Her kan du læse svar på hyppigt stillede spørgsmål til mine opskrifter.

 

Hvordan kan jeg se, hvilken alder en opskrift anbefales fra?

I titlen til hver opskrift står der, hvornår en opskrift kan serveres fra. Desuden står det i selve opskriften under opskriftbeskrivelse – og så vil nye opskrifter også have en infoboks i starten, hvor det tydeligt markeres.

 

Jeg vil gerne til at lave en af dine opskrifter, men det mel der står i opskriften har jeg ikke – kan jeg bruge noget andet?

Det kan du sagtens. Alt mel kan udskiftes med hvad du lige har i køkkenskabet – du behøver ikke bruge boghvedemel, majsmel eller quinoamel fordi en opskrift angiver det. Udskift med den type specialmel du evt. har eller med ganske almindeligt hvedemel evt. blandet med et fuldkornsmel. Blendet havregryn er også godt at bage med.

 

Hvorfor bruger du så mange forskellige slags mel i dine opskrifter?

I mine opskrifter optræder mange forskellige typer specialmel. Det skyldes at forskellige mel giver forskellig smag til maden (og da babymad ikke saltes forsøger jeg at få forskellige smage ind på andre måder). Desuden anbefales det af Sundhedsstyrelsen, at baby præsenteres for både glutenholdige og glutenfri mel. Der er forskellige specialmel en god måde at få det glutenfrie ind i kosten – og så kan de som sagt tilføje smag til maden.

 

Mit barn har allergi for æg, har du nogle opskrifter uden æg?

Ja – det har jeg. Og jeg arbejder på at der kommer til at være flere opskrifter uden æg til netop børn, der ikke kan tåle det. Æg er et vigtigt bindemiddel i mange opskrifter og bidrager også til at få bagværk til at hæve og blive svampet/luftigt. Der skal derfor eksperimenteres en del for at få gode æggefri-opskrifter.

Du kan finde alle æggefri opskrifter HER.

 

Hvilke muffinforme kan du anbefale?

Jeg er meget glad for muffinforme i silikone som er lette at bage i og sikre en flot form på alt der fyldes i dem. I mine opskrifter bruger jeg en form fra Cook and Baker og en form fra Blomsterberg. Derudover har jeg en mini-muffinform i teflon. Den kan jeg simpelthen ikke huske hvor er fra, men hvis du googler “mini muffinform” kommer der mange forslag til denne slags du kan købe.

 

Hvordan ser jeg om en opskrift er fryseegnet?

Det står inde i slutningen af hver opskrift om den er fryseegnet. Jeg er dog pr. januar 2021 begyndt at tilføje en infoboks på alle mine opskrifter. I den boks kan du nemt se om en opskrift er fryseegnet. Boksen vil med tiden også blive tilføjet ældre opskrifter, men i foråret 2021 er der en overgangsperiode, hvor ikke alle opskrifter har den endnu.

 

Jeg har forsøgt at bage dine barer, men de smuldrer når jeg skærer dem ud – hvad har jeg gjort galt?

Hvis barerne smuldrer kan det skyldes, at de har bagt alt for længe (og er blevet tørre) eller mere sandsynligt at du har skåret dem ud imens de endnu var varme. Lad dem afkøle i formen før de skæres ud.

 

Jeg har bagt pølsehornsstave, men jeg synes ikke de virker færdigbagte – hvad har jeg gjort galt? 

Ovne er forskellige og det kan være at de har fået en smule for lidt. Men det er mere sandsynligt, at det skyldes du har bagt dem i en for lille form (så dejen er blevet meget høj) ELLER at du har bagt dem i en form, der stjæler meget varme og dejen derfor ikke opvarmes effektivt. Pølsehornsstavene skal bages i teflonform eller spredes ud på bagepapir og bages i ovnen. Det kan ikke anbefales at bage dem i en porcelæns- eller glasform.

 

I dine opskrifter står der ofte “vaniljepulver” – kan jeg bare bruge vaniljesukker?

Ja, det kan du godt. Det gør jeg også ofte selv. Modsat vaniljesukker indeholder vaniljepulver dog IKKE tilsat sukker, og mine opskrifter vil jeg have er uden tilsat raffineret sukker. Derfor skriver jeg vaniljepulver. Det er dyrere end vaniljesukker og forhandles heller ikke i alle supermarkeder. Urtekram producerer det og de to ting kan erstatte hinanden 1:1.

Det er meget lidt vaniljepulver/vaniljesukker, der skal i mine opskrifter (½-1 tsk fuld), så gør op med dig selv om du er ok med den smule sukker i en opskrift fra vaniljesukker. Ellers må du ud og have købt vaniljepulver.