Små othellolagkager

Sådan får du det meste ud af dine roser

Man går aldrig helt galt i byen med et bundt roser. De er smukke, enkle og elegante – og så fås de i et hav af farver, og de fleste af os har helt sikkert en yndlingsfarve, når det kommer til roser. De røde roser er en klassiker, hvis man vil udtrykke sin kærlighed overfor en, men i min optik er roser i mere bløde farver de mest klædelige til hjemmet. Selv elsker jeg hvide roser eller roser i pastelfarver som lys lilla, lyserød og nuancer af fersken.

Behandler du dine roser ordentligt kan de sagtens stå i 10-14 dage.

I dette indlæg guider jeg dig derfor til, hvordan du får dine afskårne roser til at holde længst muligt og til at stå smukkest.

 

Når du køber roser

Der findes mange forskellige typer af roser, og roser kan variere utroligt meget i pris: fra 20 kr. for et bundt i supermarkedet til 50 kr. (eller mere) pr. rose (!) hos blomsterhandleren. Jeg anbefaler ikke specifikt at købe roser det ene eller andet sted – jeg har både købt virkelig smukke roser for 30 kr. bundtet i Føtex og roser til overpris hos en blomsterhandler, hvor de endte med at holde ekstremt dårligt.

Når du kigger på et bundt roser bør du se efter at roserne er ensartede og ikke for åbne. De må gerne være så lukkede som muligt, så de først skal åbne sig hjemme hos dig. Kig på rosernes blomster – har bladene skader, f.eks. brunlige kanter? Så har roserne fået vand på deres blomster og du risikerer roser med gullig undertone og blade der bliver yderligere brune og triste at se på. Af samme årsag skal du selv passe på, når du hos butikken løfter roserne op fra spanden. Løft dem først 20 cm og lad det værste vand løbe af ned i spanden inden du hurtigt løfter roserne op og væk fra spanden. Drypper der vand fra roserne ned på de andre i spanden, er de så godt som ødelagte (noget der nok ikke betyder noget for dig, men som er rigtig surt for forhandleren).

Spørg også gerne butikken, hvornår roserne er fra. Har de allerede stået mange dage i en spand hos butikken kan du trække de dage fra i holdbarhed.

 

Et langt skråsnit og ingen blade under vandhøjde

Når du har fået dine roser med hjem skal de hurtigt i vand. Find den ønskede vase frem og en skarp saks eller urtekniv.  Klip roserne til ved at lave et langt skråt snit på stilken, så roserne får den største mulige flade at suge fra. Når længden er som den skal være, er det tid til at klippe nogle af de mange små stilke med blade af roserne. Ingen af de store grønne blade må nå vandet (så risikerer du at stilkene rådner). Klip derfor de mange små blad-stilke af. Afhængig af hvor meget fylde fra bladene du ønsker i det endelige udtryk, kan du lade mange eller få blade øverst på rosens hovedstilk stå tilbage. Jeg foretrækker så få blade som muligt og kun dem, der er absolut tættest på rosernes hoved (som du bl.a. kan se på billedet øverst i dette indlæg).

 

Varmt vand og et køligt rum

Roser har træagtige stilke og de kræver forholdsvist varmt vand, for at kunne suge nok fugt og åbne sig, så du får en flot blomst.  Jeg anbefaler at du sætter dine roser i vand, der er omkring 60 grader varmt, når de lige er klippet til. Roserne holder sig også bedst udenfor direkte sollys og i et værelse, der ikke er alt for varmt. Du kan evt. stille roserne køligere om natten, hvis det sted du har dem stående om dagen er lidt for varmt.

Jeg har oftest roser i soveværelset, hvor de altid står forholdsvist køligt.

 

Skift vand hver anden dag

Skift vandet hver anden dag og igen gælder, at det friske vand du tilfører skal være varmt.

 

Nyt skråsnit efter 4 dage

Efter fire dage klipper du den gamle bund af stilken væk (tag ca. 2 cm. af stilkens længde) og laver et nyt skråsnit, så roserne får et nyt frisk stykke at suge af. Stil dem i frisk vand (igen: varmt vand).

 

Nedenfor kan du se roser som har stået hos mig og som har åbnet sig smukt (og holdt længe) ud fra ovenstående guide.

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Små othellolagkager