Drømmekage

Midsommerkage m. hyldeblomst mousse på nøddebund

En smuk og simpel kage som består af den lækreste fragiliténøddebund, et lag hyldeblomstmousse og limemoussebomber og friske brombær på toppen. Den smager skønt og frisk og er en perfekt kage at servere om sommeren, da den hverken er tung eller alt for sød. En helt perfekt kage til når der skal serveres lidt sødt til gæster på de lune dage.

Hyldeblomstsaften jeg bruger heri er hjemmelavet (KLIK HER FOR OPSKRIFT), men et saftkoncentrat fra supermarkedet går bestemt også an.

Du skal ikke lade dig skræmme af at opskriften har 27 punkter eller at den indeholder hjemmelavet mousse.

Opskriften indeholder netop så mange punkter, fordi jeg virkelig har gjort meget ud af at tage dig godt gennem opskriften og de små faldgruber der er, når man f.eks. arbejder med mousse og marengsmasse.

Jeg er normalt ikke til at dele meget avancerede opskrifter her på siden, fordi mit mantra er, at alle skal kunne lave mine opskrifter med ingredienser der er til at købe (og ikke alt for dyre..) og med normalt køkkenudstyr.

Derfor er denne opskrift også “as tough as it gets” her i mit opskrifts univers. Men hvis du læser opskriften grundigt igennem inden du går i gang, så er det slet ikke så svært.

Midsommerkage (til 10-12 personer, springform Ø24)

Arbejdstid: 8 timer – kan med fordel forberedes dagen før servering så den kun skal pyntes på dagen

 

Ingredienser

FRAGILITEBUND

175g hasselnødder

250g sukker

5 bægre æggehvider (med 1,25 hvide i hver) eller 6,25 hvider

½ tsk fint salt

1 tsk smør til formen

 

HYLDEBLOMSTMOUSSE

2½ blade husblas

70g sukker

1 øko citron, revet skal og saft herfra

1 dl hyldeblomstsaft (ublandet koncentrat)

1 tsk vanilje pasta

3 dl piskefløde

 

LIMEMOUSSEBOMBER (24 stk. – du bør pynte med 7-8 stk. og resten kan gemmes og benyttes på desserter/kager)

1 lille øko lime, revet skal og saft herfra

1 1/3 blad husblas

35g sukker

1,5 dl piskefløde

Lidt grønt pastafarve

 

PYNT

10-12 brombær

Skovsyre

Citronmelisse

Hyldeblomstskærme (kan udelades hvis udenfor sæson)

Hasselnøddekrokant (kan købes i større supermarkeder)

 

Udstyr:

Håndmixer

Blender

Målebæger til dl

Køkkenvægt

Springform, størrelse Ø24

Kageplast

Røreskåle i forskellige størrelser

Køkkentermometer (kan undværes, men er nyttigt)

Halvkugle til moussebomber – f.eks. DENNE

 

Sådan gør du:

FRAGILITEBUND

1. Kom hasselnøddekerner og 160g af sukkeret i en blender og blend det til en jævn masse. Der må gerne være en smule klumper fra nødderne i et par steder – det gør ikke noget – men det skal generelt være en melet masse.

2. Pisk herefter æggehviderne stive i en stor røreskål. Det er vigtigt at både skål og piskeris er helt rene for at hviderne kan piskes op.

Brug en håndmixer og pisk til hviderne bliver hvide, luftige og danner små toppe.

3. Bland salten i de resterende 90g sukker og tilsæt det til hviderne af 3 omgange imens du fortsat pisker. Pisk længe (2-3 minutter) til du har en marengsmasse der hænger fast i skålen, hvis du vender den rundt.

4. Vend nu forsigtigt hasselnøddeblandingen i din marengs. Gør det af flere omgange imens du vender i massen med en dejskraber eller grydeske til det hele er vendt godt og jævnt sammen.

5. Beklæd bunden af din springform med bagepapir. Jeg gør dette ved at sætte et stykke bagepapir i spænd mellem  bund og ring og derefter klipper til langs springformens kant. Smør formens kant med smør inden du hælder din fragilitemasse i formen.

6. Bag i en forvarmet ovn ved 135 grader varmluft i 65 minutter. Efter endt bagetid slukkes ovnen hvorefter bunden står i eftervarmen i ovnen i 30 minutter.

7. Lad fragilitebunden afkøle helt på køkkenbordet i sin form inden du forsigtigt befrier springformens kant fra den.

HYLDEBLOMSTMOUSSE

8. Kom husblassen i en skål med iskoldt vand. Sørg for at husblassen er helt dækket. Lad det stå 20 minutter imens du forbereder de næste ting.

9. Riv skallen af citronen og pres saften af den. Kom det i en lille kasserolle sammen med sukker, vaniljepasta og hyldeblomstkoncentrat. Varm blandingen op til 60 grader.

