Et børneværelse - nu med tapet

Adventsdekoration – skovbund og guld

Der er efterhånden kun en uges tid til, at der skal tændes lys i den traditionelle adventsdekoration med fire lys, der hjælper os til at tælle ned til juleaften.

Sædvanligvis består den af en krans og fire lys, hvor der tændes ét for hver søndag i advent.

Og hvis man interesserer sig lidt for historie og traditioner, så er det med adventskranse- og dekorationer faktisk relativt nyt i Danmark. Traditionen er ikke mere end 100 år gammel i Danmark, og stammer fra Tyskland. I perioden hvor Sønderjylland var tysk (1864-1920) blev skikken adopteret i Sønderjylland, og da Sønderjylland igen blev dansk var traditionen med adventskranse kommet til Danmark. Det var dog først efter 2. verdenskrig, at skikken med adventskranse virkelig tog til i Danmark. Her passede den rigtig godt ind i tidens tendenser med at tænde levende lys som symbol på frihed og håb.

Som en ekstra lille bonusinfo var tyskfødte dronning Alexandrine (Christian d. X’s hustru) meget begejstret for traditionen med adventskranse, som jo stammede fra hendes hjemland. Tilsyneladende gjorde kransen for alvor sit indtog i de danske hjem i 1940, da Billedbladet bragte et billede af julehygge i kongefamilien – et billede hvorpå der var en adventskrans.

Der er altså meget mere historie og tradition i denne juledekoration end de fleste måske lige ved.

Men tilbage til dét, som dette indlæg egentlig skulle handle om: nemlig inspiration til, hvordan man så selv kan lave en adventsdekoration.

Og jeg bruger betegnelsen dekoration, for her bevæger vi os væk fra den traditionelle adventskrans til en adventsdekoration på fad. Nemt og ukompliceret – men enkelt og smukt, hvis du spørger mig.

Denne adventsdekoration tager vinterens skovbund med ind i huset med samspillet af mos, grangrene og små grankogler. Til sidst er den pyntet med guld-deko; små julekugler i mat og blankt guldlook og guldglimmerbolde. Udtrykket med gulddetaljer understøttes af det runde fad, som den er bygget op på, der også er i guld. Jeg har her valgt de helt hvide bloklys, for at få en stilren kontrast til det gyldne (cremefarvede lys ville mere falde i ét med dekorationen) og fordi det hvide lyser op. Og så kan jeg godt lide renheden og enkeltheden i det hvide.

Dekorationen bygges op på et fad med en klump ler i bunden. Tryk leret godt ud, men lad det stoppe 5 cm fra fadets kant. Så undgår du at man kan se leret. Leret bør være ca. 1 cm tykt. Placer lysene efter ønske på fadet og tryk dem fast i leret. Lav nu en skovbund omkring lysene med mos og tilklippede grangrene. Stik grangrenene ned i leret. Fordel herefter grankogler, julekugler og glimmerbolde på fadet.

Alt deko (lys, julekugler, guldglimmerbolde og fad) er købt i føtex.

Ler forhandles hos de fleste supermarkeder på denne tid af året.

Mos og grankogler er samlet i naturen.

OBS: Vær altid opmærksom på hvor langt lysene brænder ned, når du har med dekorationer med tørret gran at gøre. Hold altid opsyn med dekorationer med levende lys og sørg for de ikke står i nærheden af nysgerrige småbørn.

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Et børneværelse - nu med tapet