Grødsmoothie m. svesker (+4 mdr.)

Børn der samsover: Svar på jeres spørgsmål

Hjemme hos os har vi fornyeligt gentænkt hele værelsessituationen, da vi skulle gå fra at være en familie med 2 børn til en familie med 3 børn. Egentlig skyldes det ikke mangel på værelser – vi har 4 værelser til rådighed i huset udover vores soveværelse, så børnene kunne sagtens have et værelse hver, og vi ville så stadigt have et gæsteværelse også.

Vi har dog ikke noget længere der hedder “Isaks værelse” eller “Adams værelse”. Vi har indrettet tre børneværelser med fokus på forskellige aktiviteter/legemuligheder på hvert enkelt værelse, og så er alle værelser i princippet til deling. Man må gå på det værelse, hvor der er det legetøj man ønsker at lege med.

På ét af værelserne samsover Isak (6 år) og Adam (2 år) i en fælles køjeseng.

Og det har givet anledning til en del spørgsmål i min indbakke på instagram – lige fra hvordan vi putter to børn med så forskellig alder i samme værelse, om de ikke vækker hinanden om natten, om de sover igennem osv.

Jeg afholdte derfor en spørgerunde om netop dette den anden dag, og her kan du læse mine svar på de spørgsmål der kom.

 

Putter I drengene på samme tid – og hvordan?

I hverdagene puttes de samtidig og ligger i deres senge kl. 19.15/19.30. Vi står op kl. 6 mandag til fredag, og det er vigtigt for os at de får en god lang nattesøvn. Isak har en lille lampe han må tænde og ligge og læse lidt når de er puttet. I hverdagene lægges de altid i seng samtidig, men Isak må altså gerne læse/kigge i bøger. Hans natlampe lyser 15 minutter ad gangen og går derefter ud. Så vi aftaler altid at han må læse 1 eller 2 gange hvor lampen skal startes. Det fungerer rigtig fint.

Hvordan foregår putning, hvis de ikke skal i seng samme tid?

I weekenden er Isak oppe til kl 20.30, men Adam puttes til sædvanlig tid. Det foregår fuldstændigt uproblematisk. Han lægges i seng med sædvanlig putterutine og får at vide, at storebror snart kommer ind til ham. Vi har ikke prøvet at det har givet problemer nogensinde. Han puttes jo også selv til lur om dagen i sengen, hvor Isak ikke er der.

Hvad er jeres putterutine? Læser I f.eks. godnathistorie?

Børnene kommer på toilettet (og hveranden dag i bad) og får nattøj på og børstet tænder. Derefter får Adam udleveret sine sutter (han bruger kun sut når der skal soves nu) og sine sovebamser. Min mand læser godnathistorie for dem i 10 minutter.

Vi går meget op i at være helt nede i tempo, tale dæmpet og ekstra roligt når de puttes. Vi krammer dem godnat, siger tak for i dag og siger de må sove godt og at nu skal de sove så de er klar til en ny dag i morgen. Da vi er en katolsk familie beder min mand Fader Vor med dem.

Derefter bliver lyset slukket hos dem og døren lukket halvt i.

Hvor længe har drengene delt soveværelse?

Det har de gjort siden sommeren 2021. Isak sov i en seng ved siden af Adams tremmeseng i starten. Siden november har de sovet i køjesengen.

Hvordan har I fået den yngste til at ville sove i egen seng?

Vores børn sover i en tremmeseng ved siden af min og min mands seng det første år. Der synes vi de er for små til at være i et andet rum om natten og jeg har desuden også ammet begge vores ældste børn til de var hhv. 19 mdr og 14 mdr. Og så er det altså nemmere de er tæt på om natten.

