Herregårdsboller (koldthævede)

Jeg elsker virkelig koldthævet brød af den dér slags som man kan røre sammen om aftenen i en skål (uden svineri med mel og æltning på køkkenbordet…) og så nemt sætte på en bageplade næste morgen og i ovnen med det samme.
Det gør det enormt nemt at servere hjemmebag i weekenden og giver gerne nogle rigtigt lækre rustikke morgenboller med godt bid i. Det er ideelt til grovere boller, hvor man tilsætter groft mel og flere slags frø og kerner, der kan suge væske imens dejen langsomt hæver i køleskabet om natten. Som sagt giver det brød med dejligt bid i – altså at det har en lidt sejere skorpe.
Nu er jeg efterhånden blevet spurgt MANGE gange om man dog ikke kan få nogle helt lyse, bløde boller på samme måde. Og mit umiddelbare svar har været, at det mente jeg ikke, da den lange hævetid ved kold temperatur netop giver et mere sejt brød, og da det grovere mel og kernerne var nødvendige for at bollerne ikke klaskede sammen.
Jeg har forsøgt med ølandshvedemel, almindeligt hvedemel og sigtemel på forskellige måder med varierende resultat.
Men jeg endte med at nå frem til disse vanvittigt lækre morgenboller, som vi har spist VIRKELIG mange af på det seneste. Mine drenge har spurgt efter dem igen og igen.
Det er sigteboller (de indeholder lidt mere end 80% sigtemel), og minder i konsistens, krumme og bid om bagerens velkendte “Herregårdsbrød”, der jo er et sammenbagt sigtemelsbrød.
De her boller er nemme at bage, smager fantastisk og er bløde som en drøm.
Opskrift på koldthævede herregårdsboller (ca. 12 stk.)
Arbejdstid: 5-10 minutter om aftenen, 8-10 timers hævetid og derefter ca. 20-25 minutter om morgenen inkl. bagning
Ingredienser
6 dl koldt vand
0,5 dl solsikke- eller rapsolie
3 spsk sukker
1 tsk salt
½ pk gær
9 dl sigtemel
2 dl hvedemel
Drys: en smule sigtemel
Sådan gør du:
Om aftenen
Kom vand, solsikkeolie, sukker, salt og gær i en stor røreskål med høje sider. Udrør gæret grundigt.
Tilsæt alt sigtemelet og derefter hvedemelet lidt efter lidt imens du rører med en grydeske i træ eller metal – dejen bliver meget fast og tung at røre i. Rør til alt melet er rørt ind i dejen.
Dæk skålen med husholdningsfilm og derefter et viskestykke. Stil dejen til hævning i køleskab i 8-10 timer.
Om morgenen
Tænd din ovn på 200 grader traditionel ovnvarm (over-under-varme).
Beklæd en bageplade med bagepapir.
Gør dine hænder våde i koldt vand og fang dejen fra skålen med to spiseskeer. Tag hver dejklump i hånden og form forsigtigt til en bolle. Når dine hænder er våde, så klistrer dejen ikke til dine hænder. Du må endelig ikke ælte dejen i hånden eller trykke luften ud af den. Den skal bevare sin luftighed. Placer bollen på en bageplade og fortsæt sådan med resten af dejen. Tilføj vand på dine hænder på ny alt efter behov.
Drys en smule sigtemel på toppen af de færdigformede boller og bag dem straks i ovnen på den næstøverste rille.
De bages i 18-20 minutter (husk at ovne er forskellige og bagetider derfor kun vejledende – hold altid øje med ovnen når du bager en ny opskrift).
Når bollerne tages ud af ovnen dækkes de straks med et rent viskestykke. Lad dem afkøle de første 2 minutter under dette og fjern det så, hvorefter bollerne kan serveres
Hvad for noget sigtemel bruger du? Jeg prøvede engang denne opskrift, og syntes at bollerne klaskede samme :/