Vores blå stue - del 2

Pistaciegifler

Vi kender vist alle de klassiske bløde gifler med masser af kanel.

Her får du min opskrift på hjemmebagte gifler med et twist – nemlig det lækreste pistaciefyld.

Vil du gerne lave klassikeren, så udskifter du naturligvis bare pistaciefyldet med en remonce med kanel (f.eks. denne der bruges til mine kanelsnegle), men jeg synes bestemt, at du skal bage dem som opskriften er her – de er vanvittigt vanedannende.

Perfekte til kaffen, perfekte på morgenbordet i weekenden og oplagte i madpakken.

Opskrift på pistaciegifler (ca. 15 stk.)

Arbejdstid: 2 timer (inkl. hævning og bagetid)

 

Ingredienser

2 dl sødmælk

1 dl yoghurt natural

40g gær

75g sukker

1 tsk kardemomme

1 tsk bagepulver

550g hvedemel

1 æg

50g smør (rigtig smør, skåret i tern)

200g Odense Pistaciemasse

1/3 af et brev af Odense vaniljecreme med bourbon vanilje

1,5 dl sødmælk (til vaniljecremen)

 

Pensling: sammenpisket æg

 

Sådan gør du:

Tag smør ud af køleskabet og skær det i tern. Opbevar det i en lille skål på køkkenbordet imens du følger nedenstående trin.

Lun 2 dl sødmælk i en lille gryde til det er ca. 50 grader varmt (har du ikke et termometer skal du gå efter, at det skal være varmere end lillefingertemperatur).

Når mælken er varm tager du den af komfuret og tilsætter yoghurten. Rør det godt sammen. Det kan godt skille en smule – det betyder ingenting.

Hæld mælk-yoghurtvæsken over i en stor røreskål. Tilsæt gær og sukker og rør rundt til alt gær er opløst.

Afvej nu 200g af melet og bland kardemomme og bagepulver med det. Tilsæt melblandingen i røreskålen og rør rundt. Slå ægget ud heri og rør det ud inden du afvejer yderligere 200g mel som du tilsætter dejen.

Nu skal dejen ud på et let meldrysset bord. Afvej 150g hvedemel og fordel smørstykkerne på dejen. Ælt smørret ind i dejen imens du løbende tilsætter mel til du har brugt de sidste 150g. Dejen skal æltes grundigt, så den er glat, blank og smidig.

Form dejen til en kugle på køkkenbordet. Klip en 4 liters frysepose op, så du har et stort stykke plastik og dæk først dejen med det og dernæst et rent viskestykke. Lad dejen hæve i 45 minutter.

Pisk vaniljecremen efter anvisningen og beklæd en bageplade med bagepapir. Rør et æg sammen med en gaffel.

Slå dejen ned og ælt den kortvarigt igennem. Udrul dejen til et stort rektangel på størrelse med en bradepande. Fordel pistaciemasse og vaniljecreme på den udrullede dej med en spiseske.

Rul dejen sammen til en pølse. Du skal rulle den lange side sammen.

Skær dine gifler med en bredde på ca. 3 cm, tryk let på dem på toppen (så de bliver lidt fladere) og placer dem på bagepladen. Lad dem efterhæve i 30 minutter og pensl dem med æg.

Bag giflerne i ovnen ved 180 grader traditionel varme (over-under-varme) i ca. 10-12 minutter. Halvvejs gennem bagetiden pensler du dem igen med æg.

Når pladen med gifler tages ud af ovnen dækkes den straks med et rent vistestykke. Lad pistaciegiflerne afkøle under viskestykket, så får du de blødeste og bedste gifler.

TIP! Giflerne kan fryses.

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Vores blå stue - del 2