9 x mellemmåltider til baby

Brunkager

Jeg elsker julesmåkager og brunkager er altså et ‘must’ hjemme hos os. Jeg er nemlig helt vild med den helt sprøde, krydrede småkage, som man altid godt liiiiige kan snuppe et par stykker af.

Hele min barndom og ungdom har jeg bagt julesmåkager i starten af december sammen med min mormor (ud fra hendes opskrifter), og nogle år efter jeg flyttede hjemmefra forærede hun mig en bog, hvor alle hendes opskrifter står nedskreven. De sidste 2 år har vi ikke bagt sammen pga. diverse forhindringer, og jeg har derfor selv måtte finde hendes opskrift frem. Brunkagerne hedder i min mormors bog egentlig “sirupskager”, og opskriften der er nedskreven i hånden foreskriver “mørk melis” (farin), rigelige mængder sirup (en del mere end opskrifter jeg ellers er stødt på) og margarine, som jeg altså har udskiftet med smør (undskyld mormor, det er jo et værre fråseri!). Brunkagedejen bliver af min mormor normalt rullet ud mange mange gange, helt papirstyndt hvorefter brunkagerne skæres i rudeformede kager med takket kant og der placeres tynde skiver af smuttede mandler i midten. Et vanvittigt arbejde, som jeg altså ikke helt har tålmodighed til at stå med. Især fordi min mormor laver dobbeltportion af opskriften her.

Derfor har jeg hældt mandler og pistacienødder i dejen og skærer brunkagerne ud. Nemt og bekvemt, men måske ikke helt så elegante som mormors. Smagen og sprødheden er der dog! Og jeg synes nu alligevel de ser fine ud, omend lidt mere rustikke.

Opskrift på brunkager (ca. 100 stk.)

Arbejdstid: 20 minutter (forberedelse af dejen) + 12 timer (nedkøling af dejen i køleskab) + 45 minutter (bagning af småkagerne)

 

Ingredienser

200g smør

200g farin

200g lys sirup

½ dl vand

2 tsk potaske

500g mel

1 tsk stødt nellike

3 tsk stødt kanel

1 tsk stødt allehånde

2 tsk stødt ingefær

125g mandler

35g pistacienødder

 

Sådan gør du:

Smør, farin og sirup varmes op sammen i en stor tykbundet gryde (størrelse: 6 liter) og tages af varmen lige når det når kogepunktet.

Lad sukkerblandingen stå og svale en smule imens du vejer melet af og blander krydderierne og nødderne  grundigt med det.

Bland potasken med vand og rør det i gryden, hvorefter melet gradvis tilsættes indtil dejen hænger godt sammen og er fast.

Beklæd en lille bradepande (ca. 20 x 20 cm) med bagepapir og kom den lune dej heri. Læg et stykke bagepapir ovenpå og brug et lille skærebræt eller lign. til at trykke dejen godt ud i formen med. Stil dejen i køleskabet natten over (12-24 timer).

Tag dejen ud og løft den over på et stort skærebræt. Del den i tre lige brede rektangler. Disse skærer du dine brunkager af. Skær skiver der er næsten papirstynde – så får du det lækreste og sprødeste resultet.

Fordel på bageplader og bag pladerne enkeltvis midt i ovnen ved 180 graders varme.

Hold godt øje med ovnen. Brunkagerne må ikke blive mørke i kanten. De skal hæve en smule op og tage farve, og så skal de ud. De bliver helt sprøde når de afkøler.

Mine fik 4 minutter og 30 sekunder.

Lad afkøle på en bagerist og opbevar i kagedåse.

2 kommentarer

 • Inger

  Putter du hele, smuttede mandler i dejen, eller skal de hakkes? Kagerne ser lækre ud, så jeg vil prøve opskriften senere i dag!

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Forstadsmor

   Hej Inger
   Jeg kommer både mandler og pistacienødder hele i. Mandlerne er usmuttede. 🙂
   Kh Theresa / Forstadsmor

   Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

9 x mellemmåltider til baby