Madpakke-klappere

Med opskriften her får du de lækreste madpakkebrød til barnet der ikke er så vild med kerner og rugbrød eller som bare godt kan lide lidt afveksling i madpakken.
De passer perfekt i en børnehånd og er fantastisk bløde og luftige – her er ingen sej eller sprød skorpe som kan være svær at tygge.
De små madpakke-klappere er bagt med havregryn og squash, og de er oplagte i madpakken til børnehavebarnet eller skolebarnet.
For mere inspiration til madpakken følg med på Instagram (KLIK HER).
Opskrift på madpakke-klappere (ca. 24-30 stk. afhængig af størrelse)
Arbejdstid: 2 timer og 30 minutter (inkl. hævning og bagning)
Ingredienser
4 dl kærnemælk
1½ dl vand, friskkogt så det er varmt
25g gær
3 spsk sukker
2 dl ølandshvedemel (eller anden fuldkornsmel)
12-14 dl hvedemel
2 dl havregryn
125g squash
1 tsk groft salt
2 spsk smørbar
Pensling: 1 æg
Sådan gør du:
Kom kærnemælk i en stor røreskål og tilsæt det varme vand imens du rører rundt. Tilsæt herefter sukker og gær og udrør gæret grundigt.
Tilsæt de 2 dl ølandshvedemel og 4 dl af hvedemelet og rør grundigt sammen til en tynd dej.
Dæk skålen med husholdningsfilm og viskestykke og lad hæve ved stuetemperatur i 20-30 minutter.
Blend de 2 dl havregryn til fint mel og skyl og riv squashen fint. Tilsæt begge ting til dejen (jeg vrider IKKE squashen for vand) og rør sammen. Tilsæt nu salten, smøret og resten af hvedemelet lidt ad gangen, men hold noget tilbage til æltning. Måske skal du ikke bruge alt hvedemelet – det kommer an på hvor våd squashen har været.
Når dejen er fast nok tages den ud på et meldrysset bord og æltes glat og smidigt.
Form til en kugle og dæk med viskestykke og lad hæve på køkkenbordet i 30 minutter.
Efter endt hævning rulles dejen ud så den er 1½ cm tyk. Udstik dine madpakke-klappere (eller skær dem ud med en kniv i ønsket form). Jeg har brugt en udstikker med diameter på 8½ cm. Du kan sagtens bruge et glas eller en skål som udstikker og lave dine lidt større hvis ønsket. Fordel madpakke-klapperne på bageplader beklædt med bagepapir.
Saml dejresterne og rul ud på ny og udstik til alt dejen er brugt.
Tryk huller ned i dejen på madpakke-klapperne med den modsatte ende af en grydeske/ske eller lign.
Pensl med sammenpisket æg og sæt alle plader ind i en kold ovn.
Kog en liter vand og hæld det straks i et fad som sættes i bunden af ovnen og luk til ovnen. Lad madpakke-klapperne hæve i dampen inde i ovnen i 20 minutter inden der tændes for ovnen på 200 grader varmluft (vandet bliver derinde under bagning). Klapperne skal have 15-20 minutter fra ovnen tændes – de skal være let gyldne og lyde hule når man slår på bunden af dem. Så er de færdigbagte.
Når de er ude af ovnen samles de på én bageplade og dækkes straks med et rent viskestykke så varmen fra dem indkapsles. Så bliver de dejligt bløde.
HOLDBARHED: Madpakke-klapperne er fryseegnet i op til 3 mdr. Lunes let før de smøres til madpakker (f.eks. 15 sekunder i mikroovn når de er tøet – så er de som friskbagte).
De er så gode . Er netop ved at lave dem hvor tanken er at rulle en firkant til en bageplade og så lave dem på den måde