Krydret græskarkage

Én kylling – tre middage

Minimer madspild: Smider du lidt for tit rester af aftensmaden i skraldespanden? F.eks. ris der er i overskud, resterne af en gang bolognese eller en håndfuld kogte kartofler? Så skal du læse med i denne kategori af indlæg, hvor jeg giver mine bedste tips til at få mest muligt ud af dine madvarer og anstrengelser i køkkenet, spare på husholdningsbudgettet og undgå madspild. (Retterne er beregnet på to voksne og to mindre børn)

Kød til aftensmaden er ofte en tung udgift i husholdningsbudgettet, men det er også fordi vi danskere spiser utroligt meget kød. Derfor handler det i høj grad om at minimere andelen af kød på tallerkenen og supplere op med noget andet, hvis man gerne vil have mere mad ud af især sine kødindkøb. Det er “middag 1” især et eksempel på her.

Når du lægger en kylling i indkøbskurven i supermarkedet, tænker du måske, at så er aftensmaden i hus til én enkelt aften. Men faktisk kan du forvandle din kylling til hele tre gange lækker aftensmad.

Jeg viser her hvordan!

 

Middag 1: Helstegt kylling i fad m. bagte grøntsager, grøn salat og flûte

Du skal bruge: En hel kylling, 600g grøntsager, et flute, grøn salat og lidt frugt/bær

Her helsteger jeg kyllingen i ovnen sammen med en masse grøntsager. Og det kan være hvilke som helst grøntsager – tøm grøntsagsskuffen for, hvad du lige har: kartofler, gulerødder, rødbeder, selleri, asparges, løg og tomater er oplagte at skære i grove store stykker og lægge i fadet ved kyllingen. Brug gerne grøntsager der er tæt på at være lidt kedelige eller overmodne – det bemærker man ikke når de bages i ovnen.

Når kyllingen klippes ud tager du brystkødet fra og gemmer skroget.

Server resten af kyllingen og de bagte grøntsager sammen med brød og en grøn salat med friske stykker af årstidens frugt ovenpå. Anret evt. det hele – som her – på ét stort fad, som familien kan samles om. Så behøver du kun fadet og tallerkener på bordet og opvasken bagefter er dermed også nem. Er der kyllingestykker i overskud gemmer du kødet derfra sammen med bryststykkerne.

 

Skær brystkødet og eventuelle kødrester ud i mindre stykker og opbevar det i en tupperware-bøtte. Vær omhyggelig med at få alt kød taget fra det nu afkølede kyllingeskrog. Hvis du vil servere “middag 2” den følgende dag opbevares kyllingekødet i køleskab. Ellers fryses det.

Kom kyllingeskroget i en stor gryde sammen med 1,5 liter vand et halvt løg og et par laurbærblade. Kog hønsefond ved at lade gryden småkoge under låg i minimum 4 timer, men gerne helt op til 7 timer. Tag 1 liter af fonden fra i en bøtte for sig (til middag 3) og resten af fonden (ca. 2 dl) i en anden bøtte (til middag 2). Frys begge bøtter, hvis ikke du skal servere middag 2 eller 3 kommende dag.

 

Middag 2: Tarteletter med kylling og asparges

Du skal bruge: To stykker hønsebryst (fra middag 1), 2 dl hønsefond (fra middag 1), en pakke tarteletskaller, en dåse asparges, 3 spsk smør, 3 spsk hvedemel, 1½ dl mælk, salt og peber, evt. tomat og krydderurter til pynt.

En ægte klassiker i det danske køkken! Og en hurtig og nem hverdagsret.

Jeg smelter 3 spsk smør i en mellemstor gryde og tilsætter 3 spsk hvedemel (inkl. top) som jeg pisker op i det smeltede smør. Herefter tilsætter jeg 1½ dl mælk og pisker (igen med et piskeris med håndkraft) langsomt i. Når sovsen tykner tilsætter jeg de 2 dl hønsefond (fra middag 1) lader det koge op på ny. Jeg rører løbende godt på bunden.

Åben dåsen med asparges og tilsæt 1 dl af vandet fra dåsen til din tarteletsovs. Kog sovsen ind til en passende konsistens (husk at røre på bunden af gryden løbende) og smag til med salt.

Hvis aspargesstykkerne er meget store kan du skære dem i lidt mindre stykker. Skær hønsebrystet i tern. Tilsæt hønsekød og aspargesstykker til tarteletsovsen og skru ned på lav varme.

Lun tarteletskallerne i ovnen. Kom dem på et fad og fyld dem med rigeligt tarteletfyld.

Pynt gerne med tomat, peber og friske krydderurter.

 

Middag 3: Klar suppe m. kød- og melboller 

Du skal bruge: 1 liter hønsefond (fra middag 1), en pose blandede melboller og kødboller (frost – ca. 800g), 3 skrællede gulerødder, 1 porre og salt og peber – gerne et flute og smør som tilbehør

Den sidste middag står på en lækker og smagfuld suppe på hønsefond.

Kom din hønsefond i en stor gryde og tilsæt snittede gulerødder og porrer. Lad suppen småsimre under låg i ca. 10 minutter. Tjek at gulerødderne er møre. Når de er det og suppen er godt varm tilsættes de frosne kødboller og melboller og suppen får kortvarigt lov at nå kogepunktet igen.

Server med salt og peber efter smag samt et flute og smør.

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Krydret græskarkage