Babys start på 'rigtig' mad

DIY: Byg dit eget højbed

Jeg er blevet helt vild med dyrke mine egne grøntsager – sådan virkelig bidt af en gal køkkenhave-entusiast – og derfor måtte jeg også ret hurtigt erkende, at de tre højbede (gamle pallerammer) jeg havde ikke rakte specielt langt.

Sådan en køkkenhave kræver plads! Der skal jo være en del afstand mellem rækkerne af de forskellige ting (ideelt set også lidt mere end det jeg har i år på billederne her).

Pallerammerne er for så vidt fine nok, men de er ikke ret store og kommer kun i standardstørrelser. Derudover er træet de består af heller ikke af en prangende kvalitet.

En søgning på ‘google’ gav mig dog ret hurtigt syn for at færdigbyggede højbede er ret pebrede i pris. Et bed af den størrelse jeg ønskede ville koste fra 3.000 kr. og så ville levering med fragtmand lægge yderligere 5-600 kr. til prisen.

Jeg besluttede mig derfor for, at det der højbed, det kunne jeg da selv bygge…

Og det kunne jeg!

Bedet her har kostet 1.420,49 kr.

Derfor hermed en guide, så du også selv kan bygge dit eget bed. Jeg er ikke tømrer, så jeg skal indledningsvis gøre opmærksom på, at jeg helt sikkert ikke bruge de rette begreber om alting.

Lige nu er der græs omkring min køkkenhave (da den er anlagt på en græsplæne). Dog overvejer jeg at skovle græsset af og komme grus på stierne mellem bedene. Måske et projekt til efteråret…

Valg af materialer

Jeg har valgt, at bygge mit højbed i ubehandlet sibirsk lærketræ. Det skulle være det allermest holdbare træmateriale til sådan et højbed som jo konstant står med fugtig jord mod den ene side af træet. Jeg har valgt ubehandlet træ (ikke trykimprægneret) fordi der skal dyrkes fødevarer i bedet og jeg ikke ønsker kemi der siver fra træet ud i jorden.

Bedet kan evt. beklædes med plast indvendigt (igen: noget der er godkendt til dette og ikke afgiver kemi) for ekstra holdbarhed. Herefter kan bedet også males udvendigt.

Jeg har valgt at holde bedet “råt” og det får ingen behandling. På billederne her er det meget gulligt i farven, men med tiden vil træet få en smuk grålig farve.

At bygge et stort bed

Bedets længde betyder, at der på de lange bjælker vil opstå et stort vægtpres fra den tunge jord, som ved vanding bliver endnu tungere. Jeg har derfor monteret tværbjælker for at give støtte til bedets lange sider og skabe stabilitet i bedet. Alle bede der er længere end 120 cm vil jeg umiddelbart anbefale brug af tværbjælke til.

Tværbjælkerne har jeg monteret på de midterste stolper i bedet.

Bedets opbygning

Nedenfor kan du se, hvordan jeg har tegnet bedet før jeg gik i gang med at bygge det.

Det måler 360 cm/3600 mm * 80 cm/800 mm. Sidderne består af lærketræ, hvor hver bjælke måler 12,5 cm. hvilket giver en bedhøjde på 50 cm.

Det er bygget op omkring 8 stolper á 52 cm højde (savet af reglar af ubehandlet fyrretræ).

Til at samle bedet har jeg brugt rustfri skruer med en længde på 55mm.

Min arbejdstegning. En råskitse, hvor du kan se hvordan bedet er sat sammen. Jeg endte med montere to tværbjælker med 120 centimeters interval fremfor blot én tværbjælke med 180 cm på hver side, som jeg først havde tænkt.

Her kan du se præcis hvad jeg har indkøbt til bedet. Totalprisen for bedet er 1.420,49 kr. Jeg har handlet hos STARK.

Sådan gjorde jeg:

1. PLANKERNE SAVES TIL

Plankerne i lærketræ saves i rette længder.

Til bedet er brugt:

– 8 planker á 360cm (bedets to lange sider)
– 10 planker á 80 cm (8 planker til bedets endesider samt 2 planker til tværbjælker)
– 8 stolper á 52 cm

Udstyr:

– Boremaskine
– Bor
– Sav
– Tommestok
– Lineal

Jeg har indkøbt plankerne til siderne i den rette længde. Derfor skulle der kun saves de kortere bjælker á 80 cm.

2. TIP TIL PLANKER DER ER LIGE LANGE

Afmål den første planke med tommestok og lav en linje med lineal, hvor der skal saves. Når den er savet fri bruger du den planke som skabelon for de resterende. På den måde slipper du for at stå og opmåle hver enkel planke og sikrer dig desuden, at de er ens.

3./4./5. SAMLING AF BEDET

Jeg startede med at samle enderne til bedet ved at montere plankerne på to stolper. Vær her OBS på at plankerne monteres vinkelret på stolperne så enderne bliver lige (se billederne ovenfor).

6. FORBORING INDEN SKRUER

Lærketræ er hårdt – derfor forbores der før skruerne skrues i. Når du kører skruerne i så lad vær at skrue dem helt i bund med det samme. Skru alle planker fast ved at køre skruerne 80-90% ned. Til sidst spændes alle skruerne til.

7./8. SAMLING AF BEDET

Herefter monterede jeg den nederste af de lange planker på hver side af det ene endestykke. Derefter monterede jeg det sidste endestykke forenden af plankerne. Og så var det bare at bygge ovenpå med de resterende planker på langsiderne.

9. STOLPER OG TVÆRBJÆLKER

Til sidst monterede jeg de resterende 4 stolper parvis med 120 cm afstand. Tværbjælkerne blev monteret på den ene side af stolperne i den nederste tredjedel af bedet.

Og så skal der bare en masse jord i… Jeg har i år kun fyldt det halvt op (jorden er sunket en del), men til efteråret fylder jeg yderligere på. Bunden af bedet er beklædt med hønsenet og derefter fiberdug. På den måde undgåes det at dyr spiser grøntsagerne nedefra og ukrudt minimeres.

2 kommentarer

 • Kresten

  Fantastisk. Lige den model jeg også vil gå efter. Tak for inspirationen

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Forstadsmor

   Dejligt du kan bruge inspirationen 🙂 God fornøjelse med det.

   Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Babys start på 'rigtig' mad