Kære førstegangsmor

The birkes m. masser af smør

Der findes NÆSTEN ikke noget bedre end frisk- og hjemmebagt morgenbrød. På sådan en rolig weekendmorgen elsker jeg, at duften af nybagt brød spreder sig i huset imens jeg dækker morgenbordet til min lille familie.

De faste følgere af min blog vil vide, at jeg har en stor kærlighed til koldhævet opskrifter. Det må gerne være nemt samtidig med, at det er lækkert.

MEN – nogle gange så skal der altså gøres lidt ekstra ud af det, og det er her disse the birkes kommer ind i billedet – for smørbagte birkes kan altså bare noget..

Jeg laver for det meste 80% af arbejdet med dem aftenen før og lader dejen stå i køleskabet natten over, så det eneste jeg skal gøre den følgende morgen er at skære dem ud, lade dem efterhæve og bage dem. Det giver super lækre birkes.

Vil du gerne have birkes med ekstra højde på (så de ligner bagerens til forveksling) så skal de ikke i køleskab, da det altid sænker gærens aktivitet en smule. Jeg anbefaler da også at du lader dem efterhæve lunt – i en lun vindueskarm eller på et gulv med gulvvarme.

Jeg forklarer begge dele nedenfor.

Husk at du kan følge med på min Instagram (KLIK HER) for gode tips og tricks til bagning – og så går du heller aldrig glip af når der er en ny lækker opskrift her på min hjemmeside.

Opskrift på the birkes (giver 6 store birkes)

Arbejdstid: 4 timer (inkl. hævning og ovntid)

 

Ingredienser

2 dl mælk

25g gær

1½ spsk sukker

1 knivspids salt

6 dl hvedemel

1 æg

150g rigtig smør (direkte fra køleskab når det skal bruges – og ikke noget med at bruge smørbar, vel..)

Drys: Masser af birkes

 

Sådan gør du:

Lun mælken til den er lillefinger-varm og rør omhyggeligt gæren ud heri.

Tilsæt salt og sukker samt 2/3 af melet og rør det hele sammen.

Rør ægget sammen med en gaffel i et glas og tilsæt ½ af ægget til dejen. Dæk glasset med husholdningsfilm og gem resten af ægget til pensling.

Tilsæt den sidste 1/3 af melet og saml dejen til en smidig klump. Ælt dejen godt igennem på køkkenbordet og dæk den med et rent viskestykke. Lad den hæve i 2 timer.

Drys mel ud på bordet og rul dejen ud til et rektangel på ca. 25 x 40 cm (brug en kagerulle).

Tag smørret direkte fra køleskab (det skal være meget koldt). Høvl tynde skiver af smørret med en ostehøvl og placer smør skiverne på halvdelen af dejen.

TIP! Jeg høvler smør fra den korte side af smørblokken – altså stiller den op og skærer skiverne fra toppen på det smalleste sted. Hvis smørret i processen bliver for varmt, ligger du det i fryseren et par minutter.

Fold dejen sammen på midten og tryk kanten langs dejen forsigtigt sammen. Drys en smule hvedemel på dejen og vend den rundt (så melet vender ned mod bordet). Rul dejen ud på ny og gentag processen med smør 3-4 gange mere.

Når alt smørret er fordelt efter ovenstående fremgangsmåde ruller du igen dejen ud til et rektangel – igen på ca. 25 x 40 cm. Fold dejen i tre lag fra den brede side og ind (se billede herunder), så du har et langt dejstykke du kan skære birkes af . Rul ganske forsigtigt (med et let tryk) på dejen med en kagerulle, så den flades en lille smule ud. Placer dejstykket på et spækbræt og dæk med husholdningsfilm og et viskestykke.

Skal dine birkes  bages næste dag? Sæt dejen på køl natten over.

Ellers fortsæt direkte til udskæring af dine birkes.

Skær nu dine birkes ud i 6 stk.

Placer birkesne på en bageplade beklædt med bagepapir og lad dem efterhæve i 30 minutter under viskestykke. For ekstra høje birkes lader du dem hæve et lunt sted.

Pensl dine birkes med resten af ægget og drys helt tæt med masser af birkes.

Bag dem midt i ovnen ved 185 grader traditionel ovnvarme i 12-16 minutter.Ovenfor: Birkes der har hævet lunt og IKKE stået på køl natten over. Dermed hæver de til ekstra højde. Der er dog lidt større risiko for at et birkes eller to så vælter i ovnen.


Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Kære førstegangsmor