To blå buketter

Bondebrød til de mindste (+6 mdr.)

Jeg har en ambition om, at jeg bager så meget som muligt af det brød vi spiser herhjemme. Derfor skulle jeg naturligvis også kaste mig  ud i at bage det berømte “bondebrød”, som langt de fleste sundhedsplejersker anbefaler, at babyer starter ud med.

Bondebrødet er nemt for barnet at håndtere i munden og tygge og fordøje (da det ikke indeholder kerner) og så er det skånsomt for maven pga. det – i nogle typer – lave glutenindhold.

Med en hjemmelavet opskrift kan man netop sørge for at minimere indholdet af hvedemel mest muligt. Det har jeg gjort her – kun 27% af melet i dette brød er hvedemel. Det er hovedsaligt bagt på rugmel og boghvedemel.

Derudover er brødet bagt på vand. Brødet indeholder også en god portion fedt (½ dl ren solsikkeolie) og bliver dermed mere energitæt.

Det er blødt og velsmagende (pga. rugmelet og boghveden) men indeholder hverken tilsat salt eller sukker.

Adam (7 mdr.) kan lide det og det kan min mand og Isak (5 år) faktisk også, og jeg giver dem ret. Det smager dejligt og derfor er jeg også glad for at servere det for familiens yngste – som det jo egentlig er tiltænkt…

Opskrift på bondebrød til de mindste (+6 mdr.)

Arbejdstid: 2 timer og 15 minutter (inkl. hævning og ovntid)

 

Ingredienser

2½ dl koldt vand

1 dl friskkogt vand

½ dl solsikkeolie

17g gær (1/3 af en pakke)

1 dl havregryn, blendet fint

2 dl rugmel

3½ dl boghvedemel

2½ dl hvedemel

 

Sådan gør du:

Kom vandet i et stort dejfad eller røreskål og tilsæt solsikkeolie og gær til det lune vand.

Udrør gøret grundigt og tilsæt mel og blendet havregryn til du har en fast dej du kan tage ud på et meldrysset bord (drys med mix af hvedemel og rugmel).

Ælt dejen til den er ensartet og form den til en kugle. Dæk med en opklippet frysepose og et rent viskestykke og lad hæve på køkkenbordet i 45 minutter.

OBS! Dejen er anderledes og mere kompakt end en sædvanlig brøddej. Det skyldes det lave glutenindhold i dejen. Du kan derfor ikke få en så elastisk dej, som du nok genkender fra normalt bagværk.

Slå dejen ned og form den til et lille brød og snit toppen med en skarp kniv. Placer midt på en bageplade dækket med et viskestykke og lad efterhæve i 30 minutter.

Tænd ovnen på 200 grader varmluft og bag nederst i ovnen i 20-30 minutter til brødet lyder hult, når du banker på det.

Lad brødet afkøle med et viskestykke over det (gør skorpen blødere).

TIPS! Til dit hjemmebagte bondebrød:

  • Jeg skærer bondebrødet i tynde skiver og pakker det i fryseren i lag á 3 skiver med små stykker af madpakkepapir/bagepapir i mellem. På den måde er det nemt at tage en portion op.
  • Skær skorperne fra brødet så du kun har den bløde del til dit lille barn.
  • Brødet er også velegnet til at lave øllebrød af.

 

24 kommentarer

  • Maja Hedegaard

    Er kommet til at bruge tippo mel istedet for hvedemel sker der noget ved det? Nu er det jo ikke glutenfri

    Siden  ·  Svar på kommentar
  • Sophie

    Har du nogle gode ideer til pålæg? Min søn er 6 måneder, og har ikke rigtig spist grød/mos, da han ikke vil have det, så det er første møde med mad nu😊

    Siden  ·  Svar på kommentar
  • Signe

    Måske et fjollet spørgsmål men hvad betyder slå brødet ned efter første hævning? 🙈

    Siden  ·  Svar på kommentar
    • Forstadsmor

      Intet spørgsmål er dumt her 🙂
      Det betyder at slå luften ud af dejen. Så man slår hævningen ud og ælter dejen op igen. Håber det giver mening.