Det er også naturligt for helt små børn at være tæt på deres forældre og især mor. Det er jeg overbevist om giver den bedste tryghed. Jeg kan også se mange fordele ved at blive ved med at samsove med sine børn udover det første år. Mennesket er flok dyr og meget afhængig af sin familie, og det er ikke naturligt for os at sove adskilt. Men fordi jeg hjemmepasser og er så meget på over for børnene alle mine vågne timer, så føler jeg at jeg har et behov for at have min seng for mig selv om aftenen og natten. Derfor samsover vi ikke udover de første 12-15 mdr. Så lillebror sover hos os nu (en seng i forlængelse af vores), men med tiden skal han sove med sine søskende, når han nærmer sig de 2 år. I den alder er det også min erfaring fra Isak og Adam, at børnene kan opnå en forståelse af at mor og far ikke forsvinder, men er i nærheden, selvom man ikke kan holde dem i hånden om natten længere.

Vores børn har “lært” at sove i en seng væk fra os ved at de bliver puttet der og vi så har ligget ved siden af dem i starten. Om natten er de så i starten stadig kommet ind til os eller vi har ligget på en madras ved deres seng og holdt i hånd til de sov igen.

Kommer børnene ind til jer i løbet af natten?

Adam kan godt have behov for det ind i mellem i perioder. Isak gør aldrig længere. Men det er vigtigt for os at ingen børn er kede af det eller utrygge om natten, så vi finder løsninger i de perioder hvor nogle har urolige nætter.

Hvor gammel tror du, at man skal være for at sove i overkøje? Sover den ældste (Isak 6 år) roligt om natten – ift. at der jo ikke er afskærmning ved stigen?

Anbefalingen på den køjeseng vi har hedder +6 år for at sove i overkøjen. Det er jo selvfølgelig derfra op til forældrene at vurdere hvornår det er sikkert for barnet ud fra barnets alder, modenhed og hvordan det sover om natten. Vores køjesengsmodel er med ekstra høje tremmer. Det giver mig en god tryghed – han kan ikke skubbe sig selv udover dem om natten. Jeg er ikke nervøs for åbningen ved stigen til en 6-årig. Det ville være meget svært for et barn på Isaks alder at rotere sig ud der.

Det vil dog ikke for en 2-årig og derfor har jeg en flytbar sengehest på Adams køje selvom han sover nederst. Den lukker helt til ved åbningen og stigen.

Hvordan er det gået med at vænne den yngste (Adam 2 år) til at sove i køjeseng? Prøver han ikke at kravle ud af den under putning eller om natten?

Nej det gør han ikke. Han kan sagtens selv kravle ind og ud, men det gør han ikke. Han kalder på os, hvis der er noget. Adam har faktisk aldrig forsøgt at forlade sin seng efter putning. Det gjorde Isak derimod i hans alder og vi måtte dengang med Isak MANGE gange hver aften følge ham tilbage i seng.

Hvordan klarer du putningen alene med alle tre børn – hvis du da gør det?

Det gør jeg ikke. Min mand putter børnene. Jeg har dem i bad og hjælper dem i nattøjet, men min mand overtager derfra og børster deres tænder og følger i seng og klarer putterutinen.

Sover børnene godt sammen? Føler du at det giver børnene en bedre søvn/mere tryg søvn at de sover sammen?

Ja, de har aldrig sovet så godt som de gør efter de begyndte at dele værelse om natten. Det giver dem helt klart en tryghed at de kan høre hinanden og ved den anden er på værelset også. Hvis Adam er lidt urolig en aften så hvisker Isak typisk til ham “storebror er lige her, du kan bare sove Adam”. Det er så dejligt at opleve at de giver hinanden tryghed.

Vækker de aldrig hinanden om natten?

Nej, de har vænnet sig til hinandens lyde.

Hvad bruger du skufferne under sengen til?

Skufferne har vi plader til Lego i og nogle Paw Patrol tårne. Legetøj der ikke vejer ret meget, men som fylder at have stående fremme. Der er de meget praktiske til at skjule de ting.

Hvordan putter man to børn og en baby?

