Bløde sveskebarer til de mindste (+6 mdr.)

Vaniljekranse

Vaniljekranse står nok på mange danskeres liste over det de forbinder med julen, og jeg er ret sikker på at det er min egen jule-småkage-favorit (dog i skarp konkurrence med brunkagen!).

Der kan findes et hav af opskrifter på den runde, lyse småkage med vaniljekorn, og de ligner hinanden til forveksling. Alligevel har jeg set at mange har svingende succes med vaniljekransen. De her vaniljekranse har min mormor bagt gennem de sidse 45-50 år. Den står (håndnedskreven) i en lille bog jeg har fået af hende, og sukker bliver kaldt “melis”. Det er lidt sjovt synes jeg. Den adskiller sig en smule fra andre vaniljekranseopskrifter ved, at der er 2 æggeblommer i (og ingen æggehvide) og en del mindre sukker end alle de andre opskrifter jeg har fundet på nettet. Om det er det hemmelige “trick” ved jeg ikke, men denne opskrift har altid fungeret hos os.

Jeg spurgte min mormor den anden dag om jeg mon måtte dele hendes opskrift på min hjemmeside, og det har jeg fået lov til.

Husk at du kan følge med på min Instagram (KLIK HER) for gode traditionelle opskrifter og hverdagsinspiration – og så går du heller aldrig glip af når der er en ny lækker opskrift her på min hjemmeside.

Hvordan får man smukke vaniljekranse?

Vaniljekranse køres nemmest på en kødhakker med stjerneform i, men sådan en er det jo ikke alle der har liggende i køkkenskabet. De du ser i opskriften her har jeg trykket ud igennem en sprøjtepose, og jeg vil derfor forklare, hvordan jeg gør dette (min mormor plejer at bruge en kødhakker).

Det er enormt vigtigt at smørret er stuetemperatur, og at dejen er arbejdet godt igennem.

Derudover skal du bruge en sprøjtepose i stof og tyl i metal (stjernetyl str. 11 mm). En plastpose vil give sig og sprække.

Når du fylder dej i posen skal der ikke mere end et par skefulde i af gangen. Det lyder omstændigt, men man fanger hurtigt teknikken med at få fyldt dej på hurtigt igen. Vaniljekransedej er langt fastere og tungere end f.eks. mousse eller vandbakkelsesdej, som man nemt kan sprøjte. Hvis vaniljekransedejen var en konsistens hvor man kunne arbejde med en fyldt sprøjtepose og nemt og hurtigt sprøjte dejen ud, så ville dejen flyde ud og ikke bibeholde sin form med hul og karakteristiske riller.

Sprøjt derfor kun 2 ad gangen. Fold posen ned om sig selv, så den danner en lille tragt og du ikke hele tiden skal stå og bakse med en stor pose. Der skal kun lige dej i så tyllen fyldes og der er 1 spsk dej mere. Jeg tog tid, og det tog mig 3 minutter og 11 sekunder for mig at sprøjte kranse til en hel plade.

Opskrift på min mormors vaniljekranse (30 stk.)

Arbejdstid: 1 time

 

Ingredienser

200g rigtig smør, stuetemperatur

1 vaniljestang

125g sukker

250g hvedemel

75g mandelmel eller finthakkede mandler

2 æggeblommer

 

Sådan gør du:

Tag smørret ud af køleskabet 4 timer før du skal bage. Det er vigtigt, at det er helt blødt.

I en stor røreskål afvejes sukker. Vaniljestangen flækkes og skrabes for vaniljekorn. Kom vaniljekornene i sukkeret sammen med smør, hvedemel, mandelmel og æggeblomme og ælt det hele godt sammen, så det er ensartet og blødt.

Kom meget lidt dej ad gangen i en sprøjtepose (se punktet ovenfor “hvordan får man smukke vaniljekranse”) og sprøjt små kranse på en bageplade beklædt med bagepapir.

Bag straks i en forvarmet ovn ved 200 grader varmluft til kransene tager en smule farve. Vejledende bagetid 8-12 minutter afhængig af ovn, så hold øje med dem. De er gyldne men endnu lidt bløde, når de tages ud af ovnen.

Før straks de bagte vaniljekranse over på en bagerist og lad dem afkøle helt inden de kommes i en kagedåse.

5 kommentarer

 • Marie

  Er saltet smør Ok at bruge og skal mandlerne smittes inden de laves til mel?

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Victoria

  Hej – kan jeg bruge rørsukker? Det er altid det sukker jeg bruger i dagligdagen.
  Mvh. Victoria

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Joan Jørgensen

  Hej 😊
  Kan dejen fryses til senere brug, hvis man ikke kan nå at lave dej og bage i samme uge?
  Hilsen Joan

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Lone

  Hej.
  Hvis det skal gennem kødhakkeren, skal dejen så i køleskabet først?

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Forstadsmor

   Hej Lone
   Ja dejen må gerne trække i køleskab, men lad den komme ud i god tid og blive tempereret. Ellers er den umulig at få igennem kødhakker.
   KH.
   Theresa

   Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Bløde sveskebarer til de mindste (+6 mdr.)