Vinterbuket i den blå stue

Amerikanske donuts

Hvem siger “nej tak” til luftige og bløde donuts? Jeg gør bestemt ikke!

Donuts er en af mine absolutte yndlingskager, når sukkertrangen melder sig.

De amerikanske kager er faktisk ikke specielt svære at lave selv. De skal dog helst spises friske (jeg vil ikke lave dem mere end 5 timer før de skal serveres) for at bevare deres lethed og gode bid, men så er de altså også MEGET bedre og billigere end dem du køber. Og spist skal de nok blive så snart du sætter dem på bordet til dine gæster.

Min opskrift på donuts indeholder både vaniljesukker og citronskal, som gør, at dine donuts får mere smag end mange af de øvrige opskrifter, man finder.

Donuts (ca. 15 stk.)

Arbejdstid: 20 minutter med at røre dejen sammen og ælte + 2 timers hævning + 30 minutters kogning

I alt knap 3 timer

 

Ingredienser:

2 dl mælk

60g smør

25g gær

2 æg

90g sukker

1 tsk salt

1 tsk vaniljesukker

1 tsk revet øko citronskal

550-600g hvedemel

 

1000g palmin

Drys: flormelis og hvad du ellers ønsker at pynte dine donuts med

 

Sådan gør du:

Lun mælk og smør i en tykbundet gryde ved lav varme til smørret er smeltet.

Hæld i et dejfad (eller en stor skål) og rør gær, salt og sukker i med en grydeske til så meget som muligt af sukkeret er opløst. Herefter tilsættes æggene og der røres igen.

I en skål vejer du 500g mel af og blander revet citronskal og vaniljesukker i. Vend melblandingen i lidt af gangen og tilsæt de sidste 50-100g mel efter behov. Dejen skal næsten være ligeså fast som en almindelig bolledej. Tag dejen ud på et melstrøet bord og ælt den igennem i ca. 10 min. Form dejen til en stor kugle og læg den tilbage i dejfadet og dæk det med et rent viskestykke. Lad dejen hæve i 2 timer.

Når dejen er hævet tager du den ud på bordet og ælter den ganske kort inden du ruller den ud til ca. 1-2 centimeters tykkelse.

Nu skal du trykke dine donuts ud. Det gør jeg med et stort vinglas og derefter trykker jeg et hul i midten med den modsatte ende af en metal tyl eller et skruelåg til f.eks. en vinflaske.

Allerede imens du trykker donuts ud kan du komme palminen i en stor gryde og lade det smelte. Når olien bobler, hvis du stikker en tandstik i træ/træstykket på en tændstik i, så er den klar. Kom den første donuts i. I store gryder kan du sagtens koge 2-3 donuts af gangen.

Sørg for hele tiden at holde en nogenlunde konstant temperatur på din olie. Når min olie er varm nok skruer jeg ned på medium temperatur. Dine donuts skal gerne kunne ligge tilpas nok længe i olien til at de bliver gennembagte, men uden at de bliver for mørke. Vend dem undervejs. De skal have et par minutter på hver side.

Donuts’ne tages op med en hul-ske og placeres på fedtsugende papir (køkkenrulle).

Pynt dem med glasur og krymmel.

 

GENERELT OM VARM OLIE: I denne opskrift arbejdes der med varm olie og det kræver sine forholdsregler. Børn skal holdes ude af køkkenet og olien skal placeres så langt inde (og langt væk fra dig og andre!) på dit komfur som muligt. Du må aldrig nogensinde hælde vand i olien for at køle den ned eller hvis der skulle ske det (meget sjældne), at der går ild i olien. Hav et låg klar du kan lægge over i stedet. Når du er færdig med olien, skal du lade den køle af så længe som muligt og hælde den på glas eller i mælkekartoner og derefter i skraldespanden. Olien må IKKE skaffes af vejen i din håndvask, hvor den vil størkne i rørene og stoppe dem til. 

Når du har ovenstående in mente er der ingen fare ved at arbejde med varm olie.

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Vinterbuket i den blå stue