Klassisk franskbrød med blå birkes

Tjekliste til vuggestuestart

Dette indlæg var meget populært på min gamle blog, og derfor udgiver jeg det nu også her på min nye hjemmeside.

Selvom vi har valgt at vores børn ikke går i institution længere, men at jeg er hjemmegående, så har jeg både indkørt et barn i vuggestue og haft et barn i børnehave. Jeg ved, at der er mange familier derude, hvor daginstitutionerne i et eller andet omfang er nødvendige for at dagligdagen og økonomien kan hænge sammen.

Derfor vil jeg i dette indlæg gerne dele min “huskeliste” til vuggestue/dagpleje-start.

 

Min huskeliste til vuggestuen:

 • 2 sæt skiftetøj
 • Sokker med “grip”/dutter under
 • Hjemmesko/indendørs prewalker til børn der lige er begyndt at gå
 • Termotøj
 • Regntøj
 • Øvrigt udetøj til årstiden (se nedenfor)
 • Fodtøj til årstiden
 • Sovebamse/Putteklud
 • Rygsæk
 • Evt. sutteflaske (hvis dit barn starter tidligt og har behov for dette)
 • Bleer (måske)
 • Dyne (måske)
 • Dynebetræk (måske)
 • Barnevogn (måske hvis dagpleje)
 • Madkasse og drikkedunk (måske)

 

Spørg vuggestuen eller dagpleje om følgende i god tid før opstart ..

BLEER

Nogle steder skal man selv medbringe en pakke af barnets bleer. Spørg dagplejemor eller vuggestuen om I selv skal have bleer med. Hvis I skal, så køb en hel pakke af gangen, så der er rigeligt og det ikke er noget i skal huske at fylde op af hele tiden.

 

BARNEVOGN

De fleste vuggestuer har krybber eller lignende, som børnene sover deres lur i. Skal dit barn i dagpleje kan det dog godt være, at I skal sørge for barnevogn som barnet kan sove i hos dagplejemor. Men det er ikke sikkert – nogle dagplejemødre har selv indkøbt en håndfuld barnevogne, så forældrene ikke skal tænke på det. Spørg dagplejemor.

 

DYNE/DYNEBETRÆK

Du skal også huske at finde ud af om der er dyner og dynebetræk til rådighed, der hvor dit barn passes. Mange steder har begge dele, men der er også steder hvor man enten skal have begge ting med eller måske blot medbringe dynebetræk.

 

MADORDNING ELLER MADPAKKE

Endeligt er der spørgsmålet om hvorvidt du skal stå hver aften og smøre madpakke til dit barn eller om institutionen har en madordning (eller dagplejemor sørger for dette). Madordningen træffes der typisk beslutning om for hele institutionen for et år ad gangen ved afstemning hos forældrene. Det er min erfaring at den koster 5-600 kr. pr. måned i en vuggestue og at den er obligatorisk for alle børn.

Hvis der ikke er madordning, så skal du naturligvis ud og finde en madkasse til dit barn. Spørg pædagogerne om, hvordan de foretrækker at madkassen pakkes og om der er eventuelle sukker- eller kostpolitikker du skal være opmærksom på.

 

Udetøj til årstiden og fodtøj til de mindste

Til børn i vuggestuen vil jeg mene, at det er obligatorisk at have regnsæt og termotøj året rundt. Det danske vejr er meget omskifteligt (også om sommeren .. desværre) og de små børn, der ikke er helt sikre på benene endnu sidder meget ofte stille og leger i en sandkasse eller på græsset og jorden. Derfor bliver de nemmere kolde.

Isak kunne ikke gå endnu, da han startede i vuggestue. Han havde et par grove uldfutter og vandtætte overtræksfutter med til når de var udenfor (han startede i januar måned).

Børn der lige har lært at gå bør have et godt sæt fodtøj med som støtter deres fod og er nemme at bevæge sig rundt i. Sko der kan lukkes med velcro er institutionerne som oftest gladest for, da de er nemmere at give børnene på og tage af. Så må man meget gerne have med i overvejelserne, når der shoppes fodtøj til barnet. Gummistøvler får barnet ikke brug for før det er mere sikker på ben og fødder.

Om vinteren skal barnet have flyverdragt med og evt. regntøj alt efter vejrudsigten.

Om sommeren er en vindtæt jakke, en varm strikbluse, termotøj og UV-hat obligatoriske – igen alt efter vejret. Jeg var også meget glad for at have en termovest til Isak i sommerhalvåret.

 

Har du nogen gode tips til vuggestuestarten…?

Så efterlad gerne en kommentar nedenfor her og del din erfaring med andre mødre.

Og er du mor der skal til at aflevere dit barn i dagpleje eller vuggestue første gang, så ønsker jeg jer en rigtig god start!

 

1 kommentar

 • Mira

  Simpelthen så glad for din hjemmeside! Alt lige fra opstartsmad til vuggestueudstyr. Jeg føler altid at jeg kan finde svaret her hos dig! Tak for det 🙂
  Vi skal til at sende vores 10-måneder gamle tvillingedrenge i vuggestue, så dette indlæg er meget relevant for os.

  Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Klassisk franskbrød med blå birkes