Hvad jeg har i mit køleskab - og mine favoritkøb fra Aarstiderne

Mine bedste sparetips og guide til madbudget

Udgiften til mad og husholdningsvarer er en tung post i mange familier og pars månedsbudget.

Jeg får rigtig mange forespørgsler på hvad vores madbudget er, hvordan jeg overholder det med “alt den lækre mad” jeg laver og hvordan man i det hele taget laver et madbudget der holder. Det vil jeg give mine bedste råd til i dette indlæg.

Desværre tror jeg at rigtig mange har mistet overblikket (eller aldrig haft et) over, hvad de bruger månedligt på mad. Man køber ustruktureret ind, planlægger lidt måltiderne fra dag til dag, får ikke brugt op men må smide mad ud, har flere kort man hæver på til madindkøb osv. Overblikket er væk for mange og man bruger mange flere penge end man bør og behøver.

Men det gode er at du kan gøre noget her og nu – og få ro og overblik over familiens forbrug på mad, minimere ressourcespild og mere luft i økonomien.

For mere hverdagsinspiration i en børnefamilie FØLG MIG PÅ INSTAGRAM (klik her).

 

Få overblik

Find ud af hvad I bruger på mad

Tag en måned og kør helt som normalt hidtil, men sørg for at samle alle bonner fra mad/husholdningsindkøb og take away ind og gem dem i en kuvert. Bed din bedre halvdel om at gøre det samme; hver eneste bon skal samles ind. I slutningen af måneden sætter du/I jer med alle bonner og lægger beløbene sammen. Nu har I fundet ud af hvor meget I bruger på mad hjemme hos jer. Opgør gerne på dagligvarer og take away hver for sig.

Find ud af hvor meget mad I smider ud

I samme måned laver du en liste over alt det mad I smider ud fordi det bliver for gammelt eller du laver for store måltider hvor rester ikke bliver brugt op. Hav en blok liggende i køkkenet og noter når mad smides ud (f.eks. ½ pose gulerødder, 1 liter yoghurt, en rest fløde, ½ liter kogte ris osv.). Sammenhold med det I har brugt på mad denne måned. Er der måske nogle vaner der skal brydes her?

Læg et madbudget

Beslut hvor meget I vil bruge på mad og læg madbudgettet ind i jeres overordnede budget. Min rettesnor for madbudget (hvor man lever godt og bæredygtigt, men tænker sig om med madindkøb) hedder 1500,- pr. voksen og 1000,- pr. barn. For en familie på 2 voksne og 2 børn betyder det et månedligt madbudget på 5000 kr. Det kan man naturligvis skrue  op og ned på alt efter, hvordan ens øvrige økonomi er og hvad man selv føler er et acceptabelt forbrug på mad.

Klarlæg de principper du køber ind ud fra

Skal alt være ØKO? Prioriterer I at købe danske varer? Hvor meget vil I betale ekstra for dyrevelfærd? Tag en snak om de principper for indkøb der betyder noget for jer, og sørg for at det afspejler sig i det beløb I sætter af.

Opret en madkonto

Få jeres bank til at oprette en separat konto til madindkøb og bestil dankort til denne konto. Sæt hver d. 1. i måneden beløbet til jeres madbudget ind på denne konto. Alt mad der handles til husholdningen købes fra denne konto.

 

Mine bedste sparetips til dagligvareindkøb

1# Lav madplaner

Lav en ugentlig madplan med blik for det du allerede har i køleskab/fryser og at de råvarer du påtænker at indkøbe bliver brugt op.

2# Sæt struktur på dine indkøb

Handl ind 1-2 gange om ugen. Jeg handler stort ind mandag (får leveret varerne, så undgår jeg også impulskøb) og suppler evt. op med en tur i supermarkedet efter nødvendige ekstra indkøb op til weekenden.

3# Hav take away alternativer i fryseren

Til de dage hvor det hele bare ikke går op alligevel er det rart at have alternativer klar i fryseren; frysepizzaer, en pose forårsruller eller hjemmelavede færdigretter sparer en for dyr take away.

4# Skær ned på kød i hverdagsretter

Tærter, chili con carne, kødsovs, lasagne og mange andre retter bliver ikke dårligere af at halvdelen af kødet erstattes med revet squash/gulerod, bønner/bælgfrugter, spinat og lign. På den måde strækkes kødet længere.

5# Bag weekendens morgenbrød

Bag selv brød til morgenmaden og kvit besøget hos bageren. Opskrifter med koldhævet dej tager 5 minutter af din tid om morgenen og aftenen og så er der friskbagt morgenbrød til næsten ingen penge.

6# Smør madpakker

Smør selv familiens madpakker og undgå dyre besøg hos bageren eller dyr kantineordning.

7# Spis frugt og grønt der er i sæson

Det er både billigere og mere klimavenligt.

8# Køb kød på tilbud og frys ned

Husk at ompakke kødet til egnede fryseposer. Skriv dato og type af udskæring på.

9# Udforsk dine lokale “To good to go” muligheder

Hvis du ikke allerede kender app’en “Too good to go” så hent den til din telefon og køb billig mad der er tæt på dato.

10# Lav en ugentlig “billig mad dag”

Spis suppe lavet på alt godt fra grøntsagsskuffen, risengrød, koldskål, en tærte med rester i eller lign. Billige købesupper kan også være en idé.

11# Hav orden i køleskab og køkkenskabe

Overblikket gør det nemmere at se hvad man har af mad og få brugt op.

12# Gå efter billigt nonfood

Personligt vægter jeg fødevarer af god kvalitet, men køber gerne sæbe, rengøringsmidler, tandpasta osv. i butikker hvor det er aller billigst.

13# Drik vand til frokost og aftensmad i hverdagene

Både sundere og billigere. Så kan der serveres vin, øl og sodavand i weekenderne.

14# Lav dobbeltportion af fryseegnede retter

Lav en ekstra portion når du alligevel er i gang med f.eks. lasagne, frikadeller eller chili con carne. Frys ned og så er der nem og billig mad til madplanen nogle uger senere.

15# Gem rester af råvarer straks

Den halve pose revet ost, 2 skiver bacon eller resterne af en åben fløde osv. som du ved du ikke skal bruge indenfor de næste par dage fryses straks ned. Så undgår du en uge senere at skulle kassere maden.

 

2 kommentarer

  • heidi

    hvilket beløb er realistisk pr person pr måned

    Siden  ·  Svar på kommentar
  • heidi

    hvor meget vil du anbefale pr måned pr person økonomisk til mad

    Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Hvad jeg har i mit køleskab - og mine favoritkøb fra Aarstiderne