Hvor skal baby sove - bedside, vugge eller?

Herregårdsboller (koldthævede)

Jeg elsker virkelig koldthævet brød af den dér slags som man kan røre sammen om aftenen i en skål (uden svineri med mel og æltning på køkkenbordet…) og så nemt sætte på en bageplade næste morgen og i ovnen med det samme.

Det gør det enormt nemt at servere hjemmebag i weekenden og giver gerne nogle rigtigt lækre rustikke morgenboller med godt bid i. Det er ideelt til grovere boller, hvor man tilsætter groft mel og flere slags frø og kerner, der kan suge væske imens dejen langsomt hæver i køleskabet om natten. Som sagt giver det brød med dejligt bid i – altså at det har en lidt sejere skorpe.

Nu er jeg efterhånden blevet spurgt MANGE gange om man dog ikke kan få nogle helt lyse, bløde boller på samme måde. Og mit umiddelbare svar har været, at det mente jeg ikke, da den lange hævetid ved kold temperatur netop giver et mere sejt brød, og da det grovere mel og kernerne var nødvendige for at bollerne ikke klaskede sammen.

Jeg har forsøgt med ølandshvedemel, almindeligt hvedemel og sigtemel på forskellige måder med varierende resultat.

Men jeg endte med at nå frem til disse vanvittigt lækre morgenboller, som vi har spist VIRKELIG mange af på det seneste. Mine drenge har spurgt efter dem igen og igen.

Det er sigteboller (de indeholder lidt mere end 80% sigtemel), og minder i konsistens, krumme og bid om bagerens velkendte “Herregårdsbrød”, der jo er et sammenbagt sigtemelsbrød.

De her boller er nemme at bage, smager fantastisk og er bløde som en drøm.

Opskrift på koldthævede herregårdsboller (ca. 12 stk.)

Arbejdstid: 5-10 minutter om aftenen, 8-10 timers hævetid og derefter ca. 20-25 minutter om morgenen inkl. bagning

 

Ingredienser

6 dl koldt vand

0,5 dl solsikke- eller rapsolie

3 spsk sukker

1 tsk salt

½ pk gær

9 dl sigtemel

2 dl hvedemel

Drys: en smule sigtemel

 

Sådan gør du:

Om aftenen

Kom vand, solsikkeolie, sukker, salt og gær i en stor røreskål med høje sider. Udrør gæret grundigt.

Tilsæt alt sigtemelet og derefter hvedemelet lidt efter lidt imens du rører med en grydeske i træ eller metal – dejen bliver meget fast og tung at røre i. Rør til alt melet er rørt ind i dejen.

Dæk skålen med husholdningsfilm og derefter et viskestykke. Stil dejen til hævning i køleskab i 8-10 timer.

Om morgenen

Tænd din ovn på 200 grader traditionel ovnvarm (over-under-varme).

Beklæd en bageplade med bagepapir.

Gør dine hænder våde i koldt vand og fang dejen fra skålen med to spiseskeer. Tag hver dejklump i hånden og form forsigtigt til en bolle. Når dine hænder er våde, så klistrer dejen ikke til dine hænder. Du må endelig ikke ælte dejen i hånden eller trykke luften ud af den. Den skal bevare sin luftighed. Placer bollen på en bageplade og fortsæt sådan med resten af dejen. Tilføj vand på dine hænder på ny alt efter behov.

Drys en smule sigtemel på toppen af de færdigformede boller og bag dem straks i ovnen på den næstøverste rille.

De bages i 18-20 minutter (husk at ovne er forskellige og bagetider derfor kun vejledende – hold altid øje med ovnen når du bager en ny opskrift).

Når bollerne tages ud af ovnen dækkes de straks med et rent viskestykke. Lad dem afkøle de første 2 minutter under dette og fjern det så, hvorefter bollerne kan serveres

11 kommentarer

  • Jeanette

    Har du prøvet at bruge surdej til denne opskrift? Hvis ja – hvordan skal blandingsforholdene vær på surdej/gær?

    Siden  ·  Svar på kommentar
    • Forstadsmor

      Hej Jeanette
      Til denne opskrift vil jeg ikke anbefale surdej, da hensigten netop er en meget blød bolle. Vil anbefale min opskrift på surdejsboller i stedet 🙂 Den kan du variere som du vil 🙂
      KH Theresa

      Siden  ·  Svar på kommentar
    • Jeanette

      Tak.
      Jeg prøvede at eksperimentere og brugte samme blandingsforhold til denne opskrift som på dine surdejsboller. Bollen blev mega god, luftig OG blød 😊
      I aften vil jeg dig sætte den oprindelige opskrift i gang, da der skal produceres 30 boller, som min datter kan få med på koloni onsdag.
      Tak for en kanon side 😊

      Siden  ·  Svar på kommentar
  • Ann

    Hvad for noget sigtemel bruger du? Jeg prøvede engang denne opskrift, og syntes at bollerne klaskede samme :/

    Siden  ·  Svar på kommentar
    • Theresa Lange

      Hej
      Jeg bruger sigtemel fra Valsemøllen 🙂
      Dejen skal være så fast at du ikke kan røre i den, når du stiller den til hævning natten over.
      MVH
      Theresa // forstadsmor

      Siden  ·  Svar på kommentar
  • Sarah Sørensen

    Jeg prøvede at bage dem her til morgen, de smagte SÅ godt.
    Men dejen var meget flydende, så de blev ikke ret høje. Hvad kan der være gået galt?

    Siden  ·  Svar på kommentar
    • Theresa Lange

      Dejligt at de smagte godt 🙂 Der kan være variation i melmærkerne. Jeg bruger den fra valsemøllen – brugte du også den? Prøv at tilsætte en smule mere mel næste gang, hvis du har fornemmelsen af at der kan røres lidt mere mel i.

      Siden  ·  Svar på kommentar
  • Karina

    Hold da op nogle lækre boller.
    De slår da supermarkedet frosne rundstykker med flere længder
    Og i disse Corona tider er det skønt lige at kunne smække nogle boller i ovnen, inden arbejdsdagen på hjemmekontoret kalder.
    Jeg kan helt sikkert anbefale disse boller.

    Siden  ·  Svar på kommentar
    • Theresa Lange

      Kære Karina
      Mange tak for din søde kommentar til min opskrift.
      Glad for du også er vild med dem – herhjemme er de virkelig også et hit.
      KH.
      Theresa / forstadsmor

      Siden  ·  Svar på kommentar
  • Lulu

    Kan man lade koldhævet dej stå på køkkenbordet?

    Siden  ·  Svar på kommentar
    • Theresa Lange

      Hej Lulu
      Nej. Det skal netop stå køligt (4-10 grader) for at gærcellerne langsomt udvikler sig.
      KH
      Theresa // forstadsmor

      Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Hvor skal baby sove - bedside, vugge eller?