Det klassiske (kedelige) familieliv?

Chokoladekage

En god kage behøver ikke at tage masser af tid og en klassiker går man aldrig galt i byen med: chokoladekagen er altid populær.

Til gengæld synes jeg, at der er rigtig langt mellem de gode chokoladekage-opskrifter. Er du også træt af  chokoladekager, der ikke smager af noget som helst, er halvtørre og kedelige og smuldrer, når man vil skære et stykke…?

Så lover jeg dig, at dette er din nye favoritopskrift på chokoladekage. Den er har den lækreste chokoladefarve, er blød, svampet i konsistensen (se bare billederne i indlægget her!) og fuld af smag.

Som en lille bonus får du også opskriften på den lækreste fløde-chokolade-sirup topping som skal smøres på din nybagte chokoladekage.

Og ja, så er den pyntet med tivolidrys her i bedste “klassens-time-kage”-stil.

Opskrift på chokoladekage (passer til en form på 23 x 33 cm)

 

2 æg

2 dl kærnemælk

1 dl smagsneutral olie (solsikke- eller rapsolie)

2 spsk smør

200g hvedemel

300g sukker

45g kakaopulver (rigtig kakao)

½ tsk salt

1 tsk vaniljesukker

1½ tsk natron

1½ tsk bagepulver

1 dl stærk, friskbrygget kaffe (jeg bruger 1 tsk neskaffe med top til 1 dl kogende vand)

 

TOPPING

170g mælkechokolade der er smelteegnet (passer med en carletti-bar)

0,75 dl piskefløde

30g lys sirup

 

Evt. drys til toppen af kagen.

 

Sådan gør du:

Kom æg, kærnemælk, solsikkeolie og smør i en skål og pisk det godt sammen med en håndmixer.

Bland alle de tørre ingredienser sammen (sukker, mel, kakao, natron, bagepulver, vaniljesukker og salt) og sigt det i dejen af tre omgange. For hver omgang vender du ingredienserne forsigtigt i – ikke noget med at røre en masse!

Til sidst vender du den varme kaffe i chokoladekage dejen. Hold skåle i en let, skrå vinkel og vend i dejen til den er ensartet.

Beklæd en bageform med bagepapir og hæld dejen herover i.

Bag kagen i ovnen i 25-30 minutter ved 175 grader traditionel ovnvarme (over-under-varme).

Lad kagen afkøle i formen. Forbered toppingen ved at lune piskefløde og sirup i en lille kasserolle. Lad det lige akkurat nå kogepunktet og boble lidt (husk at røre på bunden med en grydeske). Tag blandingen af varmen og bræk chokoladen i grove stykker og kom den i gryden. Lad den stå og smelte et minuts tid inden du rører toppingen sammen i gryden. Fordel på kagen.

Lad toppingen køle ovenpå kagen i 15 minutter før du evt. drysser med tivolidrys, kakaospåner, kokosmel eller andet.

Toppingen størkner efter et par timer.

24 kommentarer

  • Erica

    Den lækreste kage!
    Men har du prøvet at lave den i en rund form?

    Siden  ·  Svar på kommentar
    • Forstadsmor

      Hej Erica 🙂
      Så dejligt du kan lide kagen!
      Man kan godt lave den i en stor springform, men afhængig af formens størrelse skal den have længere tid og vil også blive en ret høj kage.

      Siden  ·  Svar på kommentar
  • rana

    Hej Theresa

    Har bagt denne kage mange gange, den er virkelig god! Tak for opskriften.

    Hvis den skal bages i en rund form, hvor stor skal formen være og hvor lang tid skal den i så fald have i ovnen?

    kh, Rana

    Siden  ·  Svar på kommentar
    • Forstadsmor

      Hej Rana 🙂
      Så dejligt du kan lide denne opskrift.
      Jeg har desværre ingen mål på springform eller bagetid jeg i så fald anbefaler på denne opskrift. Der må man indtil videre lige prøve sig lidt frem. Men vil se om jeg ikke kan få det med i opskriften på et tidspunkt.

      Siden  ·  Svar på kommentar
  • Ulla Dubgaard

    Kan man bage den dagen før og stadig have en saftig kage? Og skal den i så fald opbevares i eller uden for køleskabet?

    Siden  ·  Svar på kommentar
  • Christine

    Hej, er der noget andet end kaffe du kan anbefale at jeg kan komme i?

