Køkken i landlig stil

DIY Guide: Maling af køkkenlåger

Som set i mine forudgående indlæg (følg links nederst i dette), så har jeg været i gang med at forny mit gamle IKEA-køkken ved at male låger/fronter og udskifte grebene.

Den proces har jeg løbende delt en del fra på min Instagram. Du kan finde alle billeder og videoer fra da jeg malede køkkenet ved at gå til min Instagram (KLIK HER) og klikke på det højdepunkt, der hedder “Køkken DIY”.

Mit køkken er MEGET stort (der er 33 skuffefronter og låger + sokkel), og det har taget 1 uge for mig fra jeg skilte køkkenet ad til det var færdigt og samlet igen. I den ligning skal du dog også lægge, at jeg går hjemme med to børn (hvoraf den ene er en baby), så mit køkkenprojekt er noget jeg er gået til og fra alt efter, hvordan det passede med børnene.

 

Det skal du vide

Jeg vil bestemt mene, at det er noget alle kan kaste sig ud i med et godt resultat, hvis bare man har tålmodighed og lidt håndelag for at male.

I dette indlæg vil jeg give mine bedste tips til, hvordan du griber processen an og hvor der er potentielle faldgruber.

Jeg er ikke håndværker, så jeg vil foreslå, at du læser min guide som et supplement til de håndværksmæssige guides, der findes på nettet.

Her anbefaler jeg guiden fra Bauhaus (KLIK HER) og Dyrup (KLIK HER).

Læs dem igennem som det første. De beskriver kort og godt processen, hvad mulighederne er alt efter dit køkken og hvad du skal købe ind.

Nedenfor finder du mine supplerende bemærkninger, som – hvis jeg selv skal sige det – er gode råd og finter til os “almindelige” gør-det-selv folk.

 

Info om de ting jeg har brugt

 • Malertape til afdækning langs sokkel og nummerering af låger og skuffer
 • Pensel – en helt spids pensel på 2 cm bredde
 • Malerrulle (fnugfri) på 10 cm bredde
 • Trægrunder, hvid, Dyrup (DENNE)
 • Træ og metalmaling ekstra dækkende 50 (halvblank), farve: french pottery, Dyrup (DENNE)
 • Slibepapir – korn 100
 • Slibepapir – korn 180
 • Trærens
 • Træfiller
 • Afdækningsplast
 • Blød børste
 • Microfiberklude

 

Min guide til maling af køkkenlåger

1. Klargøring

Malerpenslen skal ikke findes frem lige med det samme.

Det indledende arbejde strækker sig over de næste 5 trin og er utroligt vigtigt for det færdige resultats udtryk og finish.

Jeg anbefaler, at du laver en skitse af dit køkken på papir og giver alle låger og skuffer et nummer på tegningen. Påsæt også et stykke malertape på bagsiden af hver låge og giv dem det nummer der matcher din skitse.

Et godt tip er også at have små skåle hvor du fordeler de forskellige skruer i, når du skiller lågerne fra køkkenet. Opdel skruerne og sæt mærkater på skålene (kan blot være et stykke malertape), hvorpå du skriver, hvad de hører til.

Suppler også gerne ved at tage billeder af hængslerne inden du skruer dem af.

Dette trin er især vigtigt ved store køkkener. Ellers kan det blive et kaos at skulle have det hele samlet rigtigt igen.

Sørg også for at fjerne lågernes greb.

OBS: Jeg har kun malet forsiden af mine låger. De er ikke malet indvendigt. Soklen har jeg også behandlet og malet efter nedenstående forklaring – den afmonterede jeg dog ikke.

 

2. Slibning – 1. gang

Lågerne og soklen slibes grundigt med en grov sandpapir. Jeg har brugt en korn 100.

Det er klart en fordel at gøre brug af en elektronisk slibemasine. Det har jeg gjort. Da mine låger har en ramme, hvor slibemaskinen ikke helt kan nå ind, har jeg dog også slebet en smule med håndkraft.

Sørg for at slibe alle lågerne ensartet og nogenlunde lige meget. Låger med hak eller ridser gives en smule træfiller som slibes pænt ved næste slibning.

 

3. Slibning – 2. gang

Gentag trinnet ovenfor, men denne gang med en finere type sandpapir. Jeg har slebet lågerne 2. gang med en korn 180.

 

4. Afvask i grundrens 

Alle lågerne børstes grundigt af for slibestøv med en blød børste.  Lågerne vaskes herefter i trærens og derefter vand. Tør dem grundigt af med en blød, fnugfri klud (f.eks. en i microfiber) og lad lågerne tørre helt op (gerne 24 timer) inden du fortsætter til næste trin.

 

5. Maling med grunder

Låger, fronter og sokkel males omhyggeligt og jævnt med et lag grunder. Jeg har brugt en rulle og en pensel til dette trin. Klik forbi ovennævnte story på min Instagram for at se hvordan.

Sørg for at læse på grunderen hvordan den bruges og at den røres grundigt op inden brug.

Vær OBS på at grunderen tørrer relativt hurtigt, så du skal ikke vente for længe med penslen, hvis der er noget der skal rettes. Grunderen er tykkere i konsistensen end den almindelige maling og vil også udfylde mindre ridser og gøre overfladen pænt ensartet. Sørg for at bevæge rullen i lange strøg i samme retning for det bedste resultat.

Når du maler – det gælder både dette og næste trin – er det vigtigt, at du arbejder indendørs i et rum du har til rådighed kun til dette. Hunde og katte (eller børn) der løber rundt vil give risiko for støv og hår i luften som sætter sig i malingen. Dæk gulvet af og lav “malerstationer” (så mange du har mulighed for og plads til) med skamler eller kasser som lågerne kan ligge ovenpå imens de males. På den måde ligger lågerne plan og du undgår løbere fra malingen.

Jeg har kun malet forsiden og kanterne på mine køkkenlåger.

Efterhånden som lågerne er berøringstørre (ca. 30-60 minutter) flyttes de forsigtigt til stående position op ad en væg eller lignende. Lad dem hvile mod væggen med bagsiden.

Grunderen skal tørre helt op før der males over med den rigtige maling.

Grunderen kan fortsat slibes på, hvis du efter at have malet med denne opdager ujævnheder enkelte steder.

 

6. Lågerne males

Så skal lågerne males! Benyt samme metode som ovenfor, hvor lågerne males liggende. Vær omhyggelig med at fordele malingen jævnt og rul den på med en smal og fnugfri malerrulle.

Arbejd med tynde lag og sørg for at malingen ikke har striber, men dækker lågen ensartet.

Lågerne males to gange. De bør tørre 24 timer mellem hvert lag.

Når lågerne er tørret samles køkkenet og nye greb monteres.

2 kommentarer

 • Emilie

  Det er så inspirerende! Jeg har selv overvejet, at male mit køkken, da jeg ellers er rigtig fint tilfreds med det, men det for lookets skyld godt kunne trænge til en opfrisker! Her knap et år efter, at du fik malet køkkenet, er du så stadig glad for det? Holder malingen på lågerne? Og er der noget du ville have gjort anderledes? 🙂

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Forstadsmor

   Hej Emilie
   Tak for de pæne ord – glad for hvis det kan inspirere! Ja, nu er det et år siden at jeg malede lågerne, og jeg er MEGET tilfreds. Det holder fuldstændigt som det skal. Der er intet maling der skaller. Det står som da jeg malede det. Og jeg har endda to børn der leger meget i mit køkken 🙂 Jeg er overbevist om at den grundige slibning og afvaskning har gjort at det holder så godt.

   Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Køkken i landlig stil