4 lækre og svampede skæreskager

Bagels

Bløde og svampede bagels er det perfekte valg til en lækker sandwich. Og det er faktisk slet ikke så svært at bage dem selv og så kunne fylde fryseren op med velsmagende sandwichbrød til madpakken. Baglen adskiller sig fra traditionelt brød ved, at dejen koges i processen. Det er dét, der giver den unikke konsistens til bagels.

Disse bagels laves på næsten lige dele sigtemel og hvedemel, hvilket i min optik giver den mest svampede og saftige bagel-krumme.

Jeg laver dem både i en voksenversion til mig og min mand, og i en miniudgave der passer til Isak på snart 5 år.

Opskrift på bagels (13-14 store eller 26-28 små)

Arbejdstid: 2 timer og 15 minutter (inkl. hævning og ovntid)

 

Ingredienser

9 dl lunt vand (7 dl koldt vand blandes med 2 dl friskkogt vand)

40g gær

1 dl solsikkeolie

4 spsk sukker

½ tsk salt

10 dl sigtemel

10-12 dl hvedemel

 

Pensling: 1 sammenpisket æg

Forslag til drys: sesam, hørfrø, citronpeber eller revet cheddar

 

Sådan gør du:

Kom vandet i et stort dejfad eller røreskål og tilsæt gær, sukker og olie. Udrør gæret grundigt.

Tilsæt efterhånden 10 dl sigtemel og 10 dl hvedemel samt saltet. De sidste 2 dl hvedemel skal du bruge til æltning.

Når dejen er fast nok kommes den ud på et meldrysset bord. Ælt den glat og smidig – tilsæt her de sidste 2 dl mel. Den må ikke blive for tør, så tilsæt mel efter behov imens du ælter.

Saml dejen til en kugle på køkkenbordet og drys den let med mel. Dæk med et en opklippet frysepose og et rent viskestykke. Lad dejen hæve i 1 time.

Slå dejen ned og ælt den kortvarigt.

Del den med en skarp kniv i klumper til dine bagels.

TIP! Afvej dejen til dine bagels: 150g pr. stor bagel og 75g pr. lille bagel. Jeg har her lavet 12 store og 3 små. Den store størrelse er perfekt til frokostsandwich til en voksen. Den lille passer til barnets madpakke.

Kom bagepapir på to bageplader. Drys dem let med mel.

Rul hver dejlklump som skulle du trille en bolle. Når du har en bolle trykker du et hul midt igennem den og “strækker” forsigtigt lidt i din bagel så den får en flot form. Læg dem til hævning på bagepapiret.

Lav dem alle sammen og når den sidste er formet lader du dem hæve i yderligere 10 minutter.

Klargør en stor gryde med kogende vand på komfuret. Gryden skal være på 6-8 liter og fyldes 25% op med kogende vand.

Kog nu dine bagels 1-3 ad gangen. Start med den bagel du formede først: løft den forsigtigt (uden at trykke for meget på den) af bagepapiret og læg den forsigtigt ned i det boblende vand. Lad den koge et par minutter – du vil se at den svulmer op i det varme vand. Løft den op af vandet med en hulske eller palet og placer den igen på bagepladen. Forsæt sådan indtil alle dine bagels er kogte.

Pensl dem med æg og drys dem med det du ønsker. Jeg har her drysset citronpeber på de store og sesam/hørfrø på de små. Man kan selvfølgelig også lave dem “natural” uden noget ovenpå.

Bag begge plader i en forvarmet ovn ved 190 grader varmluft i 20-25 minutter (store bagels) eller 12-16 minutter (små bagels). Lad dem afkøle på bagepladen.

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

4 lækre og svampede skæreskager