Fyld bedene med tulipaner

Få din ovn skinnende ren

Jeg ville lidt ønske, at jeg kunne sige, at jeg havde ladet min ovn komme til at se sådan her ud for at skrive denne guide. Det er dog ikke tilfældet. Det skyldes vist mere mangel på prioritering siden 3. barn kom til herhjemme. Jeg gjorde den ikke ren i hele graviditeten (udover overfladisk aftørring) fordi jeg ikke ville stå med skrappe rengøringsmidler. Og ja, så er det først nu blevet til den store hovedrengøring af den.

Billederne taler for sig selv: med de produkter jeg her benytter, så får man en skinnende ren ovn, der står som ny! Helt uden timevis af rengøring, indpakning af ovnen i alt muligt og knofedt så ens hænder begynder at krampe.

Nysgerrig på hvordan? Så læs videre her.

OBS: Rengøringstippet her benyttes på eget ansvar. Metoden som gennemgået her må ikke bruges til selvrensende ovne. Læs altid vejledning og advarselsetiketter på produkterne. Afdæk gerne gulvet under ovnen imens du gør den ren, da ovnrensen kan misfarve gulve. Brug hele tiden rengøringshandsker og gerne beskyttelsesbriller når ovnen rengøres. Da der bruges salmiakspiritus og ætsende rengøringsmidler bør man sørge for at små børn ikke opholder sig i nærheden. 

Tid: Ca. 1 time (du skal dog sætte 24 timer af hvor du ikke bruger din ovn, da ovnpladerne skal iblødsættes i et døgn)

Du skal bruge:

Krystalsæbe (fast brun sæbe)

Salmiakspiritus

Sorte affaldssække

Well Done ovn og grillrens (forhandles hos Jem&Fix)

Renslet svampe

Skuresvampe

1 pakke engangsklude

Viskestykker

Rengøringshandsker

Rengøringsspand

Produktet fra Well Done tåler ingen sammenligning med de ovnrens-sprays du finder i supermarkederne. Det er et sandt mirakelprodukt!

Sådan gør du:

OVN

1. Fjern eventuelle løse brændte madrester fra bunden af ovnen. Aftag ovnens sideriste og læg dem væk – de skal rengøres sammen med ovnpladerne. Tag rengøringshandsker på og spray nu med Well Done ovn og grillrens i et tætdækkende lag på hele ovnen og ovnens glas.

2. Lad produktet virke i 10-15 minutter inden du begynder at skure ovnens overflader med skuresvampe. Brug roterende bevægelser og efterbehandl evt. områder med meget fastbændt skidt ved at give dem lidt mere ovnrens du igen lader virke. Sørg for at bruge den bløde side af svampen på ovnens glas, så det ikke bliver ridset.

TIP! De fleste ovne kan man (forsigtigt) afmontere ovnens glas, så man også kan tørre det fri for støv og lign. på den side der vender ud.

3. Tør ovnen og glasset fri fra produkt med en eller flere klude.

4. Afvask nu omhyggeligt ovnen med masser af rent vand. Skift klud undervejs og skift jævnligt vandet.

5. Aftør ovnen med viskestykke (start med ovnglasset)

OVNPLADE OG RISTE (også ovnens sideriste)

1. Tag rengøringshandsker på og find en sort affaldssæk frem. Én for én smører du ovnens plader og riste ind i krystalsæbe. Jeg bruger ½ bøtte til 3 ovnplader, 1 bagerist og 2 sideriste.

2. Kom det hele ned i affaldssækken og tag den med udenfor. Tilsæt nu ca. 1 spsk salmiakspiritus ned i posen (det er kradse sager, så lad være at indånde det) og luk straks posen til og bind knude på den. Jeg kan godt lide at tage en pose mere rundt om, så jeg er sikker på intet render ud af posen.

3. Lad sækken stå udenfor i et døgn.

4. Åben posen og afvask nu samtlige plader og riste. Igen – pas på ikke at indånde dampe fra salmiakspiritussen og sørg for god udluftning i rummet du står i. Brug skuresvampe og renslet-svampe til at få pladerne helt rene. Sørg for at afvaske alt krystalsæben (især langs kanten under bradepanderne), så der ikke sidder rester.

5. Aftør pladerne og ristene og monter sideristene i ovnen igen.

 

Nyd din HELT RENE ovn!

TIP! Undgå at ovnen bliver så beskidt igen ved at aftørre den efter hvert brug og ved at give den en helt let rengøring med Welldone ovn og grillrens når du har tilberedt ting der fedter i den.

13 kommentarer

 • Morten

  Jeres råd om at få en skinnende ovn med krystalsæbe og salmiakspiritus ødelægger ovnpladerne!!! Jeg har nu 3 ødelagte plader, hvor emaljen er kogt op, som var de blevet behandlet med bums. Og jeg har fulgt jeres fremgangsmåde til punkt og prikke. Virkeligt uheldigt, og jeg burde sende jer en regning på nye. 😠

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Forstadsmor

   Hej Morten
   Først og fremmest er jeg rigtig ærgerlig over at du har oplevet dette. Jeg har afprøvet metoden med bageplader både fra Electrolux og Siemens. Fremgangsmåden jeg har delt i blogindlægget her er ikke min egen opfindelse, men en velafprøvet rengøringsmetode der bl.a. også anbefales af Bolius og Samvirke mv. på deres hjemmesider. Alle rengøringstips jeg viderebringer benyttes på eget ansvar, men de er altid gennemtestet af mig selv først.
   Mange hilsner
   Theresa

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Marianne Rasmussen

  Hvordan gør du ovnlågen ren? Er det også
  Grill rens?

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Mette

  Hej
  Har du et godt råd til at få plader og riste til at blive helt rene når man har ovn med pyrolyse ☺️

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Sarah

  Hvad skal man gøre i stedet for, hvis man har en selvrensende ovn? Kun brun sæbe eller?

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Sarah

  Elsker de her rengørings guides! Gerne en hel sektion om rengøringstips 🙂 Alle de her ting jeg aldrig har lært fordi jeg voksede op med rengøringshjælp i form af fastansat “maid” i huset.

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Rikke

  Kan man bruge klare sække i stedet for sorte eller har det ingen betydning?

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Forstadsmor

   Det kan du. Det er vist en formulering – enhver tætlukkende og stor nok pose/sæk i plastik kan bruges 🙂

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Else Neergaard

  Drop den brune sæbe og sørg for at pladerne samt evt. Glas har luft imellem sig, når de lægges i plastsækken.

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Line

  Når du skriver selvrensende ovne, hvad mener du så der ? Ovne med pyrolyse eller hvordan 😊

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Forstadsmor

   Ja der menes pyrolyseovne. Der står også på produktet fra Well Done at det ikke må bruges der 🙂

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Mia

  Når du skriver at man ikke bør bruge guiden til selvrensende ovne, vil det så sige ovne med pyrolysefunktionen?

  Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Fyld bedene med tulipaner