      Siden  ·  Svar på kommentar
  • Sisse

    Tusind tak for gode opskrifter!
    Dette brød med smør blev min datters første møde med andet end grød og mos. Det er et kæmpe hit 😍

    Siden  ·  Svar på kommentar
    • Forstadsmor

      Hej Sisse
      Tusind tak for tilbagemelding på opskriften.
      Det gør mig rigtig glad at høre at brødet var en succes hos din datter 🙂

      Siden  ·  Svar på kommentar
  • Mette

    Hej,
    Jeg har læst at det kan være godt at give det lille barn (6 mdr) tykke rugbrødsstave, som er godt ristet på alle sider, til at tygge i. Egner bondebrødet sig til det? Lod mærke til at du har skrevet at skorpen skæres af.
    Tak for mange gode opskrifter! ☺️

    Siden  ·  Svar på kommentar
    • Forstadsmor

      Hej Mette
      Ja det kan du sagtens bruge bondebrødet til!
      Jeg skar skorpen af her for at gøre det ekstra blødt til små “hapsere” med smør eller smørepålæg.

      Siden  ·  Svar på kommentar
  • Katrine

    Hej –
    Kan man bruge rapsolie i stedet for solsikkekerner?

    Siden  ·  Svar på kommentar
    • Forstadsmor

      Hej Katrine
      Jeg går ud fra du mener, om du kan udskifte solsikkeolien med rapsolie. Det kan du sagtens 🙂 De to er fine erstatninger for hinanden, da de er smagsneutrale.

      Siden  ·  Svar på kommentar
  • Louise

    Kan man erstatte solsikkeolie med rapsolie eller et andet alternativ?

    Siden  ·  Svar på kommentar
    • Forstadsmor

      Hej Louise
      Jeg synes de to ting fungerer bedst, men du kan i princippet også bruge smeltet smør 🙂

      Siden  ·  Svar på kommentar
  • Mia

    Kan man bruge andet en boghvedemel?

    Siden  ·  Svar på kommentar
    • Forstadsmor

      Ja du kan i princippet bruge hvilket som helst mel. Boghvede giver dog en dejlig smag og er glutenfrit 🙂

      Siden  ·  Svar på kommentar
  • Ida

    Kunne man forestille sig andet end boghvede i brødet? Har det nemlig ikke lige på lager 🙂

    Siden  ·  Svar på kommentar
    • Forstadsmor

      Hej Ida
      Ja, det kan bages med lige netop det mel du har og synes du vil bruge 🙂

      Siden  ·  Svar på kommentar
  • Lone

    Hej. Rigtig lækker opskrift. Vil lige høre, hvordan tør du brødet op efter det har været i fryseren?

    Siden  ·  Svar på kommentar
    • Forstadsmor

      Hej Lone
      Dejligt du kan lide opskriften 🙂
      Jeg tøer det bare op på køkkenbordet. Tager et par skiver op om morgenen. Men ellers kan man også til nøds give det et defrost program i mikroovnen, hvis det skal gå hurtigt.

      Siden  ·  Svar på kommentar
  • Lenette Grønhøj

    Hej. Det ser nemt og sundt ud, hvad er årsagen til at havregrynet skal blendes?

    Siden  ·  Svar på kommentar
    • Forstadsmor

      Hej Lenette
      Det er for at det bliver til mel og brødets konsistens dermed bliver helt fint og uden store gryn i 🙂

      Siden  ·  Svar på kommentar
  • Ninna

    Min søn på 8 måneder elsker det her brød. Det er dejligt nemt for ham at spise, og dejligt nemt for mig at lave. Tak for endnu en rigtig god opskrift. 🙂

    Siden  ·  Svar på kommentar
    • Forstadsmor

      Hej Ninna
      Tusind tak for tilbagemelding på opskriften. Dejligt at det hitter hos jer også 🙂

      Siden  ·  Svar på kommentar
  • Katrine Lindhardtsen

    Hej kan man erstatte boghvedemel med noget andet? 🙂 på forhånd tak!

    Siden  ·  Svar på kommentar
    • Forstadsmor

      Hej Katrine
      Ja, du kan i princippet bruge lige den mel du ønsker 🙂

      Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

To blå buketter