Årstidens blomster: Tulipaner

Ser du dit barn igennem en mobiltelefon?

Det er en kendsgerning, at mobiltelefoner og Ipads fylder utrolig meget i voksne menneskers hverdag.

Den digitale tidsalder har bragt mange nye muligheder med sig i forhold til at være i kontakt med andre, være opdateret på nyheder og verden omkring os og telefonen er for mange et arbejdsredskab.

Med dette følger, at vi har vores telefoner utroligt meget i hånden – og øjnene rettet mod den lille lysende skærm som tager os væk fra den virkelighed og sociale sammenhæng vi reelt står i.

Tænk bare på en tur med bussen i dag kontra for 15 år siden. I dag sidder alle og stirrer hypnotiseret på deres telefoner. Vi er mindre og mindre tilstede i det vi er i. Dette gælder for alt for mange forældre når de er sammen med deres børn.

Mange af os har telefonen (alt) for meget i hænderne. Netop fordi den er der hele tiden og indgår i så mange rutiner i løbet af en dag: den vækker os om morgenen, den leverer nyheder fra hele verden til os, den fortæller hvordan vejret bliver, den holder styr på vores kalender – osv. Derfor har vi en naturlig årsag til at være forbundet til den mere eller mindre hele tiden.

Jeg er ikke selv perfekt i denne sammenhæng. Men jeg er bevidst om, hvad jeg skylder mit barn; nemlig at være til stede, se ham og være nærværende.

Og der er for mange et forbedringspotentiale. Nogle mere end andre.

Specielt skylder vi vores børn, at skrue ned for skærmtiden. Hvert fald når vi er sammen med dem (eller skulle forestille os at være det).

Jeg ser uendeligt mange mødre med telefonen i den ene hånd og et barn i den anden og mors opmærksomhed placeret langt væk fra barnet.

Jeg har sågar set mødre gå tværs over vejen med deres barn liggende i en barnevogn imens øjnene som magneter er rettet mod telefonskærmen; telefonen i den ene hånd og barnevognen der styres med den anden imens facebook scrolles igennem. Der er nogle ret vanvittige forælder-børn situationer, hvis man begynder at kigge efter det.

Vores brug af telefon og – i forlængelse her af – sociale medier har for mange nået det absurde og skræmmende efter min mening.

Mange ser deres børn gennem telefonerne en stor del af tiden. Og det mest skræmmende i denne sammenhæng er nok, at barnet som resultat heraf slet ikke føler, at mor eller far ser dem. Telefonen kommer i mellem, når mange forældre skal dokumentere hver sjov lille bemærkning, samtale eller handling fra deres guldklump.

Og jeg VED godt, at mange helt sikkert fotograferer/filmer og deler de her ting, fordi de er stolte af deres barn/synes det er verdens sødeste/gjorde noget sjovt/etc. Men forestil dig det lige fra barnets side?

Du viser mor noget, men hun kigger slet ikke på dig. Hun holder i stedet telefonen op og stirrer på skærmen imens hun måske endda beder dig gentage hvad du sagde/gøre det du lige gjorde før, for at genskabe det øjeblik der (næsten) var unikt. “Så mor det ikke første gang? Hvorfor kigger mor på telefonen i stedet for mig? Hvorfor holder hun telefonen mellem mig og hende – jeg ville jo vise hende noget?” 

Dette er en af årsagerne til, at I næsten aldrig ser Isak på mine insta-stories. Jeg vil høre det sjove, skøre han står og fortæller mig i stedet for at dokumentere det igennem kameralinsen på min iPhone.

Jeg har aldrig været slem til dette, men jeg må erkende at have gjort det, og det er en af de ting jeg er blevet bevidst om.

En tur i legeland, hvor forældrene fulgte deres knap 2 årige barn så massivt med deres kameralinser, at det mindede om optagelserne til et nyt tv-program, gjorde virkelig indtryk. Og der er meget af den slags. Alt for meget. Og børnene? De har da ikke bedt om det.

Jeg er venner med mange på facebook, hvor deres facebookvæg er en daglig serie om barnet. Samtaler de har haft med det (ordret citeret), sjove ting barnet har gjort (som alle børn gør…) med solid fotodokumentation. Hvad der virker umiddelbart, hyggeligt og muntert “se-hvad-mit-barn-gjorde”, er jo blevet til i en proces, hvor mor dokumenterer med sin telefon og efterfølgende bruger tid på at skrive det HELT rigtige facebookopslag. I nogle situationer har forælderen tydeligvis også været nødsaget til at stoppe op og få barnet til at gentage sin handling. Og jeg kan næsten ikke være i mig selv over det.

En lille historie og billede/videoer fra tid til anden er tilforladeligt. Det er jo den måde vi deler vores liv med hinanden på i dag. Men det kan virkelig også blive for meget. Og det er ikke fordi, at jeg ikke gerne vil se det og følge med eller ikke også kan synes, at det der bliver delt er sjovt, men når jeg så forestiller mig situationen set udefra; mor med kameraet og telefonen, så bliver jeg trist på børnenes vegne.

De fortjener at blive set på og få mors fulde opmærksomhed.

Så hvad kan man som forældre gøre?

Ja, fokus er nok i første omgang at erkende, at der her er noget man kan ændre.

Derefter at være bevidst om det, og overveje hvordan man ændrer det.

Jeg er klar over at alle forældre ønsker at være gode forældre. Jeg er ikke ude på at nedgøre nogen. Men jeg synes, at vi som forældre har et særligt ansvar på dette område.

Lægge telefonen væk.

Se på børnene.

 

Gode tips til mere nærvær med dit barn – og mindre tid på de digitale medier

  • Lav regler for dig selv – og hold dem! Jeg har bl.a. en regel om, at jeg ikke kigger på min telefon om morgenen før, at jeg sidder i S-toget og Isak er afleveret. Om morgenen har han og jeg faktisk mulighed for at have 1½ time kvalitetstid sammen. Så det bliver uden telefon.
  • Vær sammen, når I er sammen. Et godt sted at starte er at fjerne telefonen HELT fra de situationer, hvor den indlysende ikke hører til. F.eks. ved hovedmåltiderne ved  spisebordet, når I som familie sidder sammen. Turen i zoologisk have sammen kan også forløbe hyggeligt uden at der skal laves opdateringer til sociale medier.
  • Overvej hvordan du generelt bruger telefonen omkring dit barn – er det virkelig nødvendigt at dokumentere ‘alt’? Eller skal du i langt flere situationer måske bare lade telefonen ligge i lommen?
  • Hav en ambition om at bruge mindre tid på sociale medier, ved bl.a. at lade være med at lave “quick checks” hele tiden, når du har et ledigt øjeblik. Gør telefonen mindre tilgængelig og vent med at tjekke sociale medier til barnet er puttet om aftenen eller selv sidder og leger.
  • Slå notifikationer fra i de forskellige apps. På den måde undgår du, at du konstant skal forholde dig til den digitale verden.

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Årstidens blomster: Tulipaner