10. Vrid husblassen for vand og tilsæt den i den lune hyldeblomst-citronsaft. Rør rundt så alt husblas opløses. Lad det køle ned til 30 grader imens du gør flødeskummet og fragilitebunden klar.

11. Pisk flødeskummet til en let og blød skum. Den må endelig ikke være overpisket, så sørg for at stoppe håndmixeren i tide.

12. Gør fragilitebunden klar. Vend den forsigtigt rundt og træk bagepapiret af. Placer bunden på det fad du ønsker kagen skal serveres på. Fastgør kageplast langs kanten af bunden hele vejen rundt og fastgør påny ringen fra springformen om kagen.

13. Når hyldeblomst-citronsaften er kølet ned til 30 grader hælder du det over i en ren skål. Tilføj nu 1 spsk flødeskum som du rører ud i saften. Tilsæt igen 2 spsk som røres ud til der ingen klumper er.

14. Nu skal moussen samles. Fortsæt med at komme flødeskummet i lidt ad gangen (3-4 spsk af gangen) men vend nu flødeskummet i blandingen med en dejskraber. Hold skålen lidt på skrå og sørg for at komme godt ned på bunden af skålen imens du forsigtigt og roligt vender flødeskummet i. Gentag til alt flødeskummet er i og din mousse er ensartet.

15. Hæld straks moussen på fragilitebunden og fordel den jævnt på bunden med en ske.

16. Sæt kagen på køl i minimum 5 timer, så moussen kan sætte sig helt. Alternativt kan den sættes i fryser i 3 timer. Du kan med fordel lade moussen sætte sig i køleskabet natten over.

LIMEMOUSSEBOMBER

17. Kom husblassen i en skål dækket med rigeligt iskoldt vand og lad det stå 20 minutter.

18. Riv skallen fra limen og pres saften fra den ned i en lille gryde. Tilsæt sukker og varm det hele op til 60 grader.

19. Vrid husblassen for vand og kom det i gryden. Rør rundt til alt husblassen er opløst. Lad afkøle til 30 grader.

20. Kom fløden i en skål og tilsæt forsigtigt lidt grøn pastafarve. Tilsæt lidt efter lidt og rør rundt, så du rammer den farve du ønsker din færdige mousse skal have. Gå langsomt frem, så du ikke ender med et meget grønt resultat. Jeg synes moussen skal være helt sart pastelgrøn. Når den rette farve er opnået piskes fløden til en let og blød skum.

21. Den afkølede limesaft hældes i en ren skål og der tilsættes 1 spsk fløde som røres sammen med saften. Tilsæt 1 spsk mere og rør ud og vend så langsomt resten af fløden forsigtigt i lidt af gangen.

22. Fordel moussen i halvkugle-formen og skrab det overflødige af.

23. Kom moussebomberne på frost minimum 5 timer eller natten over.

PYNTNING

24. Frigør formen fra kagen. Kog lidt vand og kom i et glas. Dyp nu en palet (metal) eller smørkniv i det varme vand og kør den langs kageplasten om kagen. Berør forsigtigt plasten langs moussen, men sørg for at være grundig. Dyp jævnligt paletten i vandet så den hele tiden er varm. Nu kan du langsomt frigøre kageplasten fra siderne og kagen vil få en pæn skarp kant.

25. Befri det ønskede antal moussebomber fra deres form og placer dem på toppen af kagen langs kanten.

26. Pynt herefter med brombær, citronmelisse, hyldeblomstskærme, skovsyre og hasselnødkrokant, så det hele danner en smuk krans langs kagens kant.

27. Kagen opbevares på køl indtil servering.

TIPS – sådan kommer du godt igennem opskriften

Når du skal lave fragilitebunden

Her er det vigtigt at hviderne kommer i en ren og tør skål og at piskerisene ligeledes er rene og tørre. Ellers vil hviderne ikke kunne piskes stive. Sørg for at piske længe og pisk igen omhyggeligt når sukkeret er tilsat.

Når fragilitebunden bages vil du opleve at den ca. halvdelen inde i bagetiden hæver op. Den falder herefter sammen igen. Det vil bunden gøre og giver den mere kompakte nøddebund, som ønskes her.

Undgå at din mousse skiller

For at din mousse ikke skiller er følgende vigtigt:

  • at væsken med husblas ikke er for varm (derfor jeg angiver den skal køle til 30 grader)
  • at fløden ikke er pisket for stiv og begyndt at blive grynet
  • at du først tilsætter en smule fløde som røres sammen med væsken (også selvom du føler dette bare bliver vandet) og derefter langsomt og forsigtigt vender flødeskummet i uden at røre.

Få kagen til at stå skarpt

Frigør kageplasten efter den metode jeg beskriver i opskriften med en varm kniv/palet som stryges henover kageplastens yderside imens du langsomt befrier plasten.

Pynt kagen ved at sætte en type pynt på ad gangen, så det fordeles jævnt og kagen får et smukt udtryk.

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Drømmekage