Mine bedste opskrifter på morgenbrød på 20 min.

Er dit barn god til at lege?

Hjemme hos os er weekenden ensbetydende med tid til for alvor at koble af, nyde roen sænke sig og hver især give sig i kast med de ting vi godt kan lide at lave – en del aktiviteter sammen og så er der også de ting vi hver især gør når det er weekend.

Min mand bruger gerne lidt timer i haven på forskellige gøremål og så er hans absolutte yndlingsplads i en af lænestolene i den blå stue med en god bog. Selv elsker jeg at ordne huset – rydde op og gøre rent – og gå i køkkenet og bage. Og når Isak har spist sin morgenmad lørdag, så finder han typisk vej til sit værelse, og så kan jeg høre hvordan Lego bliver hældt ud på gulvet og diverse kurve fra reolen bliver løftet ned og rodet rundt i. Så er han i gang med en leg.

LÆS OGSÅ: NÅR LEGETØJ VRAGES TIL FORDEL FOR IPAD’EN

Jeg elsker, at jeg kan høre hans leg. Hvordan han gør sig umage og omhyggeligt stiller dyr og klodser op på gulvet, hvordan han lever sig ind i det og har forskellige stemmer til de forskellige figurer, og hvordan han bare forsvinder helt ind i sin egen verden, hvor kun legen fylder.

Isak er fantastisk til at lege. Det har han altid været. Han kan lege i timevis på gulvet på sit værelse. Pladsen, tiden og overskuddet til den virkelig gode leg, den finder han i weekenderne.

I hverdagen er det ofte sværere, når vi kl. 17 kommer ind af døren og han er godt brugt efter en dag i institution. Ind i mellem forfalder jeg de dage til at give ham tv’et at sidde og glo ind i. Simpelthen fordi jeg også selv er træt. Og Carlo skal jeg jo også tage mig af og aftensmaden skal laves inden min mand som den sidste kommer hjem en times tid senere end os.

I weekenden er det helt anderledes og Isak bruger meget tid på sit værelse og med sine legesager. Han er snart 4½ år og dinosaurer, vilde dyr og monstre er hans favoritting. Skarpt efterfulgt af Paw Patrol og Pyjamasheltene (tak til Ramasjang for at jeg har måtte betale overpris for en omgang billig plastik i skrigfarver…). Lego indgår stort set altid i hans leg. Her er det stadig DUPLO vi er glade for.

Jeg forsøger ihærdigt ikke at lade ham parkere sig selv foran en skærm. Og det her skal ikke lyde som en opsang overfor mødre, der gør det, for lad os være ærlige – dét gør vi ALLE ind i mellem. Fjernsyn og Ipads er en del af vores liv i dag og noget vi voksne også nyder at læne os tilbage med, og jeg tror absolut ikke på, at man skal nægte eller forbyde sine børn det. Vi er som forældre alle i den situation, at barnet skal sættes i gang med noget, imens vi har andre gøremål, når barnet er lidt pylret og overtræt. Man er ikke en dårlig mor i mine øjne, fordi man lader sit barn bruge en Ipad fra tid til anden. Lad mig lige slå det fast.

Og ja, så er der jo også det hensyn, at barnet selv synes det er hyggeligt at koble af med en god tegnefilm eller få lov at spille et spil på forældrenes Ipad. For mig er det bare vigtigt, at det ikke må overtage og fylde FOR meget. Og har man som forældre en bevidsthed omkring det, så tror jeg man er nået rigtig langt: så er man netop opmærksom på det og bevidst om i hvilket omfang ens barn sidder og kigger ind i en skærm, og at legeaktiviteterne skal understøttes for barnet.

For legen ER vigtig. Legen – især den selvstændige uden forældres indblanding – understøtter barnets sociale udvikling, dets fantasi og bevidsthed om egne tanker, følelser og identitet. (EVA’s publikation om børns leg er super interessant, hvis man gerne vil læse mere om dette!)

Det har taget os hundredevis af år at anerkende, at barndommen er en selvstændig fase i et menneskes liv, og at børn har brug for at lege. At legen er noget børn har brug for i deres udvikling blev først for alvor anerkendt for omkring 50 år siden. I dette årti er den digitale tidsalder på mange måder ved at true legen igen, for det er så nemt med den der Ipad. Mange forældre er også selv afhængige af deres elektroniske legetøj (telefon og tablet) og glor ned i den hele tiden, så hvorfor skulle børn ikke tage ved lære af det?

LÆS OGSÅ: SER DU DIT BARN IGENNEM EN MOBILTELEFON?

Jeg er ikke perfekt i denne henseende, men det er noget jeg arbejder målrettet med i min børneopdragelse og min måde at omgås mit barn på. At det ikke må fylde så enormt meget. At vi skal se på hinanden og ikke en skærm. Og at legen skal være attraktiv at vælge til, fordi den er så enorm vigtig for barnet.

 

Hvilket legetøj er jeres børns favorit? Og er jeres børn gode til at lege? Hvilke tanker gør I jer om jeres børns leg kontra skærmtid? Efterlad gerne en kommentar til indlægget.

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Mine bedste opskrifter på morgenbrød på 20 min.