Rustikke græskarstykker

Guide: Køb af brugt barnevogn

Barnevognskøb er en af de helt store udgiftsposter, når man skal være forældre – men det behøver det slet ikke at være.

Du kan nemlig spare masser af penge ved at købe vognen brugt.

I dette indlæg giver jeg mine bedste tips til, hvordan du finder en god brugt barnevogn.

 

Gør dig klart hvad dine behov er

Ligesom, hvis du gik ind i en butik med babyudstyr, så er der MANGE forskellige typer af barnevogn og de kan alle noget forskelligt. Du får ikke det hele i én vogn.

Skal vognen overvejende bruges i byen (medtages i offentligt transport, være nem at manøvre rundt) er en lidt mindre vogn med drejelige hjul måske at foretrække. Skal du derimod køre mange ture på grusstier, og stiller du ikke de store krav til at den er nem at zig-zagge rundt med mellem mange mennesker, så skal du nok se efter en vogn, hvor du får et større liggemål og vognen har en god affjedring.

Du bør også tænke på om dit barn skal sove i den udenfor og hvor længe. Bor du i lejlighed på 4. sal uden altan, så kommer baby nok ikke til at sove så meget udenfor. Bor du derimod i stuen eller i et hus, ja, så kan dit barn sove ude helt til det er knap to år gammelt. Og så er det altså rart med en vogn med et langt liggemål – gerne over 92 cm.

Man bør også overveje, hvor meget vognen må fylde, når den klappes sammen – f.eks. hvis den skal passe ind i et bagagerum. Endeligt bør man se på om en “rigtig” barnevogn er at foretrække eller man ønsker en kombivogn (klapvogn og barnevogn i ét), hvor man dog skal gå på kompromis med liggemålet i barnevognsdelen.

Generelt vil jeg også være OBS på at betrækket kan tages af. Vognen jeg havde til Isak var ikke optimal på dette punkt. Det kunne simpelthen ikke tages af og dermed ikke vaskes! Og så et (hvidt) inderstykke på en barnevogn bliver altså relativt klamt, når det uundgåeligt udsættes for savl, en smule gylp og babys fedtede fingre. Det var jeg godt træt af. Derudover var liggemålet alt for småt. Det var vist på 72 cm og det gik trods alt fordi vognen ikke skulle bruges til rigtig sovevogn (boede jo i lejlighed uden altan), men jeg var alligevel træt af det, hvis vi f.eks. var på tur, da han var 7 måneder gammel, og han så ikke kunne ligge ordentligt ned og sove, når han blev træt. Til gengæld havde vognen et lækkert design, var ikke ret stor (så perfekt da jeg pendlede meget mellem Jylland og København og generelt var med bus, metro osv. i indre København) og fjedringen i den var fantastisk.

Som det ses i indlægget her har jeg nu købt en brugt Emmaljunga Big star surpreme i en limited editon, der er 3  år gammel. Pris fra ny (inkl. lift og madrasser) ca. 11.000 kr. Købt brugt til 3.000 kr. efter lidt forhandling (man er vel jyde..). Den lever op til de krav jeg havde: langt liggemål (97 cm), betræk der kan tages af og vaskes, god mulighed for opbevaring under vognen og så er den i rigtig fin stand og i et design og farver, jeg synes er pænt. Den gamle vogn måtte jeg smide barnevognsdelen ud til (det var en kombivogn), men har beholdt tingene, så den kan bruges som en klapvogn.

 

Vær opmærksom på disse ting

Tilbage til det med at finde en brugt barnevogn, så bør du, når du er ude og se vognen, have nedenstående in mente som en generel huskeliste:

Er prisen eller andet mistænksomt? Vær OBS på om du er ved at købe en hælervare. Der bliver stjålet rigtig mange barnevogne til videresalg, så du bør værke opmærksom, hvis sælger ikke kan forevise kvitteringen (og ikke har en super god forklaring på hvorfor han/hun ikke kan det). Det bør også få dine alarmklokker til at ringe, hvis sælger har en underlig historie omkring barnevognen – og slet ikke selv virker til at have et lille barn, der lige er vokset ud af den. Generelt brug din mavefornemmelse.

Er der slid på vognen – især omkring de bevægelige dele der udsættes for belastning? Det kan hurtigt ende i at barnevognen går i stykker de pågældende steder.

Er der spor af skimmel/mug på vognens tekstiler eller er vognen jordslået?

Kør lidt rundt med vognen – kører den nemt og lydløst eller piber den/er ustabil? Virker bremsen?

Hvilken model/årgang er det og kan du stadig indkøbe reservedele til den hos forhandleren, hvis det bliver nødvendigt med et nyt hjul, en skrue går løs eller lign?

Bemærk vognens lugt – lugter den af røg, skimmel eller som om den har fået fugt?

Derudover vil jeg – baseret på egne erfaringer – altid sikre mig, at betrækket i vognen nemt kan tages af og vaskes. Det er ikke en selvfølge ved alle modeller. Du bør også tjekke, at der i bunden af barnevognskassen kan monteres en sele, når du får brug for det.

Hvis du går frem efter ovenstående, kan det ikke gå helt galt.

 

Ulemper ved at købe brugt

Der er selvfølgelig også et par ulemper ved at købe brugt, som jeg kort vil fremhæve her.

Først og fremmest overtager du en vogn med en eller anden form for slid. Levetiden af vognen er derfor altid kortere afhængig af om tidligere ejer har brugt den kortvarigt til et enkelt barn eller den allerede har kørt med tre børn. Køber du en brugt kvalitetsbarnevogn, der har været behandlet ordentligt, så har du dog helt sikkert en vogn, der sagtens kan klare at blive brugt til et par børn mere.

Dette bringer mig videre til næste punkt, nemlig at du ved at købe brugt ikke er omfattet af nogen garanti/reklamationsret på vognen. Er der derfor ting, der indlysende ikke burde gå i stykker, kan du ikke gå i nogen butik og brokke dig.

Endeligt er der, den tid det tager at finde den helt rigtige brugte vogn. Du har måske indsnævret feltet af modeller du kigger efter til et par stykker, men dem skal du så bruge tid på at tage rundt til privatpersoner og se – og det kræver planlægning og rejsetid. Du bruger altså en masse tid, som du ikke ville bruge, hvis du gik ind i en butik og målrettet kunne gå hen og finde den vogn (i fejlfri fabriksny version), du drømmer om.

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Rustikke græskarstykker