Grove birkes

At de her birkes er decideret sunde kan man nok ikke sige – de indeholder nemlig masser af smør!
De indeholder dog fuldkornshvedemel og er derfor den grove udgave af det traditionelle birkes. Jeg laver dem fordi jeg simpelthen godt kan lide smagen af groft brød. Det er som om, at det smager af mere. Og så mætter det også længere.
Prøv selv!
Opskrift på grove birkes (ca. 12 stk. birkes)
Arbejdstid: 4 timer inkl. hævning og bagning
Ingredienser:
5 dl mælk
50g gær
4 spsk sukker
1 dl grahamshvedemel
1 dl fuldkornshvedemel
10-11 dl hvedemel
1 æg
1 spsk sovsekulør
200g rigtig smør (direkte fra køleskab når det skal bruges – og ikke noget med at bruge smørbar, vel..)
Pensling: Sammenpisket æg
Drys: Hørfrø
Sådan gør du:
Afmål melet og bland det sammen.
Lun mælken i en lille gryde til den er lillefinger-varm og rør omhyggeligt gæren ud heri.
Kom væsken over i en røreskål og tilsæt sukker, sovsekulør samt 2/3 af melet og rør det hele sammen.
Tilsæt ægget og så den sidste 1/3 af melet og saml dejen. Ælt dejen godt igennem på køkkenbordet og dæk den med et rent viskestykke. Lad den hæve i 2 timer.
Drys mel ud på bordet og rul dejen ud til et rektangel på ca. 25 x 40 cm (brug en kagerulle).
Tag smørret direkte fra køleskab (det skal være meget koldt). Høvl tynde skiver af smørret med en ostehøvl og placer smør skiverne på halvdelen af dejen.
TIP! Jeg høvler smør fra den korte side af smørblokken – altså stiller den op og skærer skiverne fra toppen på det smalleste sted. Hvis smørret i processen bliver for varmt, lægger du det i fryseren et par minutter.
Fold dejen sammen på midten og tryk kanten langs dejen forsigtigt sammen. Drys en smule hvedemel på dejen og vend den rundt (så melet vender ned mod bordet). Rul dejen ud på ny og gentag processen med smør 2-3 gange mere.
Når alt smørret er fordelt efter ovenstående fremgangsmåde ruller du igen dejen ud til et rektangel – igen på ca. 25 x 40 cm. Fold dejen i tre lag fra den brede side og ind, så du har et langt dejstykke du kan skære birkes af . Rul ganske forsigtigt (med et let tryk) på dejen med en kagerulle, så den flades en lille smule ud. Placer dejstykket på et spækbræt og dæk med husholdningsfilm og et viskestykke.
Lad dejen hæve i 30 min.
Skær dine birkes ud. Lad dem have en bredde på 6-7 centimeter. Så undgår du, at de vælter i ovnen under bagning.
Placer birkesne på en bageplade beklædt med bagepapir og lad dem efterhæve i 30 minutter under viskestykke.
Pensl dine birkes med resten af ægget og drys med masser af hørfrø.
Bag dem midt i ovnen ved 185 grader traditionel ovnvarme i 16-18 minutter.
Hej🙂 de ser virkelig gode ud🙂 kan de fryses? Hvis de kan, er det så inden eller efter de er bagte? Mvh Birgit