MADPLAN til 4 dage

Koldthævede valnøddeboller (bagt m. surdej)

De her valnøddeboller er simpelthen noget af det lækreste jeg længe har bagt. De er flotte og rustikke at se på, har en knas-sprød skorpe og den lækreste surdejskrumme. De er koldthævede i køleskabet i minimum 10 timer.

Jeg bliver gang på gang imponeret over hvad man kan få af bagværk med koldthævet dej, hvor dejen ikke én eneste gang er blevet æltet på køkkenbordet.

Og jeg er virkelig fan af de her opskrifter som ikke giver rengøring af dejrester på hele køkkenbordet. Men vigtigst af alt så får den lange koldhævning i en fantastisk smag frem i brødet. Disse boller er bagt med ølandshvedemel som giver et snert af sødme til brødet og gør smagen mere karakterfuld. Den særlige måde som ølandshveden males på, giver også et mere saftigt brød. Og så giver surdejen altså lige det sidste til krummen og skønne luftbobler i det færdige brød.

Valnøddeboller bagt på surdej (ca. 12 stk)

Arbejdstid: 30 minutter + 10 timers koldhævning


Ingredienser

15g gær

1/2 dl vand

3 1/2 dl kærnemælk

1 spsk sukker

5 dl ølandshvedemel

2 dl hvedemel

1 dl finvalsede havregryn

1/2 tsk salt

1 dl valnøddekerner

3 dråber sovsekulør ELLER en spidsen af en tsk af mørkt maltmel

1 dl surdej

 

Drys: ølandshvedemel

 

Sådan gør du:

Start med af knuse valnøddekernerne i grove stykker. Jeg bruger bare mine fingre. Man må gerne kunne fornemme at der er valnødder i bollerne, når de spises, så ikke noget med at begynde at hakke dem i små stykker. Stil valnødderne til side.

Kom 1/2 dl koldt vand i en stor røreskål eller dejfad og udrør gæret heri.

Tilsæt kærnemælken og sukkeret og rør det hele grundigt sammen.

Tilsæt ølandshvedemelet, havregryn, knuste valnøddekerner og sovsekulør/maltmel og rør rundt. Tilsæt herefter hvedemel, samt og surdej.

Rør dejen fast.

Dæk skålen med husholdningsfilm og et viskestykke. Lad dejen hæve i køleskab i 10-14 timer.

Når dejen har hævet beklæder du en bageplade med bagepapir og tænder ovnen på 210 grader varmluft.

Gør dine hænder våde. Fang dejen – en klump på størrelse med en blomme – med to spiseskeer. Form hurtigt og forsigtigt dejen til en bolle med dine hænder. Ikke noget med at trykke på dejen.

Placer bollerne på bagepladen og drys toppen af dem med lidt ølandshvedemel.

Bag dem straks i ovnen i ca. 15 minutter til bollerne er mørk-gyldne, sprøde og lyder hule når du banker på dem.

2 kommentarer

  • Hülya

    Hvad gør man hvis man ingen surdej har. Jeg har aldrig prøve at lave surdej. Men nogle dejlige boller 🙂

    Siden  ·  Svar på kommentar
    • Theresa Lange

      Hej 🙂
      Du opnår ikke samme resultat uden surdej.
      Men du kan prøve at bage dem med 20g gær.
      KH.
      Theresa / forstadsmor

      Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

MADPLAN til 4 dage