Othellolagkage

Hjemmepasning: Sådan ser vores uge ud

Hjemmepasning har givet os som familie en helt anden ro. Og jeg kan også mærke, at JEG har det meget bedre, og at jeg er en bedre og langt mere nærværende mor. Jeg funderer ikke længere frustreret over den ugentlige hente-bringe-kabale, om jeg kan presse en times arbejde ind efter der er hentet børn eller sidder ved aftensmaden og tænker over, hvordan en sag på arbejde skal gribes an eller hvordan jeg dog får nedbragt sagsmængden på mit skrivebord.  Det har været en KÆMPE befrielse. Jeg føler at den der stressede følelse i maven og kroppen – forårsaget af et hektisk børnefamilieliv – er helt forsvundet.

Vores hverdage er rolige og “nede i gear”. Der er tid til omsorg og nærvær, og vi har ingen stress og jag.

Det er dog vigtigt for mig, at der stadig er forskel på hverdag og weekend, og at vi derfor har nogle rammer og rutiner for dagene mandag til fredag. Fordi vi er hjemme skal det ikke betyde at vi sover til langt op ad formiddagen og derefter ligger i nattøj på sofaen og ser fjernsyn.

Hjemmelivet giver dog selvfølgelig plads til, at vi kan blive i nattøjet og sige “i dag har vi ingen planer”, når det er det, der er brug for – f.eks. hvis et af børnene er sløje eller vi har haft en nat nærmest uden søvn.

 

Balancegang mellem at lave rammer for hverdagen .. og lave FOR MANGE planer

Meningen med vores hjemmepasserliv er jo, at det skal være roligt og afslappet, og derfor skal struktur og rammer ikke fylde alt og blive til et nyt stressmoment. Det har været meget vigtigt for mig, at vores dage tager udgangspunkt i hjemmet og at vi ikke skal rende fra den ene aktivitet til den anden og pludselig har en overproppet kalender med alle mulige ting vi skal. Selvom der helt sikkert er de bedste intentioner bag at man både gerne vil have en fast turdag, fast ugentlig dag i svømmehallen, gå til gymnastik, gå til babyrytmik, hænge ud på legepladser, mødes en masse med legegrupper og meget andet, så kommer det hurtigt til at fylde og dominere dagene utroligt meget.

Vores ønske er at være nede i tempo, være sammen og have tid og ro. Og det er udgangspunktet for min måde at hjemmepasse på og planlægge vores tid på.

 

Det laver vi i løbet af en uge

Jeg har skemaer og oversigter over de ting jeg løbende laver i forhold til hus, rengøring, have og køkkenhave, og dem følger jeg selv og de styrer ikke rigtigt, hvordan vores dage ser ud. Mandag og fredag fylder rengøring dog en del for mig.

Adam stiller ikke de store krav til aktiviteter i løbet af en uge. Han er trods alt kun 9 mdr. og hans primære behov er at være hos mig, få sine lure og udvikle sig og udforske omgivelserne i trygge rammer hjemme. For hans vedkommende tager jeg mest hensyn til, at det er muligt for ham at sove på de tidspunkter han plejer. Det betyder at vi enten er hjemme eller et sted hvor vi kan have barnevognen med, når det er sovetidspunkter for ham. Ellers følger han meget bare med på de ting jeg og Isak laver.

Isak er 5 år og skal i skole næste år, og det er klart, at Isaks alder gør, at han har nogle sociale behov på en anden måde end et lille barn, og at han i øvrigt synes det er spændende og sjovt når vi har nogle aktiviteter. Han har også en alder, hvor han gerne vil danne sig et overblik over, hvad vi skal og hvornår og spørger meget ind til det. Han kan ugedagene og kan utroligt godt lide at vide, hvad han skal lave. Isak har derfor det skema, der ses øverst i indlægget her, og det styrer hvad  han skal lave i løbet af ugen. Det skifter lidt fra uge til uge, hvad jeg planlægger for ham/os alt efter legeaftaler, vejrforhold (hvis vi vil på tur) osv., men der er også nogle faste ting.

Førskole

Vores morgener og formiddage bruges på at komme i gang med dagen, få morgenmad, komme i tøjet og så laver jeg lidt huslige sysler. Vi spiser morgenmad og sender farmand afsted på job, leger og vågner stille og roligt. Når Adam så skal have sin formiddagslur,  har jeg og Isak altid det vi kalder “førskole” hvor vi i en lille times tid løser opgaver i forskellige opgavehæfter.

Det er 100% en til en tid for mig og Isak, hvilket han virkelig nyder. Det skifter fra dag til dag, hvad vi har om og i perioder introducerer jeg også nye “fag”. For tiden har vi om bogstaver, tal og natur/teknik.

Jeg vil snart skrive mere om Isaks førskole i et indlæg dedikeret kun til dette.

Legegruppe og legeaftaler

En gang om ugen mødes vi med en anden hjemmepasserfamilie, som har børn jævnaldrende med Isak og Adam. Det er vores lille legegruppe, og vi har en aftale om, at vi leger fra kl. 9-12. Jeg synes det er rart at have et afgrænset tidspunkt, så det ikke kommer til at fylde hele dagen og så børnene heller ikke bliver trætte af hinandens selskab.

Derudover planlægger jeg legeaftaler for Isak med børn i kvarteret og venners børn. Han har 1-2 af sådanne legeaftaler om ugen, og de ligger primært om eftermiddagen og frem til aftensmad.

Turdag

En dag om ugen er vi for det meste ude af huset et par timer og opleve noget; det kan være skoven, svømmehal, den lokale park/legeplads, legeland eller en gang imellem en museumstur eller tur i zoo eller andet. Det er dog ikke hver uge, og er noget jeg planlægger ind alt efter vejret og hvad vi har lyst til.

Gymnastik

Hver uge går Isak fast til gymnastik med jævnaldrende børn. Jeg synes, at det er enormt vigtigt og givende for ham at komme ud i en stor børnegruppe (de er knap 20 børn) og lære at begå sig der, skabe nye venskaber og modtage små instrukser fra træneren. Samtidig får han udviklet sin motorik, brugt sin krop og vigtigst af alt synes han det er helt vildt sjovt at gå til gymnastik. Adam er med til gymnastik.

Krea, læsetid og sang

Om eftermiddagen har vi også en lille aktivitet som primært er til for Isaks skyld. Enten bruger vi 30 minutter på at læse eller vi har sanglege. Sidstnævnte synes Adam også er rigtig sjovt. Derudover har vi ind i mellem krea-dag, hvor vi om eftermiddagen maler eller  laver børnevenlige DIY projekter. Når der er krea på skemaet bruger vi gerne 1-2 timers tid på det.

 

Om Isaks skema

Skemaet er hjemmelavet med klistermærker fra hans opgavehæfter og nogle jeg selv har tegnet. Det er lavet på et stykke pap og mærkaterne kan flyttes rundt fra uge til uge, da de er sat på med “elefantsnot”.

Det er derfor nemt og billigt at lave.

 

 

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Othellolagkage