Det gør man heller ikke. De store kan puttes, men i min optik så kan en baby ikke puttes til nat før de er ca. 1 år gamle. Man kan hvertfald ikke forvente af helt små børn at de kan lægges  i seng og så bare sove. Det første halve år er der ingen putterutine for babyer her hjemme. De ligger hos mig eller i en vugge i stuen hos os og kan blive ammet alt det de vil eller ligge i favn. Fra ca. 6 mdrs alderen lægges de i seng, når trætheden naturligt melder sig (det kan både være kl 19 eller kl 20.30 – jeg går her ikke op i puttetidspunkt), men kommer så ind til os ved første opvågning.

Hvornår sov dine børn igennem?

Det har de først gjort når jeg helt har stoppet natamningerne omkring 9 mdrs alderen. Men det er min erfaring at alt omkring søvn de første 2-3 år er faser. Man kan tænke at barnet sover igennem fordi det har gjort det 2 uger og så lige pludselig har barnet opvågninger om natten igen de næste par uger og derefter kommer der mere ro på igen. Sådan er det med små børn – der sker så meget med deres udvikling de første par år og det påvirker også deres evne til at finde ro om natten, og behovet for tryghed kan være skiftende.

Jeg synes dog at nætterne bliver nemmere når barnet er 2-3 mdr gammelt. Der holder de sig mætte længere tid på en amning og sover derfor rigtig lange søvnstræk og man kan få følelsen af at de faktisk sover igennem.

Hvornår kommer børn i egen seng og på eget værelse hjemme hos jer?

Fra et sted mellem 1 og 2 år afhængig af hvad der fungerer for barnet.

Hvordan tackler du/I udfordringer med putning, hvis de opstår?

Vi fastholder de sædvanlige rutiner omkring putning, men forsøger at give ekstra tryghed ved feks at sidde/ligge ved børnenes seng og holde i hånd så de finder ro og tryghed. Vi har også i perioder skiftet hvem der siger godnat til børnene fordi Adam i en periode konstant kaldte på far efter han var lagt i seng. Der overtog jeg putningen for en tid for at bryde det.

Har du gode råd til hvis man ønsker ens børn skal dele værelse?

Jeg synes virkelig man skal springe ud i det! I dag er det meget fastlåst tankegang at hvert barn har sit eget værelse og sover derinde selv. Men børnene kan få så meget gavn af at sove sammen også med stor aldersforskel.

Find ud af hvad der vil fungere bedst for jer – skal børnene have en dobbeltseng sammen eller er køjesengsløsningen mere jer eller skal de måske have enkeltsenge på samme værelse? Der er flere muligheder jo.

Opbyg en putterutine med ro og nærvær, og som er genkendelig for børnene. Hjælp børnene til at finde ro og tryghed i at sove sammen ved at fortælle dem, at de ikke er alene men at den anden søskende er lige i nærheden og mor/far også er tæt på udenfor værelset.

– REKLAME –

SPØRGSMÅL TIL SELVE KØJESENGEN

Hvad er det for en køjeseng I har?

Køjesengen er fra firmaet Littlehugs og er modellen David Køjeseng. Jeg har valgt, at sengen skulle være 80 x 160 cm (her er der mange muligheder for at vælge mål – tjek hjemmesiden), farven på vores hedder “grafit”, barrieren nederst er fastsiddende (den kan man vælge skal være aftagelig) og så er der ekstra frihøjde på sengen (så der er 22 cm ekstra afstand mellem nederste og øverste madras).

Hvad er prisen for denne type seng?

Prisen for den type køjeseng vi har er 4999,- kr. eksl. madrasserne.

Kan man skille sengen ad og på den måde få to enkelt senge?

Ja, den kan deles til to enkeltsenge.

Er det besværligt at skifte lagen på sengen?

Nej det synes jeg ikke. Jeg har en skammel jeg står på, når jeg skifter lagen i overkøjen.

Hvor køber man madrasser til sengen?

Dem kan man købe med hos Littlehugs, så de passer med sengens mål.

 

 

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Grødsmoothie m. svesker (+4 mdr.)