Vinterbuket i den blå stue

Overvejelser jeg havde inden huskøb

Billede fra da vi var i gang med at indrette den ene af vores stuer.

 

Som jeg tidligere har skrevet om (læs indlægget “Fra byen til forstaden” ved at klikke HER), havde jeg aldrig tænkt, at jeg skulle ende i en villa i forstaden. En gammeldags lejlighed med højt til loftet, trægulve og store rum, var nok det jeg havde drømt om.

Derfor skulle der også en del samtale og snak til for at få mig med ud og kigge på hus.

Min – oprindelige – “modstand” mod at flytte i hus, virker nok fjollet, men jeg tror, at mange kvinder af min generation har tænkt det samme på et tidspunkt.

Ved et hus er der selvfølgelig alle de indlysende fordele, så som at man har sit helt eget og ikke deler væg med en nabo.

Men et hus kræver også bare mere og betyder mere ansvar med pleje, vedligehold og pludselige overraskelser. Specielt et gammelt hus.

Det var netop dette jeg havde mine overvejelser omkring. Der er bare meget mere arbejde ved at have et hus fremfor en lejlighed.

Der er først og fremmest det løbende vedligehold, hvilket kræver noget både økonomisk og på egen indsats, så tingene ikke står og forfalder og går til. Murværk, tag, tagrender, vinduer – det hele kræver arbejde, som man er nødt til at få gjort.

Til et hus medfølger typisk også en have, og den passer heller ikke sig selv. Bedene skal holdes, græsset slås, der skal luges ukrudt mellem fliser og buske og hække klippes.

Og så er nogen-og-200-kvadratmeter altså sværere og mere tidskrævende at holde rent.

Alt i alt er det mere tidskrævende og “besværligt” at have hus og have, og det skræmte mig ærligt talt lidt.

Ville jeg kunne overskue at holde et så stort hus rent? Ville jeg overhovedet have lyst til at gå i haven? Og hvad med alle de (mulige) uforudsete udgifter til vedligehold og ting der pludselig opstår?

 

Fordelene ved at være husejer er der dog skam også, og det er skønt at bo i hus og giver en anden frihed end en lejlighed kan give. Både pladsmæssigt og i forhold til at kunne træde ud i sin egen have.

Jeg har ikke fortrudt. Bestemt ikke.

Jeg er blevet mere og mere en “husmor” og livet i hovedstaden – og i en lille lejlighed – tiltrækker mig slet ikke længere.

Men det ændrer ikke på, at det er en stor beslutning at gå fra det mere trygge liv i lejlighed til at bo i hus. I en lejlighed er man fælles om tingene og meget af det løbende vedligehold skal man slet ikke forholde sig til.

 

De overvejelser jeg havde – eller rettere mine bekymringer ved huskøb – har vi fundet løsninger på.

Vi har renoveret meget på huset og gjort haven nemmere at gå til. Blandt andet ved at nedlægge en række bede og  anlægge mere græs.

Det er en stor beslutning at købe hus. For os var det hvert fald. Vi ville gerne være sikre på, at det hus vi skulle købe, det skulle være HUSET. Det skulle langsigtet passe til vores drømme og behov, så vi ikke om 5 år skulle flytte igen.

De konkrete overvejelser om vores ønskeliste og prioriteringer med hensyn til, hvilket hus vi ville købe, det vil jeg vende tilbage til i et senere indlæg.

Vores hund, Carlo, i haven.

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Vinterbuket i den blå stue