    Siden  ·  Svar på kommentar
    • Forstadsmor

      Hej Christine
      Du kan udskifte kaffen med appelsinjuice 🙂

      Siden  ·  Svar på kommentar
  • Lone

    Øv, min kage faldt samme på midten, selvom den ellers hævede rigtig flot i ovnen. Lod den ellers “køle” af langsomt i den varme ovn. Det gjorde den blev meget kompakt. Desuden smagte den meget af natron og kaffe. Og “glasuren” størknede aldrig, men smagte dig godt. Måske jeg bare har været dårlig til at bage den, men håbede på et bedre resultat.

    Siden  ·  Svar på kommentar
    • Forstadsmor

      Hej Lone 🙂
      Tak for din kommentar. Men ØV med din bagning. Gad vide hvad der er gået galt… Jeg har bagt kagen igen den anden dag, og den bliver perfekt hver gang. Jeg har bagt denne kage hvertfald 50 gange, og aldrig oplevet den ikke blev god.

      Siden  ·  Svar på kommentar
  • Betina

    Hvis jeg bager kagen i dag,men skal have den med til sommerfest i morgen..skal jeg så vente med at lave toppingen til i morgen og komme den på der ?

    Siden  ·  Svar på kommentar
    • Forstadsmor

      Hej Betina
      Beklager din kommentar er gået ubemærket hen for mig! Toppingen vil jeg bare lave med det samme. Håber I havde en god sommerfest 🙂

      Siden  ·  Svar på kommentar
  • Vania

    Kan man erstatte kærnemælken? 😬

    Siden  ·  Svar på kommentar
    • Forstadsmor

      Ja, med et andet surmælksprodukt. En rest koldskål har jeg et par gange brugt. Og ellers 1 dl tykt surmælksprodukt (yogurt, A38, tykmælk, creme fraiche) blandet med 1 dl vand, som erstatning for de 2 dl kærnemælk.

      Siden  ·  Svar på kommentar
  • Jannie Lund

    Hejsa
    Smørret putter du det i koldt eller smeltet?
    Synes det er svært at røre det helt ud, uden at det klumper lidt 😊

    Siden  ·  Svar på kommentar
    • Forstadsmor

      Jeg kommer det bare i fra stuetemperatur. Så deler det sig nemlig i små stykker/klumper ud i dejen som i ovnen smelter og gør kagen ekstra lækker 🙂

      Siden  ·  Svar på kommentar
  • Marie

    Ville man kunne erstatte kaffen med noget andet?🙈

    Siden  ·  Svar på kommentar
    • Forstadsmor

      Ja, den kan erstattes med appelsinjuice eller kakaomælk 🙂 Men kagen smager bestemt ikke af kaffe. Kaffen fremhæver blot chokoladesmagen. Så hvis du tør så prøv at tilsætte ½ kaffe og f.eks. ½ appelsinjuice.

      Siden  ·  Svar på kommentar
  • Sandra Lassen

    Har netop bagt kagen. Da den kom ud af ovnen, faldt den sammen på midten. Ved du, hvad jeg kunne have gjort forkert?

    Siden  ·  Svar på kommentar
    • Forstadsmor

      Hej Sandra
      Beklager jeg først ser din besked nu. Øv at kagen faldte sammen for dig. Det oplever jeg ellers aldrig med denne opskrift.
      Der kan være flere ting der er “gået galt”:
      – at kagen ikke er bagt nok
      – at du har åbnet ind til ovnen for tidligt, så temperaturen falder når noget af kagen er bagt
      – at du har brugt mel med højt proteinindhold (feks manitobamel, tipo mel eller andet højkvalitets hvedemel)
      – at du har rørt dejen for hårdt ved at melet blev tilsat. Det skal vendes i.
      Jeg håber kagen alligevel smagte.
      Kh. Theresa / forstadsmor

      Siden  ·  Svar på kommentar
  • Annette Bjørn

    Den har fået status af “verdens bedste chokoladekage” – hold op, hvor er den go’!! 👏👏👏

    Siden  ·  Svar på kommentar
  • Hanne Nørby

    Hvor stor form bruger du?

    Siden  ·  Svar på kommentar
  • Louise Viesmose

    Hej

    Er kagen god dagen efter til uddeling i klassen? Den må helt ikke blive tør 😅 Og venter man så bare med glasurer til om morgenen?

    Siden  ·  Svar på kommentar
    • Theresa Lange

      Bestemt. Den kan sagtens holde 2-3 dage på køkkenbordet uden det gør noget. Faktisk synes jeg nærmest kagen bliver bedre efter at have stået 24 timer. Kom glasuren på dagen før. Lad glasuren tørre (ikke dæk kagen imens!). Når glasuren er tør lægger du forsigtigt et stykke stanniol og derefter et viskestykke over kagen 🙂

      Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Det klassiske (kedelige) familieliv?