Nu skal foråret ind i stuen

Gammeldags fastelavnsboller

Fastelavnsboller hører sig til her i det spæde forår omkring fastelavn, ja faktisk er de ofte at finde hos bagerne, så snart juletiden er forbi.

Jeg elsker den gammeldags version, som bringer minder frem om min barndom og min mormor, der altid laver de bedste gammeldags fastelavnsboller. Derfor er det også den opskrift min mormor bruger, som I får her. Dog med enkelte småjusteringer og min egen beskrivelse af fremgangsmåde.

Fastelavnsbollerne kan enten laves med vaniljecreme og marcipan eller hindbærsyltetøj.

 

Opskrift på gammeldags fastelavnsboller (giver 12-15 stk.)

Arbejdstid: 3 timer inkl. hævning og ovntid

 

Ingredienser

2 dl letmælk

30g gær

1 æg

2 spsk sukker

350g hvedemel

½ tsk kardemomme

1 knivspids salt

200g smør til indrulning (koldt direkte fra køleskab)

Fyld: bagestabil kagecreme og 100g revet marcipan

Pynt: Glasur af flormelis og kakaopulver samt farvet krymmel.

 

Sådan gør du:

Rør gæret i den kolde mælk i et stort dejfad.

Rør ægget sammen med en gaffel og tilsæt det sammen med sukkeret.

Bland mel, kardemomme og salt og rør det i lidt af gangen.

Tag dejen ud på et meldrysset bord og ælt den grundigt til den er glat og smidig.

Form den til en kugle og kom den tilbage i skålen og lad den hæve 1 time under et viskestykke. Gerne et lidt lunt sted.

Rul dejen ud til et rektangel og skær med en ostehøvl tynde skiver af smør som du placerer på den ene halvdel af dejen.

Fold dejen sammen, tryk kanterne sammen og rul dejen ud igen. Mellem udrulningerne kan du drysse en smule mel på dejen, så den ikke sidder fast til køkkenbordet.

Rul igen dejen ud og kom smør på den ene halvdel og fold sammen og rul ud igen. Fortsæt processen til du har brugt alt smørret.

Lad herefter dejen hvile 30 min. på køkkenbordet med viskestykke over.

Riv marcipanen på et rivejern og pisk kagecremen efter anvisningen på pakken. Du kan enten købe en creme der reklamerer med at være bagestabil, eller du kan bruge en almindelig kagecreme og kun tilsætte halvt så meget mælk som foreskrevet på pakken. Så får du en creme, der holder til en tur i ovnen.

Rul dejen ud til ½ centimeters tykkelse som skulle du rulle en pizzadej ud. Skær dejen i 12-15 lige store firkanter. Kom en teskefuld vaniljecreme i midten af hvert stykke og en smule marcipan.

Fold dejstykkerne til små firkanter ved at folde hvert hjørne ind til midten og trykke kanterne sammen. Vend dem rundt og placer på en bageplade.

Bag i en forvarmet ovn ved 180 grader i 10-15 minutter.

Straks fastelavnsbollerne er færdige rører du en chokoladeglasur (brug kogende vand – så størkner den hurtigere) og pynter fastelavnsbollerne med en lille klat og straks efter farvet krymmel.

Server fastelavnsbollerne imens de endnu er lune.

TIP! Du kan fryse fastelavnsbollerne inden bagning og med fordel tage et par stykker op fra fryseren og komme i ovnen, når du får lyst til at servere en fastelavnsbolle. Nedfrys dem efter du har kommet creme/marcipan i og foldet dem.

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Nu skal foråret ind i stuen