Hvidløgsbaguettes m. pesto

Køkkenorganisering: Kolonialvarer

I dette indlæg vil jeg vise, hvordan jeg opbevarer forskellige kolonialtørvarer som gryn, mel, krydderier, kerner og nødder mv.

Hvem kender ikke til det der med at have et skab eller skuffer, hvor der ligger massevis af poser med alt fra pastaskruer til rosiner, der er blevet åbnet og rullet sammen og lukket med en elastik.

Man mister nemt overblik over, hvad man har. Ting ligger og bliver for gammelt. Man får ikke brugt alle de spændende ting man faktisk har i sit køkken.

Et af mine hovedformål med at organisere mit køkken er at skabe overblik. Det er noget alle kan have gavn af uanset hvor meget man har i sine køkkenskabe. På den måde kan man nemt se hvad beholdningen er på de forskellige ting og man kan nemt finde det. Det bliver også mere synligt, hvad man har små rester tilbage, som man så kan få brugt op.

Men der er endnu en fordel ved at organisere tingene på en måde, så især gryn, nødder, kerner og mel opbevares i helt tætte beholdere. Hvis det hele står åbent i poser og æsker, så skal der kun én dårlig pose ind i køkkenskabene med små dyr – så har man dem i ALT. Med en stor rengøringsopgave til følge og en geninvestering i alt, hvad man har stående (udover at det selvfølgelig er super ulækkert…).

Har man f.eks. mange forskellige slags mel og nødder, så kan det blive en dyr omgang. Der er altså også et hygiejnisk perspektiv i det.

Det var faktisk dét der gjorde udslaget for mig, til også at få styr på mit mel. Tanken om alt det gode (og dyre) mel jeg skulle smide ud, hvis der gik dyr i det. AV!

Derfor er alt fra mel til pasta, linser og krydderi organiseret i lufttætte bokse og glas hjemme hos os.

På en lang hylde over det køkkenbord jeg mest arbejder ved, har jeg alle disse glas stående med nødder, tørrede bær og andre “snack”-agtige ting.  Det gør det nemt at få alle disse lækre og sunde ting ind i vores daglige måltider. For tiden har jeg glas med bananchips, valnødder, chiafrø, mandler, sesam, hørfrø, solsikkefrø, græskarkerner, rosiner, tranebær, gojibær, tørrede æbletern, kokosflager og macadamianødder. Det varierer lidt hvad jeg fylder i disse glas, men fælles for dem er, at tingene både bruges i bagværk, men i særdeleshed også på morgengrød, til müsli eller i salater. Jeg rækker til hverdag ud efter de her ting som topping på havregrød eller smoothie. Her har jeg ingen mærkater på. Det giver nemt sig selv, hvad der er i, og så er de nemmere hurtigt at give en tur i opvaskemaskinen, når de er tomme (inden de fyldes på ny..). Det er min erfaring, at det her er ting, man rigtig nemt glemmer man har. Man køber måske lige en pose tranebær til en salat man skal lave, og så ryger posen med resten ind i et skab og bliver glemt. Det undgår man sådan her.

Morgenmadsprodukter, grovere kerner, pasta, ris, linser osv. har jeg stående i et træk-ud-skab i skuffer. Alt opbevares i lufttætte plastikbokse eller glas. Her med mærkater på.

I den øverste skuffe har jeg samlet ting, som tit er tilbehør til aftensmad; hvide ris, sorte ris, quinoa, nudler, risottoris, røde linser og couscous. Dette opbevares i 1,15 liters bokse.

Og så er der mit mel. Det står i et skab for sig. Jeg har her taget det frem på køkkenbordet for at lette overblikket til et billede til dette skriv. Ellers står det normalt i et skab. Naturligvis med det mel forrest, som jeg bruger oftest.

Hvedemel, TIPO og Manitobamel køber jeg i 2kg poser og det opbevarer jeg i 5 liters bokse.

Specialmel – som f.eks. grahamsmel og sigtemel – køber jeg i 1 kg poser og det opbevarer jeg i 3 liters bokse.

Ved at vælge netop disse størrelser er det nemt at tage af melet uden at det er over det hele på køkkenbordet. Samtidig har boksene en størrelse, hvor jeg sagtens kan hælde 2 kg hvedemel over i en rest der i forvejen er i boksen.

Krydderier opbevarer jeg i små patentglas jeg har købt i Søstrene Grene. Jeg har også nogle gamle syltetøjsglas jeg bruger til krydderier (dem med sorte låg herunder). De er større, hvorfor de passer perfekt til krydderier man ofte har I lidt større mængder. Hjemme hos mig er det f.eks. oregano, kanel, gurkemeje og dild.

Tips til at organisere på denne måde

Til opbevaring kan bruges flere ting.

Gamle glas fra indkøbte madvarer er oplagte. Her er syltetøjsglas gode til mange lidt mindre ting imens glas fra kartofler har en rigtig god størrelse til ting, der fylder mere.

Patentglas kan du finde både hos IKEA og Søstrene Grene til rimelige penge. Mange større supermarkeder som Bilka og Føtex sælger dem også.

Plastikbøtterne du ser i indlægget her har jeg købt hos Nyborgs Room (KLIK HER).

Lav mærkater til dine ting ved at bruge klistermærker eller klippe nogle papirlapper ud som du skriver på og taper på. Det sidste er lidt mere omstændigt, men er nemmere at fjerne igen. På mærkaten kan du også tilføje en “mindst holdbar til” dato eller hvor lang vejledende kogetid ris eller andet har.

Kurve og kasser kan yderligere lette overskueligheden ved at du samler flere mindre glas i disse.

Når du gør rent i dine køkkenskabe anbefaler jeg, at du støvsuger dem i stedet for at rengøre med vand. Et fugtigt miljø er grobund for bakterier og et sted meldyr elsker. Hvis du endeligt vil rengøre skabene i sæbevand ind i mellem (det gør jeg også en gang om året) bær du tømme dem helt, vaske dem af og tørre efter med er viskestykke. Lad skabet stå åbent og lufttørre helt inden du sætter tingene tilbage på plads.

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Hvidløgsbaguettes m. pesto