet.

MEN jeg har ikke røremaskine, så jeg sætter dejkroge på min håndmixer (jep – de der to man ellers aldrig bruger) og så får dejen fuld styrke med dem i 8-10 minutter til den er glat og slipper kanterne.

Skålen dækkes herefter med et rent viskestykke og får lov at stå ude på køkkenbordet i 30 minutter til 2 timer.

Herefter sættes den i køleskabet til næste morgen.

MORGEN

Tag gerne dejen ud af køleskabet 30 minutter før den skal i brug.

Tip den herefter ud på et meldrysset bord og brug en træpalet til forsigtigt at skubbe dejen ud af skålen med.

Tænd din ovn på 250-275 grader varmluft og lad en bageplade stå inde i den. Bagepladen skal nemlig blive helt varm.

Find et stykke bagepapir frem og placer på bordet ved siden af dejen.

Med træpaletten skærer du nu dejklumper fri fra dejen og placerer klumperne på bagepapiret med en smule afstand. Fortsæt sådan til bagepapiret er fyldt.

Tag et par grydelapper og løft den varme bageplade ud af ovnen og træk bagepapiret hurtigt over på. Pas på ikke at brænde dig.

Sæt straks bollerne ind i ovnen (næstøverste rippe) og giv dem 12-15 minutter til de lyder hule når du banker på dem.

Lad afkøle en smule på en bagerist inden de serveres.

1 kommentar

  • Mia Jensen

    Kære Forstadsmor
    Jeg synes vældig godt om opskriften, tak for den…men jeg vil egentlig gerne du fortælle, man ikke behøver tage den tunge og brandvarme jernplade ud… med den tynde stålplade, der følger med bagepladen, er det nemt at lade papir med ubagte boller glide ind ned på pladen.. og ingen brænder sig… det gør vi med succes.
    Vh Mia

    Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Små frokostmuffins (+6 mdr.)