Sødmælksbrød

Mine drenge ELSKER lyst brød og dette sødmælksbrød er derfor en favorit herhjemme.
Skorpen på brødet er sprød og brødet luftigt og let indeni. Fornyeligt bagte jeg brødet til vores kirke (hvor jeg er en del af ‘bageklubben’ og derfor af og til står for at medbringe brød og kage til kaffen efter messen), og det forsvandt lynhurtigt.
Jeg har løbende eksperimenteret med opskriften, og brødet kan fint hæve i formen over natten i køleskabet og derefter sættes i ovnen og bages næste morgen. Dejligt praktisk hvis man gerne vil servere nybagt brød lørdag eller søndag morgen.
Sødmælksbrød (1 brød)
Ingredienser:
3½ dl sødmælk
50gsmør
25g gær
1 tsk salt
1 spsk sirup eller honning
450-500g hvedemel
Til pensling: et sammenpisket æg
Sådan gør du:
Lun mælk og smør ved lav varme i en lille gryde. Når smørret er smeltet hældes mælk/smør-blandingen i et dejfad eller en stor skål og gæret udrøres sammen med salt og sirup.
Tilsæt herefter melet lidt efter lidt imens du rører.
Når dejen er fast nok hælder du den ud på bordet og tilsætter mere mel imens du ælter dejen fast og smidig. Dejen æltes godt igennem i ca. 10 min.
Form dejen til en kugle og læg den i dejfadet og overdæk med et rent viskestykke. Lad den hæve i 45 minutter.
Slå dejen ned igen og ælt den kortvarigt på et meldrysset bord. Rul/træk dejen så den passer i en franskbrødsform og tryk dejen på plads i formen, så overfladen er så glat som muligt. Dæk med et viskestykke.
Hvis du vil servere brødet samme dag lader du det hæve i 30-40 minutter et lunt sted.
Hvis du vil servere det næste morgen sætter du det i køleskabet natten over.
Inden brødet bages snittes det med en skarp kniv og pensles med æg.
Bag ved 190 graders varme i 20-30 minutter afhængig af din ovn.
Brødet til venstre er et kærnemælksbrød bagt på grahamsmel, rugkerner og havreklid. Det skal jeg også nok lægget opskriften ud på ved lejlighed.
Er det samme gær mængde hvis man vil koldthæve dejen 😊