Simpel og uperfekt buket

Forventningspres og mor-rollen 2019

Kan man blive påvirket af forventningspres af at følge min blog? Og har jeg et ansvar for at dette ikke sker?

Det spørgsmål stillede jeg mig selv den anden aften, efter at billeder fra min damefrokost (KLIK HER) havde affødt en kommentar herom.

Jeg har selv netop tidligere anlagt en lettere ironisk tilgang til, at der er rigtig mange ting man ‘skal’ som mor i dag (KLIK HER).

Vi kvinder har det i høj grad med at lægge et pres på os selv – og hinanden. Eller hvert fald føle, at vi gør det.

Vi mødes af høje forventninger alle steder. Vi skal tage høje uddannelser og gøre karriere samtidig med, at vi skal være gode mødre. Og så er der alt det andet der kommer til: den sunde livsstil, det rengjorte hjem, kvalitetstiden med den øvrige familie og veninder.

Men hvad er en sund livsstil? Hvad er en god mor? For blot at stille to videre spørgsmål til det ovenstående.

Er den gode mor hende, der stresser rundt over at skulle være ‘en god mor’ ved at være den med det mest kreative indslag i børnehaven til barnets fødselsdag? Er den gode mor hende, der købet barnet nyt mærketøj fra top til tå? Er den sunde livsstil at stresse over, at man skal være sund, at man skal i fitnesscenteret og derefter have dårlig samvittighed over at man spiste en pose chips?

En god mor er mange ting. En sund livsstil er tilsvarende mange ting. Nogle ting kan man være på én gang. Andre ting må vi ofte sande er uforenelige: man kan ikke både arbejde 50 timer om ugen, træne til en halv ironman, lære at strikke og invitere sine veninder til tre retters middagsselskab.

De urealistiske forventninger sætter vi ene og alene til os selv. I en verden med utroligt mange valg, må vi lære at træffe de valg, der giver mening og betydning for os hver. Og så lære at sige “pyt” til resten.

Det moderne kvindeliv giver mange valg og muligheder, men dermed følger tilsvarende prioriteringer.

Måske giver det dig en stor glæde, at arbejde dig til top indenfor dit karrierefelt. Måske giver det dig glæde, at se hvordan du forbedrer dig med din løbetræning og nærmer dig et mål om at kunne løbe et halvt marathon. Måske kan du – ligesom mig – godt lide at bruge en hel dag i køkkenet på at bage og arrangere blomster.

De ting der giver en glæde og mening er typisk også de ting, der tilfredsstiller os og giver os en følelse af ro.

Hvis man føler et forventningspres på alle områder af sit liv, så er det dybest set en følelse man giver sig selv. Man har selv et ansvar, for at sige til sig selv, at man ikke kan og skal præstere på alle parametre i tilværelsen.

Føler man stadig et ‘pres’, så kan man vælge at skrue ned for forventningerne til sig selv. Det bliver nemmere, når man har gjort sig bevidst om de ting der betyder meget for lige præcis én selv. Man skal lære at anerkende, at man ikke kan og skal være god til ‘alt’.

Jeg er ikke hende topjuristen, der satsede alle kræfter på studie og karriere og scorede topjobbet i et af de store advokatfirmaer. Jeg føler ikke et pres over at skulle gøre karriere på den måde, fordi jeg har taget et aktivt valg om ikke at gøre det, for at give plads til noget andet. Jeg har heller ikke længere den samme trænede krop, som jeg havde for år tilbage, hvor en helt flad mave og smidighed var mit mål og jeg investerede timevis i fitnesscenteret og til dansetimer.

Jeg har gjort op med mig, hvad mine værdier er. Har du gjort det samme?

Hvis man har gjort det, så bliver det nemmere at investere tid i de ting, der tilføjer netop dig og dit liv værdi og give slip på resten og sige “pyt”.

Hensigten med min blog er ikke at skabe et forventningspres blandt andre forstadsmødre, der læser med. Jeg håber mest af alt at min blog kan give et indblik i én måde (blandt mange) at gøre tingene på og inspirere kvinder, der tillægger de samme ting som jeg en betydning: familien, hjemmet og nærværet . Det at klikke sig ind på min blog skal gerne være en pendant til, når man for eksempel finder inspiration i livsstilsmagasiner. Der udvælger man også det, der passer til netop en selv, eller bygger videre på en idé man har set og læst sig til. Det er et indblik og – til tider – en guide i en måde at leve sit liv på.

Man går jo heller ikke hjem og desperat føler, at man skal renovere hele huset fordi, at man har købt det nye “Bo Bedre”-magasin.

Forventningspresset har vi alene selv et ansvar for. Min blog skal gerne inspirere og tage emner og tanker op til debat. Og jeg tror sagtens at mine læsere kan sortere i hvad der giver mening og er brugbart for netop dem – og sige “pyt” til resten.

2 kommentarer

 • Ditte

  Hej Theresa,
  Fedt med et indlæg hvor dine meninger og syn på tingene skinner igennem! Det var især dem jeg nød at læse på din gamle blog, så dem ser jeg frem til mange flere af. 🙂
  Det er et virkelig fint hjem I har fået skabt jer.

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Theresa Lange

   Tak for din kommentar Ditte 🙂 Er glad for at du læser med igen! Den slags indlæg vil der bestemt komme flere af.

   Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Simpel og uperfekt buket