Min rengøringsplan

Giv bærbuskene lidt forårsforkælelse

Jeg elsker friske sommerbær og bruger dem gerne både i bagværk, salater, desserter, saft, syltetøj og som snack.

I vores have har vi både hindbær, brombær, blåbær og solbær. Derudover har vi et jordbærbed (som dog nok ikke er at regne for en bærbusk – så noget om jordbær en anden god gang). Jeg har faktisk også to stikkelsbærbuske, men om der ender med at komme bær på dem er jeg i tvivl om – dem købte jeg nemlig i efteråret 2018 og de har desværre været udsat for et sæt skarpe hvalpetænder. Jeg giver dem en chance denne sæson og hvis ikke de er i bedring, så må jeg have investeret i nogle nye. Nu er Carlo heldigvis også blevet en stor hund, der ikke laver den slags unoder længere..

Vores finske lapphund Carlo, som altså har kostet os et par stikkelsbærbuske, men det går nu nok, når han er så sød.

 

Bærbuske trækker meget næring ud af jorden

Giv dem derfor det optimale udgangspunkt for at danne mange og gode bær ved at give dem gødning eller bunddække af kompost her i marts-april.

Jeg fjerner alt ukrudt og græs i en radius på 25 centimeter fra buskens rødder og dækker herefter jorden omkring med en god kompost. Jeg bruger “Jordforbedring” fra Champost, som er en kompost lavet på hestemøg. Det er en økologisk kompost (uden bl.a. spagnum og ammoniak), som derfor er sikker at bruge i jord omkring havens spiselige ting.

Ved først at fjerne ukrudt og græs omkring buskene sørger du for, at planten selv får alt næring i jorden omkring den – og ikke skal konkurrere med ukrudt og græs om det. Komposten giver samtidig næring til busken, og så forhindrer den faktisk også nyt ukrudt i at spire frem. Dels lukker den af for lyset og forhindrer at ukrudt der allerede er i jorden ikke gror frem. Dels er komposten så stærk, at den danner dårlig grobund for evt. nye ukrudtsfrø, der måtte lægge sig i den – de vil ofte blive “svitset”, da næringsindholdet i jorden er så højt.

Jeg sørger for at alt jorden omkring busken er grundigt dækket af komposten og at laget er ca. 5 centimeter tykt. Og så skal jeg ikke tænke på gødning af mine bærbuske resten af året.

Ovenfor: Jorden før kompost

Nedenfor: 5 cm kompost

Gør dine bærbuske klar til den nye sæson

  • Klip efterårshindbær ned
  • Tynd ud i buskene, hvis de er meget tætte eller hvis du synes de har bredt sig for meget
  • Fjern ukrudt og græs i en radius af 25 cm rundt om buskene
  • Giv kompost til buskene
  • Det er også nu du skal igang, hvis der skal sættes flere bærbuske

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Min rengøringsplan