Bondebrød til de mindste (+6 mdr.)

Jeg har en ambition om, at jeg bager så meget som muligt af det brød vi spiser herhjemme. Derfor skulle jeg naturligvis også kaste mig ud i at bage det berømte “bondebrød”, som langt de fleste sundhedsplejersker anbefaler, at babyer starter ud med.
Bondebrødet er nemt for barnet at håndtere i munden og tygge og fordøje (da det ikke indeholder kerner) og så er det skånsomt for maven pga. det – i nogle typer – lave glutenindhold.
Med en hjemmelavet opskrift kan man netop sørge for at minimere indholdet af hvedemel mest muligt. Det har jeg gjort her – kun 27% af melet i dette brød er hvedemel. Det er hovedsaligt bagt på rugmel og boghvedemel.
Derudover er brødet bagt på vand. Brødet indeholder også en god portion fedt (½ dl ren solsikkeolie) og bliver dermed mere energitæt.
Det er blødt og velsmagende (pga. rugmelet og boghveden) men indeholder hverken tilsat salt eller sukker.
Adam (7 mdr.) kan lide det og det kan min mand og Isak (5 år) faktisk også, og jeg giver dem ret. Det smager dejligt og derfor er jeg også glad for at servere det for familiens yngste – som det jo egentlig er tiltænkt…
Opskrift på bondebrød til de mindste (+6 mdr.)
Arbejdstid: 2 timer og 15 minutter (inkl. hævning og ovntid)
Ingredienser
2½ dl koldt vand
1 dl friskkogt vand
½ dl solsikkeolie
17g gær (1/3 af en pakke)
1 dl havregryn, blendet fint
2 dl rugmel
3½ dl boghvedemel
2½ dl hvedemel
Sådan gør du:
Kom vandet i et stort dejfad eller røreskål og tilsæt solsikkeolie og gær til det lune vand.
Udrør gøret grundigt og tilsæt mel og blendet havregryn til du har en fast dej du kan tage ud på et meldrysset bord (drys med mix af hvedemel og rugmel).
Ælt dejen til den er ensartet og form den til en kugle. Dæk med en opklippet frysepose og et rent viskestykke og lad hæve på køkkenbordet i 45 minutter.
OBS! Dejen er anderledes og mere kompakt end en sædvanlig brøddej. Det skyldes det lave glutenindhold i dejen. Du kan derfor ikke få en så elastisk dej, som du nok genkender fra normalt bagværk.
Slå dejen ned og form den til et lille brød og snit toppen med en skarp kniv. Placer midt på en bageplade dækket med et viskestykke og lad efterhæve i 30 minutter.
Tænd ovnen på 200 grader varmluft og bag nederst i ovnen i 20-30 minutter til brødet lyder hult, når du banker på det.
Lad brødet afkøle med et viskestykke over det (gør skorpen blødere).
TIPS! Til dit hjemmebagte bondebrød:
- Jeg skærer bondebrødet i tynde skiver og pakker det i fryseren i lag á 3 skiver med små stykker af madpakkepapir/bagepapir i mellem. På den måde er det nemt at tage en portion op.
- Skær skorperne fra brødet så du kun har den bløde del til dit lille barn.
- Brødet er også velegnet til at lave øllebrød af.
Er kommet til at bruge tippo mel istedet for hvedemel sker der noget ved det? Nu er det jo ikke glutenfri