Mine pejlemærker for indkøb af dagligvarer

Risengrøds-klatkager (+6/9 mdr.)

Er der en smule rester tilbage af risengrøden, så er der her en opskrift på, hvordan man hurtigt og nemt laver de skønneste klatkager. De har en luftig og svampet konsistens og er dejligt bløde – og så passer de perfekt i en børnehånd.

Klatkagerne er helt uden raffineret sukker eller frugtsukker, og kan spises som de er eller for en lidt sødere snack dyppes i marmelade eller frugtmos (eller rester af kirsebærsause).

De kan gives som del af en BLW kost til små (udskær evt. i stave af fingerbredde), men husk sundhedsstyrelsens vejledning om ris til småbørn; at ris kan indgå i en varieret kost, og at der ikke serveres risbaseret mad hver dag. Læs evt. mere om anbefalingerne HER.

Desuden gøre opmærksom på anbefalingerne om komælk indtil barnet fylder 1 år. Stort indtag af komælk i barnets første leveår forbindes med risiko for overvægt senere i livet, hvorfor komælk ikke bør serveres i drikkemængde til børn under 1 år. Komælk må gerne indtages som del af den mad familien spiser. I hver klatkage er der 15 ml risengrød indeholdende komælk såfremt grøden er lavet på dette. Læs om anbefalinger vedr. komælk i småbørns kost i publikationen “Mad til små” fra Sundhedsstyrelsen (s. 87-88) HER.

Klatkagerne er tænkt som at kunne indgå i en varieret kost i juletiden, hvis der er en smule risengrød tilbage fra familiens mad. I øvrigt i en mængde svarende til barnets alder ud fra anbefalingerne om komælk.

For flere gode opskrifter til de mindste og hverdagsinspiration følg mig på Instagram (KLIK HER).

Klatkager lavet af risengrød (ca. 12 små klatkager á 6 cm diameter)

Arbejdstid: 15 minutter

Anbefalet alder: Fra 6/9 mdr. alt efter mængde – OBS på ris og anbefalinger om komælk barnets første år

 

Ingredienser

2 dl risengrød, afkølet

1 lille æg

3 spsk hvedemel (m. top)

½ tsk bagepulver

½ tsk kanel

1 tsk vaniljepulver eller vaniljesukker

Lidt smør eller smagsneutral olie til stegning

 

Sådan gør du:

Kom risengrøden i en skål og bland den grundigt med ægget.

I en anden skål blandes mel, bagepulver, kanel og vanilje sammen, hvorefter det røres i risengrøden til konsistensen er ensartet.

Lad dejen stå og hvile 5 minutter inden du steger klatkagerne i en smule smør ved middel varme. Tryk dejen lidt ud med en ske til du opnår den ønskede form. Vend dem undervejs.

HOLDBARHED: Kan opbevares i køleskab i 2 døgn eller fryses.

2 kommentarer

 • Maria

  Jeg undrer mig lidt over at du henviser til Sundhedsstyrelsens anbefalinger i opskriften, men alligevel skriver at klatkagerne kan serveres fra 6 mdr.
  dog anbefales det ikke at børn får mælk før de er fyldt 1 år, hvilket jo er en stor del af risengrød og dermed også klatkagerne 🤷‍♀️

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Forstadsmor

   Hej Maria
   Tak for din kommentar. Jeg skal da muligvis lige have et afsnit ind i denne opskrift om komælk også 🙂
   Sundhedsstyrelsen anbefaler alene, at man undgår undgår mælk i det man kalder drikkemængde indtil 1 år. Små børn må gerne få komælk som indgår i familiens øvrige mad, som barnet spiser af. Henset til at der kun er 15 ml risengrød pr. klatkage, så er mælkemængden pr. klatkage også maksimalt dette.
   Alene pga. risene bør de ikke serveres dagligt eller hele tiden. Håber dette giver mening.
   Jeg vil se om opskriften skal opdateres så der ingen tvivl kan være.
   MVH. Theresa // forstadsmor.dk

   Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Mine pejlemærker for indkøb af dagligvarer