Ser du dit barn igennem en mobiltelefon?

Tænk på dette før du handler på wish

Handler du på kinesiske webshops?

For eksempel ting til dit barn? Madkasser, legetøj og ting til børneværelset?

Det er mit klare indtryk, at rigtigt mange gør. Men samtidig også at langt de fleste slet ikke er klar over, hvilken risiko de løber.

Alt for tit i diverse forældre fora er jeg stødt på kommentarer om, at “den er købt på wish”, når folk spørger hvor en smart madkasse eller sød bamse til børneværelset er købt.

Og det er nemt og billigt. Det er nok det, der tiltrækker. I en forbrugskultur som præger den vestlige verden kan vi godt lide, at der er kort fra tanke til indkøb og vi går ikke af vejen for et “godt” tilbud.

Men har du tænkt over hvilken pris du risikerer at betale?

Handel på webshops udenfor EU er en risiko at løbe. Og det er egentligt ikke kun wish – aliexpress og eBay befinder sig i samme kategori: udenlandske webshops.

Fælles er at varerne kan udgøre en risiko for dit barns sundhed på længere sigt og en fare for livsfarlige ulykker her og nu.

Det har bl.a. Forbrugerrådet TÆNK tidligere afdækket. Ved indkøb af lang række varer var der store mangler og fejl, der betød, at produkterne – som var legetøj og ting til børn – efter danske/europæiske standarder slet ikke egnede sig til at komme i barnehænder. Kvælningsfare og skarpe genstande var en risiko ved flere af tingene. F.eks. knækkede en gaffel ved almindelig brug og rangler faldt fra hinanden, efterladende små dele som både var skarpe og udgjorde stor risiko for at komme galt i halsen på et lille barn. Noget legetøj havde også snore, der kunne komme om barnets hals.

Og så testede de ikke engang for indholdet af skadelig kemi…

Noget der ellers er relevant eftersom ting købt i f.eks. Asien kan indeholde meget forskelligt skadelig kemi. Det er et faktum. Der er simpelthen ikke de samme krav og standarder til, hvad man må bruge i sine produkter. Krav der ellers beskytter europæiske forbrugere mod allergifremkaldende- og hormonforstyrrende stoffer. EU er langt fremme på dette område og har forbudt en lang række stoffer, hvilket er en garanti for forbrugeren. Men den garanti følger ikke med når du importerer ting fra Østen. Man har ingen chance for at vide, hvad der er i. Kun at standarderne for anvendelse af kemi er meget bagefter europæiske standarder, der hvor det er produceret.

Generelt tager børn deres legetøj i munden, og rører ved det, så det skal naturligvis være i orden – også hvad tingene er fremstillet af. Selv hvor barnet ikke på samme måde kommer i kontakt med genstanden kan det afgive dampe af de skadelige stoffer. Rigtig mange forfalder til at købe ting til madpakken – udstikkere, kasser, bakker mv. – uden at vide om tingene efter EU-standarder lever op til at indeholde fødevarer.

Dertil er der andre ting man bør overveje:

Tingene er tit plagiat af designvarer. Designvarer som der egentlig er ophavsret på. Man støtter altså også, at den oprindelige idéhaver ikke tjener på sit produkt. Dette er ikke kun store producenter, men også mindre producenter og enkeltmandsejede virksomheder, der oplever kopi af deres produkter.

Derudover er der arbejdsforholdene det sted varerne er produceret. Mange af varerne er fremstillet i Kina eller Indien, og der må altså være nogen, der et eller andet sted i produktionskæden ikke får en ordenligt løn, når man kan købe en rangle til 4 kr.

Endeligt bør man tænke på at varer produceret på fabrikker uden for EU ikke har samme krav til miljøtænkning. Er du sikker på at restfarven fra produktionen af de billige legesager ikke udledes i den lokale å eller sø med risiko for natur og dyreliv…?

Selv er jeg ikke i tvivl. Jeg kunne aldrig drømme om at handle på denne type webshops, og jeg tror at rigtigt mange forældre enten lukker øjnene for de faktiske forhold omkring varer derfra eller simpelthen ikke er oplyste nok.

Som en mor skrev i en madpakkegruppe jeg er med i, da hun blev spurgt om hun ikke tænkte over faren for skadelig kemi i plastiktallerkener fra denne type shops: “Nej mine børn er hvert fald ikke blevet syge :-)”

Det er trist at man ikke er mere oplyst. Problemet med skadelig kemi er jo netop risiciene på længere sigt.

Jeg håber, at dette indlæg kan medvirke til at sætte fokus på de overvejelser man bør gøre sig som forældre, når man handler billige ting på nettet.

2 kommentarer

 • Jeanett

  Tak for et meget relevant indlæg ! Under mig ofte over at folk ikke tager stilling til hvad de udsætter deres børn for ved at shoppe på disse sider..

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Theresa Lange

   Tak for din kommentar Jeanett 🙂 Jeg er jo helt enig – tror desværre folk simpelthen ikke er oplyst godt nok desværre

   Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Ser du dit barn igennem en mobiltelefon?