En stor beslutning for vores familie

Hønsebryst m. hyldeblomstmarinerede gulerødder

Det her er bestemt ikke hverdagsmad hos os men derimod “mad til gæster”.

Du behøver ikke altid tænke i rødt kød for at lave en lækker hovedret til et middagsselskab. Hvis du kan finde noget hønsebryst af rigtig lækker kvalitet så kan du nemt gøre det til centrum i dette utroligt velsmagende måltid.

En god hovedret indeholder for mig både noget sødt, syrligt, fedt, frisk, sprødhed og umamismag. Dette lever denne ret til fulde op til – den har det søde fra gulerødderne, det syrlige fra ribsene/solbærene, det fede fra kyllingeskindet, det friske og sprøde salaten/brøndkarsen og umamismagen fra hønsesaucen.

Det kan være svært at fine kyllingebryst med skindet på og som ikke er pumpet fuld af vand. Jeg har brugt kylling fra Hopballe Mølle, som simpelthen er et vanvittigt lækkert stykke kød.

Opskrift på hønsebryst med hyldeblomstmarinerede gulerødder (4 pers.)

Arbejdstid: 45 minutter

 

Ingredienser

HØNSEBRYST

4 stk. kyllingebryst af god kvalitet (gerne med skind)

2 gulerødder

1 løg

1 fed hvidløg

2 tørrede laurbærblade

½ æble

1 spsk balsamicoeddike

2 dl vand

Evt. en pastinak/persillerod/et stykke fennikel

Salt og peber

 

HYLDEBLOMSTGLASEREDE GULERØDDER

14 nye danske gulerødder

5 kviste frisk timian (gerne citrontimian hvis muligt)

1 dl koncentreret hyldeblomstsaft

1 nip salt

 

HØNSESAUCE

Fond og fedt fra fadet med hønsebryst

250 ml piskefløde

1-3 tsk ribsgele

1,5 spsk majsstivelse

½ dl mælk

Sovsekulør

Salt og peber

 

TILBEHØR

1 dl ribs/solbær (evt. en helt portion rysteribs – se nedenfor)

600g kogte små kartofler

1 bundt brøndkarse

2 håndfulde feldsalat

 

Sådan gør du:

Kom kyllingebryst i et ovnfast fad med skindsiden opad og giv det en omgang salt og peber. Kom grøntsager og æble i grove store stykker ved og hæld vand og balsamico eddike i fadet.

Steg kyllingen på næstøverste rille i en forvarmet ovn ved 185 grader varmluft i 15-20 minutter til skindet er sprødt og kødets kernetemperatur er 75 grader.

Hvis du skal servere retten som her med små nye kartofler til, sætter du kartoflerne til at koge i letsaltet vand imens kyllingen er i ovnen. Når kartoflerne er færdige (prik dem med en kødnål) tages de af varmen, vandet hældes fra og der lægges et stykke køkkenrulle over kartoflerne i gryden, som der endeligt sættes låg på. Pak gryden ind i et håndklæde, så kartoflerne holder sig varme.

Når kyllingen er færdig tages den ud af ovnen og pakkes ind i sølvpapir og derefter et viskestykke.

Kyllingefedtet og vandet fra fadet hældes gennem en sigte og ned i gryde (så alle klumper og grøntsager mv. sies fra), hvor du tilsætter fløden. Bring til kogepunktet.

Ryst majsstivelse og mælk sammen i en jævner og tilsæt lidt efter lidt i din sauce til du synes den har den rigtige konsistens. Tilsæt sovsekulør til ønskede farve og smag til med ribsgelé, salt og peber.

Server kyllingen i grove store stykker (skær hvert bryst i 3-4 stykker) sammen med kartofler, sauce, feldsalat og lidt ribs (eller gerne rysteribs – se nedenfor). Pynt med brøndkarse.

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

En stor beslutning for vores familie