Sød kartoffel og kylling hapsere til de mindste (+ 6 mdr.)

Lær alfabetet med “ABC-leg”

Da Isak var 4 år og 10 måneder gammel begyndte jeg at introducere mere systematisk bogstavlæring for ham.

Til det har jeg brugt hæftet der hedder “ABC-leg” som er en del af serien “Skoleklar” fra forlaget Bolden.

Hæftets opbygning

Hæftet gennemgår hele det danske alfabet fra A til Å.

I udgangspunktet er der en hel A4-side tildelt hvert bogstav, men nogle få bogstaver er lagt sammen og tildeles én side samlet – f.eks. I/J, M/N og X/Y/Z. Men i overvejende grad er der fokus på et bogstav ad gangen, hvilket jeg synes fungerer rigtig godt.

Hver opgaveside starter med, at barnet skal farvelægge det bogstav, der arbejdes med og derefter skal barnet øve at skrive bogstavet – først med hjælpelinjer der kan tegnes efter og derefter på egen hånd. Barnet hjælpes denne måde til, hvordan bogstavet nemmest skrives.

Herefter følger varierende sjove opgaver, hvor bogstavet er centrum og der både skal males, tegnes og indsættes klistermærker.

Hver side afsluttes med at bogstavet skal indsættes på en tom linje i et ord, hvor det er udeladt. Det giver god anledning til at tale om bogstavets lyd.

Med hæftet trænes barnet både i at skrive bogstaverne, genkende de forskellige bogstaver og deres lyd. Desuden forfines barnets finmotorik gennem male og tegne øvelser og barnets iagttagelses- og fordybelsesevne trænes. Og så er de der klistermærker altså et hit …

Sådan har vi brugt hæftet

Med Isak gennemgår jeg én opgaveside pr. gang. Vi taler om bogstavets lyd og laver øvelserne sammen. Dog kan Isak sagtens lave det meste selv. Jeg synes at sværhedsgraden er tilpas. Han synes det er interessant og han kommer bestemt “på arbejde”, men det er ikke så udfordrende at han mister modet og fokus forsvinder. Isak elsker at lære bogstaver med bogen.

Sammen med bogen bruger jeg en lille “bogstavkasse” til ham, som jeg selv har lavet. Heri får han et nyt bogstav hver gang han har lært det. Vokaler skriver jeg med rødt og konsonanter med sort. Og så skriver jeg også bogstavet i lille version nederst i hjørnet på papirlappen. Det med hvorfor nogle bogstaver var røde og andre sorte kommenterede han slet ikke på i starten, og jeg nævnte det heller ikke. Det er først som arbejdet med hæftet er skredet frem, at vi naturligt er kommet til at tale om “lydbogstaver” (vokaler) og de almindelige bogstaver (konsonanter). Det har jeg introduceret efterhånden som det virkede naturligt, men er altså noget jeg har suppleret med.

På hver dobbeltside i hæftet er der også nederst et alfabet. Det har vi brugt til hver gang vi kom til en ny side at Isak satte ring om alle de bogstaver han kendte, og vi opfriskede hukommelsen på, hvad de forskellige bogstaver hed. Sidenhen begyndte vi også at sætte røde prikker under vokaler. Det er ikke noget hæftet ligger op til, men det har fungeret rigtig godt hos os og Isak har synes det var sjovt.

Med færdiggørelsen af dette hæfte kan Isak således alfabetet, han kan skrive bogstaverne (store bogstaver) og kender de forskellige bogstavers lyde. Han kan også kende forskel på vokaler og konsonanter.

Her kan “ABC-leg” købes

Hæftet forhandles bl.a. hos Bog og Idé eller kan købes direkte hos forlaget Bolden HER. Det ligger til en vejl. pris på 39,95 kr.

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Sød kartoffel og kylling hapsere til de mindste (+ 6 mdr.)